ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANDI

(HABER MERKEZİ)- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında yapıldı. Komisyonun ikinci toplantısı 16 Aralık pazartesi günü yapılacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında gerçekleştirildi. Bakan Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

-İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak asgari ücreti belirlemek üzere bugün itibarıyla çalışmalarımızı başlatıyoruz. Komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilecek asgari ücretin ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

“3 taraflı diyalog mekanizması ile hareket ediyoruz”

-Asgari ücret genel bir ücret seviyesini değil çalışanlara ödenebilecek minimum ücreti ifade etmektedir. Belirlenmesi sürecinde 3 taraflı sosyal diyalog mekanizması ile hareket ediyoruz. Hükümet temsilcileri olarak adalet terazisini dengede tutuyoruz. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde ekonomik göstergeleri titizlikle değerlendiriyoruz.

-Enflasyon oranı vatandaşlarımızın satın alma gücü, iş gücü piyasalarını ihtiyaçları, ekonomik büyüme gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı bir şekilde analiz ederek hem işveren hem işçi tarafının memnuniyetini gözeterek adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz.

“İstidam oranımız tarihimizin en yüksek seviyesinde”

-OVP ile uyumlu şekilde çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlarla ekim ayında istihdam sayımız 32 milyon 970 bin kişiye ulaşmıştır. İstidam oranımız 0.2 puan artışla yüzce 49.9’a ulaşarak tarihimizin en yüksek seviyesini görmüştür.

-İşçilerimiz Türkiye’nin yükselen gücünün lokomotifi olurken işverenlerimiz bu gücün yolunu açan aktörlerdir. Birlikte yan yana yürüyerek üretim çarklarını döndürerek ekonomimizin dinamiklerini güçlü tutarak bu günlere geldik. İşte bu nedenle bu toplantılar sadece bir ücret belirleme meselesi değil emeğin ve sermayenin birlikte güçlendiği bir dengeyi kurma çabasıdır.

-Bizim vizyonumuzda alım gücü kutsaldır. İşçinin emeği ile işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen kalkınma sürecinin en güçlü hareket noktası olacaktır.

-Bizler alın teri ile sermayeyi karşı kaşıya getiren çatışmacı anlayışı reddediyor emeğin değer gördüğü, alın teri ile sermayenin birbirini tamamladığı bir sistemi inşa etmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin büyük kalkınma hamlesini ancak ve ancak işçi ve işverenin el ele verdiği aynı hedef noktasında yürüdüğü bir düzenle gerçekleştirebiliriz.

-Türkiye yüzyılı vizyonu sosyal adaletin, birlikte büyüme iradesinin güçlü bir şekilde ortaya konduğu bir idealdir. Bizler de bu vizyonla kuru stratejilerle değil alın teri ve dayanışmayı merkeze alan bir anlayışla hareket ediyoruz.

“Devlet vatandaşın emeğine saygı duyduğu zaman güçlenir”

-İnsan her türlü yapının öznesi ve temelidir. İşletmelerin temelinde insan vardır. İnsana yani çalışana yatırım yaptığımız taktirde geleceği inşa edebiliriz. Bu süreç sadece işletmeleri değil ekonomimizi, devletimizi de güçlendirecek bir etki yaratır. Bir işletme güçlü bir çalışan grubu ile büyür. Bir toplum işsizlik sorununu yerine istihdam fırsatlarına bıraktığında kalkınır. Bir devlet vatandaşın emeğine saygı duyduğu emeği koruduğu zaman güçlenir.

-Piyasanın toplumda bağımsız bir yapıya dönüşmesi en büyük yanılgılardan birisidir. Devletin rolü yalnızca düzenleyici olmaktan çıkmalıdır. Bizler çalışanları sadece üretim sürecinin bir parçası olarak görmüyoruz. Bu sürecin sahibi, öznesi ve dinamosu olarak görüyoruz. Her vatandaşımızın emeği değerlidir. Bu emek Türkiye’nin kalkınma hikayesinin asli unsurudur.

“Çalışan kattığı değer ölçüsünde karşılık almalı”

-İşverenlerin en önemli sorumluluğu emeğin karşılığını adil bir şekilde vermektir. Bir çalışan kattığı değer ölçüsünde karşılık almalıdır. Adil ücret ile çalışanların motivasyonu artarken yükselen verimlilik sayesinde işletmenin, sektörün ve ülkemizin kazancı artar.

-Hükümet olarak ülkemizin istihdam politikasını sadece sayısal başarılarla değil niteliksel kazanımlarla da güçlendirme iradesini ortaya koyuyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle asgari ücret tespit komisyonunun toplantıları sonrasında belirlenecek olan 205 yılı asgari ücreti ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, tüm komisyon üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum”

-Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Masada 4 işçi de olacak

-İşçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, işçileri TÜRK-İŞ, işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

-Komisyonda işçi kesimini temsil eden 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetine, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar başkanlık edecek. TÜRK-İŞ heyetinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4 işçi yer alacak. Aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayollarında taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven bu yıl Komisyonda asgari ücretlilerin sorun ve taleplerini dile getirecek.

İkinci toplantının tarihi belli oldu

Asgari ücretin belirlenmesi için komisyonun ikinci toplantısı 16 Aralık pazartesi günü yapılacak. İkinci toplantının saat 14.00’te başlaması planlandı. TÜRK-İŞ ilk toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadığını açıkladı.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor