Av.Çolak’tan ticari araç sahiplerine müjde

(HABER MERKEZİ)-SGK’da itirazı kabul edilmeyen ticari araç sahiplerine uygulanan idari para cezalarının iptali davalarında idari yargıda olumlu sonuç alınıyor; idari para cezalarının mahkemelerce iptal edildiğini açıkladı. 

Av. Ahmet Çolak; iptal ile ilgili mahkeme gerekçesinde salt trafik ceza tutanağının sigortasız işçi çalıştırma olgusunu tam olarak ortaya koyamamış olduğunun gösterildiğini bildirdi.

OLAYIN AKIŞI BÖYLE GERÇEKLEŞİYORDU

Emniyet Genel Müdürlüğü ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu ) 2018 yılında veri paylaşımı konusunda bir anlaşma yapmış, bu meyanda Dolmuşçu ve servisçi esnafına ait araçları bir an için kullanırken trafik kuralını ihlal ederek hakkında trafik ceza tutanağı tanzim edilenlerin topluca listesi ay sonlarında Emniyet Müdürlükleri kanalı ile SGK il müdürlüklerine gönderilmeye başlanmıştı.

Hatta son zamanlarda İçişleri Bakanlığı ile SGK arasında varılan mutabakat ile ticari araç sürücülerine uygulanan trafik para cezası tutanağı e zamanlı ve aynı anda SGK tarafından da görülmekteydi. 

SGK, kendisine gelen bu ceza tutanaklarını dolmuş sahiplerinin sicili dosyası  ile karşılaştırıp dolmuş ya da serviste aracı kullanırken  trafik cezasına muhatap olan sürücüyü o aracın “kuruma  bildirilmemiş sigortalı işçisi ”  sayarak araç sahibinden  bir günlük  APHB (Aylık Prim Hizmet Belgesi  istiyordu. 

Bu uyarıyı dinleyip aylar sonra  beyannameyi veren işyeri sahibi kişilere  bu seferde “beyanı geç vermekten” ceza almaktaydı. 

Hakkında Trafik ceza tutanağı düzenlenen  sürücü ile ilgili araç sahibi Aylık Prim Hizmet Belgesi yani işe giriş ve çıkış bildirgesi vermediği takdirde bunu işlemi SGK resen yapmakta, dolmuş sahibine  ceza tutanağındaki gün için SGK  primi  tahakkuk ettirdiği gibi, süresinde işçi çalıştırmayı ve  işten çıkışını  bildirmediğinden bahisle iş yeri sahibi (Dolmuş ve servis) gerçek  kişi ya da tüzel  kişiye asgari ücretin bir kaç katı 5510 SAYILI KANUNU UYARINCA   idari para cezası vermekteydi. 

Dolmuş ve servis sahiplerinin bu cezaya tebliğden itibaren 15 gün içinde itiraz hakları olup, çoğunlukla bu itiraz komisyonlarca kabul edilmiyordu. 

Adana Hukuk ofisi kurucusu, Adana Barosu mensubu Av. Ahmet Çolak SGK’da itirazı kabul edilmeyen ticari araç sahiplerine uygulanan idari para cezalarının iptali davalarında İdari yargıda olumlu sonuç alındığını belirterek, bu idari para cezalarının mahkemelerce iptal edildiğini açıkladı. 

Av. Ahmet Çolak; iptal ile ilgili mahkeme gerekçesinde salt trafik ceza tutanağının sigortasız işçi çalıştırma olgusunu tam olarak ortaya koyamamış olduğunun gösterildiğini bildirdi.

“İtiraz etmeyen dolmuş sahiplerinin büyük çoğunluğu 15 gün içinde gelen idari para cezalarının  3/4  ünü ödemek  suretiyle  cezayı sinesine çekme yolunu izlemiş iken, 2020 yılı Mart ayından itibaren açılan İdari para cezalarının iptali davalarında mahkemeler   idari para cezasının tereddüte yol açmayacak tespit ve bulgulara dayalı olması gerektiğini, tek başına trafik ceza tutanağının  işçi çalıştırmaya delil teşkil etmeyeceğine “ karar verildiğini bildiren Av. Ahmet Çolak; pandemi  sürecinde iş yapamayan ticari araç sahipleri ve bu arada dolmuşçu esnafının  muhatap kaldığı idari para cezalarından kurtulmalarının bu kesimde büyük evinç yarattığını ifade etti.

Mahkemelerin bu cezaları iptal gerekçesinde:

Sigortasız çalıştığı belirtilen kişinin gerçekten çalışıp çalışmadığı, bu kişiye ücret ödemesi yapılıp yapılmadığı, sözü edilen kişinin ve olayla ilgili varsa diğer tanıkların ifadelerine başvurulması amacına yönelik olarak sosyal güvenlik mevzuatı bakımından yetkili ve uzman kurum memurları vasıtasıyla etkin bir soruşturmanın yapılmadığı, davaya konu olayda yapılacak etkin bir soruşturma sonucunda , ceza kesilmesine giden süreçte sigortasız işçi çalıştırma fiilinin işlenip işlenmediği hususunun her türlü şüpheden uzak ve hukuken kabul edilebilir kesin delillerle tespit edildikten sonra ortaya konulması gerekirken, bu yol ve yöntemler izlenmeden , yetersiz inceleme ile İl Emniyet Müdürlüğünün davalı idareye gönderdiği trafik para cezası uygulandığına ilişkin yazısı esas alınmak suretiyle uygulanan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” şeklinde hüküm kurduğunu bildiren Av. Ahmet Çolak; “Mahkemeler bu konudaki SGK idari para cezalarını bu şekilde iptal etmekte, iptal kararları SGK’ nın istinaf üzerine de Bölge İdare Mahkemesi ilgili  dairesi bu idari para cezası iptali kararını onamaktadır” diye konuştu. 

TÜRK YARGISI HUKUKA AYKIRI İDARİ PARA CEZASI TATBİKİNE GEÇİT VERMEDİ

     SGK ‘ nın bu şekildeki  idari para cezası uygulamalarına yargının  “ dur” demiş olmasını Adana’daki dolmuş kooperatifi yöneticileri sevinçle karşıladı.

 Av. Ahmet Çolak, bu şekilde trafik ceza tutanağı mesnet yapılarak İdari para cezasına muhatap olan dolmuş ve servisçi esnafının bu cezaların kendilerine tebliğinden itibaren 30 gün içinde idari yargıda iptal davası dava açmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor