ATATÜRK, 13 MART GÜNÜ ADANA’YA HAREKET ETTİ

Çukurova Programı uzun süredir aklındaydı. Kurtuluş’tan önce 30/31 Ekim 1918 ve 5 Ağustos 1920 olmak üzere iki kez geldiği Adana’ya bu kez Devlet reisi olarak ilk kez ziyaret edecekti. Adana’yaçekilen telgrafta, 15 Mart Günü “vasıl olunacağı” bildirilmişti.

Yanına Eşi Latife Hanımı da almıştı. Yol arkadaşı olarak da seçilmiş heyette Gazeteci İsmail Habib (Sevük), Adana Milletvekili Zamir (Damar Arıkoğlu), Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali, Eskişehir Milletvekili Hüsrev Sami, Konya Milletvekili Refik (Koraltan), Siirt Milletvekili Mahmut (Soydan), Şair Mehmet Emin (Yurdakul), Başyaver Salih (Bozok), Muhafız Birliği Komutanı İsmail Hakkı (Tekçe), Sivil Yaver Recep Zühtü ve özel doktoru Asım Beyler bulunuyordu.

Akşamın geç saatinde Konya’ya geldiklerinde Zamir Bey, kendisine iletilen ricayı yerine getirmek üzere, daha sonra Hatay Devlet Reisi olarak seçilecek Tayfur Bey’e (Sökmen) programı bildirdi. Tayfur Bey’in bu haberi sabırsızlık ve heyecan içinde beklediğini biliyordu.

Tren istasyona geldiğinde karanlığa ve Mart soğuğuna karşın yüzlerce Konyalı sürekli alkışlarla selamladı. Paşa trenden indi. Konya yöneticileriyle ayak üstü görüşürken, “Adana Dönüşü Konya’da kalacağım” dedikten sonra sevgi gösterisinde bulunan halkın arasına girip kısa sohbetler yaptı.

Tren Konya’dan ayrıldıktan sonra yemeğe geçildi. Masaya Latife Hanım da katılmıştı. Bir-iki kadeh içildikten sonra Latife Hanım Mustafa Kemal Paşa’ya “Bu kadarı yeter” deyince içki servisi kesildi. Masada, soğukluk denmese de bir serinlik olmuştu. Gece yarısından sonra tren Ereğli İstasyonunda durdu. Ereğli eşrafı kalabalık bir heyet halinde bekliyordu. Burada da karşılayıcılarla bir süre sohbet edip trene döndü..

15 Mart sabahı Yenice’ye geldiklerinde istasyon ve çevresinde büyük bir karşılayıcı kalabalığı bulunuyordu. Uzak-yakın demeden bir gün önceden gelmiş köylüler, Adana, Mersin, Tarsus kanaat önderleri yanı sıra kalabalık halk topluluğu sevinç çığlıklarıyla karşıladı trenden inen Paşa’yı. 

Onur Konuğunu karşılamak üzere yenice’ye gelmiş bulunan Adana Valisi Rafet (Canıtez), Belediye Reisi Ali Münif (Yeğenağa) ve Tarsus eşrafından Bursa Mebusu  Sadık Paşa Atatürk’ün vagonuna davet edildiler. Tren, bir saat kadar durduğu Yenice’den Adana’ya doğru giderken Milli Mücadele günlerinden çeşitli anılar yüzünden zamanın nasıl geçtiğini bilmediler. Bir anda, gökyüzünden yankılanan “Yaşa Mustafa Kemal Paşa!..” nidları, alkış ve zılgıt sesleriyle Adana İstasyonuna geldiklerini fark ettiler.

İstasyon meydanı bayraklarla donatılmıştı. Mahşeri kalabalığın heyecan dolu sevgi gösterisi arasında ve şerefine kurulmuş taklardan geçerken yüzündeki sevinç kolaylıkla fark edilebiliyordu. Kimbilir, belki de dörtbuçuk yıl önceki ilk Adana Gezisinde moral kazandıran anları hatırlamıştı.

YARIN: ADANA AYAKTAYDI

FOTOĞRAFLAR:

BEKLERKEN

YENİCE’DE BEKLENİRKEN: Ulu Önder’in o sabah yenice İstasyonuna geleceğini duyan kentli-köylü halk burayı doldurmuştu. Davulcular da en az diğerleri kadar heyecanlıydı. Net olmamasına karşın İstasyonun o zamanki levhasını da gösteren bu fotoğrafın özel bir değeri olduğu kesin.

KÖYLÜLERLE

PAŞA’YLA SOHBETTE: Yenice’yi dolduran kalabalık arasına giren Paşa oldukça neşeliydi. Köylülerle selamlaştı, çocuklarla konuştu. Üstünde zerre kadar yol yorgunluğu kalmamıştı.

SUNUSİ İLE

SUNUSİ DE BURADAYDI:Önceki gün ve dün kimliği hakkında bilgi vermeye çalıştığımız Şeyh Ahmet Sunusi de Yenice’ye gelen karşılayıcılar arasındaydı. Paşa, Sunusi’nin yanına giderek bir süre samimi sohbette bulundu.Fotoğrafta, Atatürk’ün hemen arkasındaki beyaz giysili kişidir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor