Ayhan Barut vergide adalet çağrısı yaptı

Ayhan Barut yazılı açıklamasında KDV eşitliğinin sağlanmasını, haksızlığın son bulmasını istedi “Vergide adalet ve eşitlik istiyoruz” diyerek, taleplerini şöyle özetledi; “Ülkemizde kahvehane, kafeterya, pastane, lokanta, kebap, paket servis hizmeti sunan işletmeler ile hazır yemek üretimi ve dağıtımı yapan firmalarda verilen hizmetlere yönelik Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 10 olarak uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra, mesela alkollü içeceklerin sunumu söz konusu olduğunda ise bu oran yüzde 20’ye çıkmaktadır. Buna karşın, benzer nitelikteki gıda ürünlerinin satışının yapıldığı marketler, bakkallar ve diğer perakende satış noktalarında uygulamada KDV oranı yalnızca yüzde 1 olarak belirlenmiştir”
(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Katma Değer Vergisi düzenlemesine ilişkin farklılıklara dikkat çekti, iktidarın vergi politikalarını eleştirip adalet ve eşitliğin sağlanması için Meclis’i göreve çağırdı. Mutlak suretle vergi politikasında adaletin ve eşitliğin sağlanmak zorunda olduğuna dikkat çeken Barut, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek, yasal düzenleme için adım atılmasını isteyerek, “KDV eşitliği sağlansın, haksızlık son bulsun. Vergide adalet ve eşitlik istiyoruz” diye konuştu.
KDV ORANLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinin ayrıntılarını paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Ülkemizde kahvehane, kafeterya, pastane, lokanta, kebap, paket servis hizmeti sunan işletmeler ile hazır yemek üretimi ve dağıtımı yapan firmalarda verilen hizmetlere yönelik Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 10 olarak uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra, mesela alkollü içeceklerin sunumu söz konusu olduğunda ise bu oran yüzde 20’ye çıkmaktadır. Buna karşın, benzer nitelikteki gıda ürünlerinin satışının yapıldığı marketler, bakkallar ve diğer perakende satış noktalarında uygulamada KDV oranı yalnızca yüzde 1 olarak belirlenmiştir” dedi.
“ESNAF VE YURTTAŞ ZARAR GÖRÜYOR”
Uygulamadaki KDV farklarına dikkat çekip eşitsizliğin sona ermesini talep eden Barut, şunları kaydetti:
“Benzer işler yapan, aynı iş kolunda faaliyet gösteren, tıpkısı gibi benzer ürünleri tüketiciye ulaştıran ancak yalnızca hizmet sunum şekli veya satış kanalı farklılık gösteren bu işletmeler arasında uygulanan KDV oranlarındaki dengesizlik dikkat çekmektedir. Bu haliyle günden güne derinleşen bir haksız rekabet ortamı yaratmakta, özellikle küçük esnaf ve KOBİ’leri ciddi ölçüde zarara uğratmaktadır. Bu adaletsiz vergi uygulaması, hem hizmet sunan işletmelerin kâr marjlarını düşürmekte hem de fiyat farklılıkları üzerinden tüketiciyi olumsuz etkilemektedir. Söz konusu uygulama; ekonomik istikrarın teminatı olan adil rekabet koşullarını zedelemekte, kayıtlı ekonominin cazibesini azaltmakta, fiyat istikrarını bozan unsurlardan biri haline gelmektedir. En nihayetinde genel enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmaktadır. Vergi politikasında adaletin ve eşitliğin sağlanması adına, benzer ürün ve hizmetler için benzer oranlarda KDV uygulanması hem piyasa dengesi açısından hem de tüketici refahı bakımından büyük önem taşımaktadır.”
“RAHATLATICI DÜZENLEME YAPILACAK MI?”
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un önergesinde şu sorulara yanıt verilmesi istendi:
“1- Gıda sektöründe aynı ürün için farklı satış noktalarında başka başka KDV oranlarının uygulanmasının sebebi nedir?
2- Paket servis hizmeti sunan lokantaların yüzde 10 KDV ödemesi, aynı ürünü satan marketlerin yüzde 1 KDV’ye tabi olması adil midir?
3- Tüm gıda satışlarında KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması yönünde bir düzenleme yapacak mısınız?
4- Söz konusu KDV eşitsizliğinin rekabet ortamına ve enflasyona etkisine ilişkin bir analiz yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?
5- Esnaf, küçük işletmeler ve tüketicilerin lehine olacak şekilde KDV oranlarının sadeleştirilmesine yönelik bir vergi reformu planlanmakta mıdır?
6- Paket servis hizmetlerinde uygulanan yüzde 10 KDV oranı nedeniyle hem işletmelerin hem de tüketicilerin maruz kaldığı ek maliyetleri azaltmaya yönelik herhangi bir düzenleme yapılması gündemde midir?”