ATATÜRK’ÜN ŞAHSİ MESELESİ HATAY ENKAZ ALTINDA

Kahramanmaraş merkezli depremin yıktığı iller arasında Hatay’da yer almıştı. Atatürk’ün şahsi meselesi olan Hatay’dan geriye sadece enkaz yığınları ve yok olmuş bir şehir, yarım bırakılmış hayaller kaldı. Tüm renklerin solup sadece gri renginin hakim olduğu şehir, koca bir harabeye dönüştü.

 

“ŞEHRİN YÜZDE 90’I YIKILDI”

Hatay’daki can kayıplarıyla ilgili de resmi olarak verilen sayıdan çok daha fazla hayatını kaybeden vatandaş olduğunu bildiren Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu, “Şu anki enkazlar altından çıkarılmayı bekleyen cesetlerle beraber ölü sayısı sadece Hatay’da yüz bini bulur. Burada 1 milyon 700 bin civarı Türk vatandaşı yaşıyor. Bir de burada nereden bakarsanız bakın 700-800 bin Suriye vatandaşı var. Gerisini siz hesap edin. Burada görevliler dışında kimse kalmadı, herkes gitti. Şehrin yüzde 90’ı yıkıldı. Ayakta duran binalar da oturulmaz durumda” dedi.

 

CANSU ERSOY’UN İZLENİMLERİ

VE FOTOĞRAFLARI 5.SAYFADA

 

HABER VE FOTOĞRAFLAR: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem 11 şehri etkisi altına almıştı. Hatay’da yıkımın yoğun olarak yaşandığı şehirler arasında yerini aldı. Birçok binanın yıkıldığı ve birçok insanımızın can verdiği Hatay’dan geriye sadece enkaz ve yıkılan, depremin yarım bıraktığı hayaller kaldı. Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu Hatay’daki yıkımla ilgili bilgi verdi.

“BURADA AYAKTA KALAN TEK ŞEY ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ANITI OLDU”

Başkan Abdullahoğlu, “Antakya’mızın kalbi olan belediye meclisimiz bile yıkıldı. Burada ayakta kalan tek şey Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıtı oldu. Geriye kalan binalar kullanılmayacak duruma geldi. Antakya çöktü” dedi.

“BİZİM ESKİ ANTAKYA OLARAK TABİR ETTİĞİMİZ ANTAKYA’DAN GERİYE HİÇBİR ŞEY KALMADI”

Hatay meclisinin toplandığı yer olan meclis binasının yıkımını dile getirerek durumun ehemmiyetini gözler önüne en acı şekliyle seren Abdullahoğlu, “Son olarak Hatay Valiliği burayı Meclis Kültür Merkezi olarak restore etmişti. Burada çok güzel etkinlikler yapılıyor, konserler veriliyor, toplantılar gerçekleşiyordu. Maalesef bu da yok oldu. Yakınında Ulu Cami vardı. O da yıkıldı. Biraz geride iki önemli tarihi mirasımız olan camilerimiz de yok oldu. Burada kilise vardı onlar da yıkıldı. Yani bizim Eski Antakya olarak tabir ettiğimiz Antakya’dan geriye hiçbir şey kalmadı” diye belirtti.

“ETRAFIMIZDAKİ BİNALARIN HEPSİ ÇÖKTÜ”

Başkan Abdullahoğlu, buranın insanların yaşadığı renkli, cıvıl cıvıl bir yer olduğunu ve depremden sonra geriye hiçbir şey kalmadığını söyledi ve konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Sadece burası da değil. Biraz ileriye veya geriye nereye giderseniz gidin aynı manzara ile karşılaşıyorsunuz. Tarihte okuduğumuz kadarıyla bu felaket bu güne kadar yaşanan tüm felaketlerden daha büyük ve daha kötüydü. Ben depremi hissettim, uyanıktım. Bir sallandı, bir daha durmadı. Benim oturduğum apartman çökseydi ben de ölecektim. Ama ağır hasarlı olarak kurtuldum. Ama etrafımızdaki binaların hepsi çöktü.”

“ŞEHRİN YÜZDE 90’I YIKILDI”

Hatay’daki can kayıplarıyla ilgili de resmi olarak verilen sayıdan çok daha fazla hayatını kaybeden vatandaş olduğunu bildiren Başkan Abdullahoğlu, “Şu anki enkazlar altından çıkarılmayı bekleyen cesetlerle beraber ölü sayısı sadece Hatay’da yüz bini bulur. Burada 1 milyon 700 bin civarı Türk vatandaşı yaşıyor. Bir de burada nereden bakarsanız bakın 700-800 bin Suriye vatandaşı var. Gerisini siz hesap edin. Burada görevliler dışında kimse kalmadı, herkes gitti. Şehrin yüzde 90’ı yıkıldı. Ayakta duran binalar da oturulmaz durumda” dedi.

Depremden sonra renksiz ve soluk bir havaya bürünen Hatay’ın eski günlerine bir an önce dönmesini ve bu yaraların en kısa zamanda sarılmasını temenni ediyoruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor