Antalya’nın Turizm Cenneti Alanya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

alanya

Alanya, hem Türkiye’nin hem de Antalya’nın eşsiz turizm cennetlerinden biri. Antalya şehir merkezine yaklaşık 133 km uzaklıkta bulunan ilçe, Akdeniz’in kıyı kesimlerinde küçük bir yarımada bir konuma sahip. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklar için Akdeniz’de önemli bir kale görevi gören Alanya, eğlence hayatından tarihi yapılarına, doğal güzelliklerinden plajlarına kadar yurt içi ve yurt dışı tatilcilerin her yaz akın ettiği destinasyonlardan biri. Siz de Alanya gezilecek yerler listesinden ilçe hakkındaki diğer önemli bilgilere kadar merak ettiğiniz çoğu ayrıntıya sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Alanya Hakkında Genel Bilgiler

alanya

Alanya’nın en önemli özelliklerinden biri kayalık bir burun şeklinde uzanan yarımada üzerinde kurulmuş olmasıdır. 100 kilometreden uzun kıyı boyunca da hem doğal hem de uluslararası kurallara göre hazırlanan pek çok plaj yer alıyor. Bu nedenle Alanya, zengin tarihinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de meşhur bir tatil cenneti. Sanayi alanının olmadığı Alanya’da ekonomi, turizm ve tarıma dayanıyor.

 

Bölgedeki en eski yerleşim izleri ise 18 bin yıl öncelerine kadar dayanıyor. Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde yerleşimlerin olduğu ilçe, bu nedenle tarihi olarak da son derece zengin bir yapıdadır. Antalya şehir merkezinin ortalama 133 km doğusunda bulunan Alanya; Side, Belek, Geyik Dağları, Anamur gibi pek çok ilçe ve yer ile çevrilidir. Eşsiz konumu sayesinde Alanya otelleri de hem yerli hem yabancı misafirlerin akınına uğruyor. Bölgede birbirinden farklı konseptlerde, pek çok kitlenin beklentisine uygun sayısız otel ve konaklama tesisi bulunuyor. Alanya merkeze hem yakın hem de uzak pek çok otel arasından bir tercihte bulunabilir, harika bir Alanya tatili için hazırlanabilirsiniz.

 

Alanya Gezilecek Yerler Listesi

alanya

Alanya gezilecek yerler listesi ise bir hayli zengindir. Bunda, kentin köklü tarihi ve doğal güzellikleri oldukça etkilidir. İşte Alanya gezilecek yerler listesi:

 

Alanya Kalesi

10 hektarlık bir yarımada üzerinde kurulu olan Alanya Kalesi, 6 km uzunluktaki surlar ile çevrilidir. Kale; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca geçmişte yerli yabancı pek çok seyyahın da uğradığı, söz ettiği bir yapıdır. Bizans döneminde Kalonoros (güzel dağ) adıyla, gemiciler için önemli bir yer belirleme noktasıdır. 14. yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçukluların önde gelen bir ticaret kenti olan bölge, uzun zaman işlek bir limandır.

 

Kızılkule

Kızılkule, 13. yüzyıl Akdeniz savunma yapılarının eşsiz bir örneğidir. Selçuklu’nun nadide yapı örneklerinden olan Kızılkule, Alanya’nın da simgelerinden biridir. 29 metre çapa, 33 metre yüksekliğe sahip Kızılkule, sekizgen planda, taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiştir. Kule, limanı, tersaneyi ve Alanya Kalesi’ni deniz yönünden gelecek saldırılara karşı korumak amacıyla Selçuklu hükümdarı I.Alaaddin Keykubat tarafından Halep’li yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’ye inşa ettirilmiştir. Kızılkule; zemin kat, birinci kat, asma kat, açık kat ve açık teras olmak üzere beş katlıdır.

 

Damlataş Mağarası

1948 yılında bulunan Damlataş Mağarası, Alanya Kalesi’nin batı kıyısındadır. 50 metrelik bir geçide sahip giriş bölümü, sarkıtlarından su damlalarının damlaması, astım hastalarına iyi gelen havası ile ünlüdür. Yüksekliği 15 metreyi bulan geçidin ardından silindirik bir boşluğa rastlarsınız. Buradan da mağaranın tabanına inersiniz. Doktor kontrolünde mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi kürü uygulayan hastalar vardır. Havası yaz – kış değişmez ve sıcaklık 22 santigrat derecede ilerler.

 

Alanya Arkeoloji Müzesi

Müze, Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait eserler ve çevreden o güne kadar toplanan eserler ile 1967’de açılmıştır. Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok eser, müzede sergilenir. Müzenin arkeoloji ve etnografya bölümleri vardır. Arkeoloji bölümünde Alanya çevresinde bulunarak sergilenen en eski tarihli eser İsa’dan önce 625 yılına ait Fenike dilinde bir taş yazıttır. Etnografya bölümünde Alanya çevresinden derlenen ve bölgenin folklorik özelliklerini yansıtan, yörük kilimleri, alaçuvallar, heybeler, giysiler, işleme örnekleri, silahlar, günlük kullanım kapları, takılar, el yazmaları ve yazı takımları gibi objeler ile eski bir Alanya evine ait günlük oda sergilenmektedir. Açık adresi Saray Mah. Hilmi Balcı Cad. No: 2 Alanya / Antalya şeklindedir ve şehir içi ulaşım ile müzeye gidebilirsiniz.

 

Kleopatra Plajı

alanya

Alanya’nın batısında bulunan Kleopatra Plajı, Damlataş Mağarası’nın önündeki kıyıda yer alıyor. Mavi bayraklı olan Kleopatra Plajı, Mısır kraliçesi Kleopatra ile Roma İmparatoru Antonius’un da burada yüzmesi ile meşhurdur. Deniz gözlüğü ile yüzerseniz balıkları ve deniz dibinin doğal güzelliklerini seyredebilirsiniz.

 

Dim Mağarası

Alanya’ya 11 km uzaklıktaki Dim Mağarası, deniz seviyesinden 232 metre yüksekliktedir. 4 galeriden oluşan mağara; sarkıt, dikit ve travertenlerden oluşumlara sahiptir. Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarasıdır. Mağara içinde zengin sarkıt, dikit ve travertenlerden oluşumlar vardır. Mağaranın sonunda, girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi bulunan küçük bir göl bulunmaktadır.

 

Atatürk Evi Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Şubat 1935’te Alanya’ya yaptığı ziyaret sırasında kaldığı evdir. Ev, 1987 yılında müze haline getirilmiştir. Bahçesi, 19. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini yansıtır. Üç katlı binanın giriş katında Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğraflar, Atatürk’ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Üst katın odaları ise geleneksel bir Alanya evinin etnografik eşyalarıyla donatılmıştır. Açık adresi Şekerhane Mah. Anzaklar Sk. Alanya / Antalya şeklindedir.

 

Sapadere Kanyonu

Alanya’nın doğusundaki Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğunda olup yaklaşık 400 metre yüksekliktedir. Yürüyüş yoluna sahip kanyonda eşsiz bir şelale de vardır. Alanya’nın  yaz sıcağından kurtulmak isterseniz serinlemek için kanyona gidebilirsiniz. Burada su değirmenini, ipek dokuma atölyesini de görebilirsiniz. Kanyonu her gün 08.00 – 19.00 saatleri arasında görebilirsiniz.

 

 

“Yasal Uyarı: Bu içerikten Bölge Gazetesi sorumlu değildir, bu bir ilandır.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor