Ayhan Barut, sel ve su taşkını felaketine dikkat çekti
ADANA (BÖLGE)– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, günlerdir aşırı yağış ve baraj kapaklarının açılması nedeniyle ekili ve dikili alanları su altında kalan yurttaşlar ile çiftçilerin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı. Büyük zarara yol açan felaketle ilgili Meclis’te konuşma yapan Barut, aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi de sunup acil çözüm istedi.
BAKANI FELAKET BÖLGESİNE ÇAĞIRDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda söz alan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana’da günlerdir etkili olan yağışların kent ve kırsal yaşamı ile ekili-dikili tarım alanlarını olumsuz etkilediğini anımsattı. Aralık ve ocak aylarında metrekareye yaklaşık 500 kilogram yağış düştüğünü aktaran Barut, “Bu yağışlar üreticilerimizi zor durumda bırakmıştır. Ceyhan ve Seyhan Nehirlerinin kapaklarının kontrollü açılması nedeniyle de on binlerce ekili ve dikili tarım alanı su altında kalmıştır. Taşkın ve yağıştan zarar gören çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına borçlarının faizsiz 2 yıl ertelenmesini istiyoruz. Üreticilerin zararlarının yerinde tespiti için Tarım ve Orman Bakanını Adana’ya davet ediyoruz. Buradan üreticilerimize ve Adana’ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.
SORU ÖNERGESİ DE SUNDU
Büyük zarara yol açan sel, su taşkını ve su baskını felaketiyle ilgili Meclis’e Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi sunun Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Başta Adana olmak üzere Çukuruova Bölgesi 2018 Aralık ayı ile 2019 yılı Ocak ayının ilk onbeş günü içinde oldukça yoğun ve aşırı bir yağışa maruz kalmıştır. Aşırı yağışlar nedeniyle metrekareye yaklaşık 500 kg yağmur düşmüştür. Ayrıca, yağışlar hız kesmeksizin halen devam etmektedir. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinde yaşanan taşkından dolayı bu nehir kenarındaki Ceyhan, Yüreğir ve Seyhan ilçeleri ve köylerinde ekili dikili tarım alanları sular altında kalmıştır. Yöredeki diğer köylerimizdeki ürünlerin de aşırı yağış ve sel baskınından büyük zarar gördüğünü, yaklaşık 70 – 80 bin dönüm ekili dikili alanın heder olduğunu tespit ettik. Yine kontrollü olarak açılan baraj kapakları nedeniyle oluşan su taşkınları bölgedeki mağduriyeti artırmış, taşkın sular dereye, nehir yatakları aracılığıyla Akdenize doğru bırakılmıştır. Yaşanan su baskını ve aşırı yağış nedeniyle Adana ilimize bağlı Seyhan, Ceyhan, Yüreğir, Karataş ilçe merkezleri ile bu ilçelerimize bağlı onlarca köyümüzdeki tahıl ve sebze ekili alanlar sular altında kalmış, üreticilerimiz, çiftçilerimiz büyük mağduriyet içine düşmüşlerdir.”
BU SORULARA YANIT İSTEDİ
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Bakan Pakdemirli’nin şu sorulara yanıt vermesini istedi:
“1. Adana ilimiz başta olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde yaşanan aşırı yağış ve su baskını nedeniyle yaşanan afeti yerinde görmek için Tarım Bakanı olarak ilimizi ziyaret edecek misiniz?
2. Yaşanan afete ilişkin Adana genelinde ve özellikle mağduriyetin yaşandığı Seyhan, Ceyhan, Yüreğir ve Karataş ilçemiz ve köylerine ilişkin bakanlığınızın İl/İlçe müdürlükleri tarafından bir inceleme yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?
3. Afetten etkilenen hangi köy/mahallelerde ne kadarlık bir zarar tespiti yapılmıştır? Üreticilerimizin hangi ürünleri zarar görmüş ve maddi kayıpları ne kadar olmuştur?
4. Yaşanan afetten dolayı zarara uğrayan çiftçilerimize, üreticilerimize yönelik bir yardımda bulunacak mısınız?
5. Yaşanan aşırı yağış nedeniyle çiftçilerimizin, üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, T.C. Ziraat Bankası’na ve diğer özel bankalara olan kredi borçlarının faizsiz en az 2 yıl ertelenmesi için girişimleriniz olacak mı?
6. Zarara uğrayan çiftçilerimizin tarım alanlarını tekrar ekip biçmeleri için ilave düşük faizli kredi yada bir teşvik düzenlemesinde bulunacak mısınız?
7. Bahse konu bölgelerimizi afet bölgesi ilan edecek misiniz?
8. Aşırı yağış nedeniyle büyük zarar gören ve ekonomik sıkıntıları, yoksullukları sebebiyle tarım sigortası yaptırmamış çiftçilerimiz için de bir yardımda bulunacak mısınız? Yoksa bu çiftçilerimizi kaderine mi terk edeceksiniz?”