Av.Küçük: Kavala tahliye edilmelidir

ADANA (BÖLGE)-Gezi davası kapsamında tutuklu tek sanık olan ve 770 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ile ilgili müracaat hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını verdi.

AİHM, Kavala’nın tutukluluğu ile ilgili ihlal kararı verdi. Mahkeme Kavala’nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5. maddesini ihlal ettiğine yani “makul bir şüpheye dayanmadığına”, aynı zamanda tutuklamanın siyasi sebeplere dayandığına ve Anayasa Mahkemesinin başvuruyu malul sürede incelemediğine hükmetti.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, yaptığı yazılı açıklamasında;  “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Gezi Parkı eylemlerine finansal destek sağladığı suçlaması ile yargılanan iş insanı Osman Kavala tarafından açılan davada kararını açıkladı.

Mahkeme, devlet makamlarının Kavala’nın yakalanıp tutuklanmasına neden olan suçlamaları kanıtlayamadığı  ve makul şüphe olmadığı sonucuna vardı. Tutuklamanın siyasi nedenlerle olduğunu ifade etti.

Anayasa Mahkemesi önündeki sürecin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğuna hükmetti ve makul sürede inceleme yapılmadığına hükmetti.

AİHM, Kavala’nın, kendisiyle birlikte diğer insan hakkı savunucularını “susturma hedefiyle” tutuklandığına da kanaat getirip, tutukluluğunun son bulması için derhal serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala hakkında dün verdiği hak ihlali kararı doğru ve yerindedir. AİHM tarafından alınan karar ülkemiz adli sisteminin evrensel standartlara ne kadar ters düştüğünü ve siyasallaştığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Türkiye’de hukuk adına, yargı adına önemli ihlaller yaşanmıştır. İhlal kararı, mahkemeye intikal ettiğinde, mahkeme ihlali hemen sona erdirmelidir. Ülkemiz resmî makamlarının ve mahkemelerimizin bu karara saygı gösterme ve uyma zorunluluğu bulunmaktadır.

Kişinin tutukluluğunun sürmesi, hukuksuz olarak özgürlüğünden yoksun bırakılması sonucunu doğuracaktır.

AİHM 2. Dairesi’nin Kavala kararı önemli ve emsal niteliğinde bir karardır. Bu karar uyarınca Osman Kavala biran evvel serbest bırakılmalıdır.

Bir hukukçu olarak serbest bırakılmama durumunu düşünmek dahi kabul edilemeyecektir. Yeni yargı paketiyle ‘iklim yumuşadı’ yargıda reform söylemleri havada uçuşurken, bunun samimi olup olmadığı uygulamalar ile anlaşılacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor