“ANIZ YAKMAK TARIMSAL ÜRETİME ZARAR VERİYOR”

HABER:MERYEM ÜNAL

 

 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat sonrası çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat sonrası çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Başkan Mehmet Akın, “Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da anız yangınlarının, çiftçilere bu işlemin zararlarının anlatılmasıyla engel olunabileceğini “söyledi.

Doğan, “Bilindiği gibi anız, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarına denir. Buğday ve mısır hasadı sonrası tarlada kalan anızın her yıl bilinçsiz bir şekilde yakılması, hem toprağa hem de çevreye geri dönüşü olmayan ciddi zararları oluyor” dedi.

“ORGANİK MADDE VE CANLILAR YANDIĞI İÇİN TOPRAKLAR FAKİRLEŞİR”
Çukurova’nın bereketli topraklarında, bir dönemde birden fazla hasat alındığını söyleyen Başkan Doğan“Hasadın ardından bitki kalıntılarının ekonomik olacağı düşüncesiyle yakılarak ortadan kaldırılıp, tarlayı ikinci ürüne yetiştirme çabası oldukça yanlış bir yöntem. Anız yakımı ile toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer. Yaban hayatı açısından da bu işlemin ciddi etkileri vardır, organik maddeler ve canlılar yandığı için verimli topraklarımızı fakirleştirir. Ve insanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanması noktasında sürdürülebilir tarımı adeta baltalar” dedi.

“DAHA FAZLA GÜBRE VE İLAÇ KULLANMAK ZORUNDA KALIYORLAR”
Anız yakmanın Çukurova’nın geleceğini yakmak olduğunu söyleyen Doğan konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: “Anız yangınları havayı kirletmekte ve yükselen dumanların özellikle yol kenarlarında görüş mesafesinin engellenmesi can ve mal kaybına yol açmaktadır. Bunun yanı sıra insan sağlığını tehdit eden ve atmosfere salınan karbondioksit gazı ile iklim değişikliğine yol açan anız yangınlarının zararları hakkında çiftçilerimiz bilinçlendirilmeli, yanlış olan bu yöntemden uzaklaştırılmalıdır. Çiftçilerimizin bu önerileri dikkate alacağını düşünüyoruz.”

Doğan, “anız yakılan ateşle toprakta ölen mineraller yüzünden üreticilerin, sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldıklarını” belirtti.
Yüreğir Ziraat Odası olarak her yıl bu konuda hakkında farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Doğan, “Yazılı ve görsel iletişim araçları, sosyal medya hesapları ve duyurularla çiftçilerimizi anız yakmamaları konusunda uyardık ve uyarmaya devam edeceğiz”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor