AYAKKABI USTALARI İŞ YAPAMAMAKTAN İSYAN EDİYOR

Ayakkabı esnafı artan hammadde fiyatları, yüksek tutarlı elektrik faturaları nedeniyle üretim yapamaz noktaya gelirken, bu sektörde faaliyet gösteren birçok esnaf da birer ikişer kepenk kapatmaya başladı.

Bir sene öncesine göre hammadde fiyatlarının yüzde 150-200 arasında arttığını ifade eden ayakkabı üreticileri, vatandaşın alım gücünün düşmesinden dolayı ayakkabı satış fiyatlarını aynı oranda artıramadıklarını ifade ediyor.

Bir zamanların en önemli mesleklerinden olan ayakkabı ustalığı da tarih olma noktasına geldi. El emeği ile kendi makinesi ile çok sayıda ayakkabı diken ustalar işsizlik sorunu yaşıyorlar. Dükkanlarında iş beklemekten yorulan ve de boş boşuna dükkan kirası vermek istemeyen ustalar, dükkanlarını kapatarak başka işler bakmaya başlıyorlar.

Ayakkabı ustalarını bu duruma getiren çok sayıda faktör bulunuyor. Bunlar arasında elbette ilk sıralarda artan maliyetler yer alıyor. Maliyetler ve faturalar ustaların belini büküyor.

Öte yandan tüm sektörlerde iş kaybına neden olan Suriyeli sorunu da ayakkabı ustalarının işlerini kaybetmelerine neden oluyor.

Daha ucuz işçilik ile ustaların işlerini ellerinden alan Suriyeliler ayakkabı dikiminde daha çok var olmaya başladı.

Hal böyle olunca da ayakkabı ustaları, kendi esas mesleklerini bir kenara bırakarak farklı işlere yönelmeye başlıyorlar.

Geçimlerini sağlamak zorunda olan insanlar, mutlaka bir iş bularak çalışmak zorunda oldukları için kendi mesleklerinde tutunamadıklarında başka işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar.

Onca yıl bir meslek edinmiş ve o meslekten ekmek yemiş insanların kendi işlerini bırakıp farklı ve bilmediği iş kollarında iş araması ve çalışması onlar için de çok yıpratıcı ve üzücü oluyor.

O nedenle günümüzde çok sayıda iş kolunda yaşanan sorunlar ayakkabı dikim ustalarında da yaşanıyor. Suriyelilerin ucuz iş gücü ile rekabet edemeyen, maliyetlerine katlanamayan, dükkan kiralarını bile ödeyemeyen ayakkabı ustalarını mesleklerinde tutmak için adımlar atılması gerekiyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor