Arazi değerleri en az iki kat artıyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projeleri hayata geçiriliyor. Sayısız fayda sağlayan projeler tarlalardaki verimi arttırarak çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

HABER: AYŞE TOPAK

ADANA (BÖLGE)-DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor. Bu bağlamda suyu verimli kullanmak da büyük önem arz ediyor.

 Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği barajlar ve göletler başta olmak üzere depolama tesisleri ile çiftçilerimize sulama suyu sağlarken çiftçilerimizin bu suya rahatça ulaşmasını sağlayacak farklı projeleri de hayata geçiriyor. 406 mahalhlede 4 milyon 571 bin 400 dekar arazi için toplulaştırma projeleri tamamlandı.

 Bu kapsamda Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (AT ve TİGH) projelerinin uygulanmaya devam edildiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Suyu kaynağından alarak çiftçilerimizin hizmetine sunmamızı sağlayan ‘Sulama Projeleri’ arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır.”

Arazi Değerleri En Az İki Kat Artıyor

Arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetlerinin yüzde 90 oranında azaldığını dile getiren Genel Müdür Yıldız; “Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, modern tarım teknikleri ve tasarruflu sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve sulama kanalına kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Daha az iş gücü ile maliyetler azalır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır” ifadelerini kullandı.

406 Mahallede 4 Milyon 518 Bin 600 Dekar Arazi İçin Toplulaştırma Projeleri Hazırlandı

4 şehri kapsayan 25 farklı Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Drenaj Projesi geliştirilerek bu projelerin 8’inin tamamlandığını vurgulayan Genel Müdür Yıldız; “Bu projelerin 18’i Adana, 3’ü Hatay, 2’si Mersin ve 2’si ise Osmaniye’de yer alıyor. Bu projeler neticesinde 231 mahallede 2 milyon 495 bin 700 dekar arazideki toplulaştırma çalışmaları tamamlandı, 175 mahalledeki 2 milyon 075 bin 700 dekar alanda ise arazi toplulaştırma çalışmalarımız devam ediyor.”

Çiftçimizin Yüzünü Güldüren Projeleri Hayata Geçirmeye Devam Edeceğiz

Adana ve Osmaniye’deki 2 farklı projenin ayrıntılarına da değinen Yıldız; “276 Milyon TL maliyetli, ‘Adana Seyhan AT ve TİGH Projesi’ ve ‘Osmaniye Kadirli AT ve TİGH Projesi’ kapsamında; 35 bin 749 işletme sahibi ile mülakat görüşmesi yapılarak parselasyon planları yapıldı. 561 km tarla içi ulaşım yolu çiftçilerimizin hizmetine açıldı. 555 bin 500 dekar arazinin toplulaştırması yapılarak bölge çiftçilerimize fayda sağlandı. Tarımsal ekonomik gelirimizi artırarak çiftçimizin yüzünü güldüren projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor