Ayhan Barut’tan devlet yönetimindeki özensizliğe tepki
ADANA (BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) 11 aydır başkan atanmamasını Meclis gündemine taşıdı. Devlet yönetimindeki özensizlik ve başı boşluğa tepki gösteren Barut, “Hiç hazırlık yapmadan oldu bittiyle bakanlıkları birleştirip keyfi uygulamalara imza atanlar, 11 aydır TÜSEB Başkanını bile atamıyor. Bu özensizliğe ‘dur’ demeli, keyfi yönetim anlayışından vazgeçmelisiniz” dedi.
FAALİYET RAPORUNU ANIMSATTI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Ayhan Barut, “Sağlık Bilimi ve Teknolojisi alanında bilgi üreterek ülkemize ve insanlığa hizmet etmek amacıyla 26 Kasım 2014 tarih ve 6569 sayılı kanun ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) kurulmuştur. Başkanlığın misyonu, ‘Sağlık bilimleri, teknolojileri, hizmetleri ve politikaları ile ilgili alanlarda sistematik bir temelde yürütülen inovasyona yönelik çalışmalara öncülük etmek ve bu alanlarda uygulayıcılara ve araştırmacılara bilimsel, teknik ve mali destek sağlamak’, vizyonu ise; ‘Sağlık bilimleri, teknolojileri, hizmetleri ve politikaları ile ilgili alanlarda uluslararası lider bir kuruluş olmak’ olarak 2019 faaliyet raporunda yer almaktadır” diye konuştu.
TÜSEB’İN İŞLEVİNİ AYRINTILARIYLA PAYLAŞTI
TÜSEB’in yetki, görev ve sorumluluklarından söz eden Ayhan Barut, şunları kaydetti: “Bilim ve teknoloji alanında, serbest rekabete dayalı, şeffaf ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde, bilimsel araştırmalar yapılacak ve desteklenecektir. Üniversite ve sanayi işbirliği modeli ile bilginin ürüne dönüştürülerek, planlı ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlanması amaçlanmaktadır. Kamu ve özel kurumlarla ortaklıklar yapılarak, araştırmacılara bilimsel ortam sağlanacak, bilimsel araştırmalar yapılacak, koordine edilecek ve inovasyon teşvik edilecektir. AR-GE’ye katkı sağlanarak, sağlık bilim ve teknolojisi ekosistemleri geliştirilecek, yeni ürünlerin üretimi ve var olanların geliştirilmesi sağlanacaktır. Sağlık hizmetleri akredite edilecektir. Ülkemizin sağlık bilim ve teknolojileri alanında ilerlemesi için kurs, konferans ve etkinlikler düzenlenecek; sertifika, eğitim ve öğretim programları uygulanacaktır. Bilim insanları, fikri mülkiyet haklarını takip etme konusunda desteklenecek, patent başvuruları, lisans alma, bilgi aktarımı konularında girişimlerde bulunulması ve insan kaynaklarının geliştirilmesi amacı ile araştırmacı yetiştirilmesi, ödüllendirilmesi ve gençlerin desteklenmesi hedeflenmektedir.”
“NE YAPACAKTI, NE OLDU?”
Ülkemizde sağlık bilim ve teknolojisinin geliştirilmesi için alt yapı hizmetleri olan teknoparklar, kuluçka merkezleri, proje geliştirme ve teknoloji transfer ofisleri gibi bilim parkları kurulacaktır. Bu amaçları paylaşan üniversiteler desteklenecek, işbirliği ağları kümelenmeler oluşturulacak, bilim fuarları ve yarışmalar düzenlenecektir. TÜSEB, yurt içi ve dışında, sağlık kurumları, araştırma merkezleri, enstitülerle alt yapı, insan kaynağı ve finansman imkânlarını kullanarak işbirliğine girebilir. Sağlık Bakanlığı tarafından talep edilecek araştırmaları yapabilir. TÜSEB, ülkemizi uluslararası sağlık bilim ve teknolojileri platformlarında temsil eder. TÜSEB, sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülke ihtiyaçları doğrultusunda kurulmuş olan araştırma enstitülerine, gerektiğinde yenilerini ekleyerek sağlık araştırmaları sahasında, yapılanmasını tamamlayacak ve işbirliği ağını kuracaktır. Bu amaçla Türkiye Kanser Enstitüsü, Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü, Türkiye Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü, Türkiye Halk Sağlığı ve Kronik Hastalıklar Enstitüsü, Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü ve Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü kurulmuştur. TÜSEB, bu amaç ve ilkeler doğrultusunda sağlık bilimleri alanında yurt içi ve yurt dışı araştırma ve işbirliği yapmak, bilimsel kalkınmaya katkıda bulunmak ve ülkemizde bilimsel araştırmalar için ekosistem oluşturmak hedefleriyle kurulmuştur. Ancak hiç hazırlık yapmadan oldu bittiyle bakanlıkları birleştirip keyfi uygulamalara imza atanlar, 11 aydır TÜSEB Başkanını bile atamıyor. Atanmış yöneticisi bulunmadığı için sınavı geçen ama imza atılmadığı için iş başı yapamayan yüzlerce çalışan insan mağdur. Çok önemli projeler durdu, çok sayıda sorun yaşanıyor. Bu özensizliğe ‘dur’ demeli, keyfi yönetim anlayışından vazgeçmelisiniz”
BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
Hazırladığı soru önergesini Meclis’e sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:
“1. Ülkemiz ve insanlık için çok önemli görev üstlenmiş olan ve kanunla kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) yönetim kurulu neden oluşturulmamıştır?
2. Yine başkanlığa bağlı aşağıda sıraladığımız enstitülerin başkanları neden atanmamıştır?
• Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı
• Türkiye Biyoteknoloji Enstitüsü Başkanı
• Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü
3. TÜSEB kurulduğu tarihten günümüze sağlık bilimleri ve teknolojisi bakımından ülkemiz ve insanlık tarihi için hangi çalışmaları yapmış, hangi sonuçları elde etmiştir?
4. TÜSEB’na bağlı kurulan enstitülerin sağlık bilimi açısından ve ülkemiz ihtiyaçlarını karşılayan ayrı ayrı hangi çalışmaları olmuştur?
5. Sağlık Bakanlığı talimatı ile TÜSEB hangi konularda çalışmalar yürütmüş ve ne sonuçlar elde etmiştir?
6. TÜSEB, ülkemizi uluslararası hangi sağlık bilimi ve teknolojileri platformlarında temsil etmiştir?
7. TÜSEB tarafından ulusal ve uluslararası yürütülen projeler var mı? Bu projeler hangi aşamadadır?
8. TÜSEB üniversiteler ve sanayiciler ile işbirliği yaparak her hangi bir projeyi hayata geçirmiş midir?
9. TÜSEB bağlı kaç personel istihdam edilmektedir? Makam, ünvan, statü bakımından personelin dağılımı nedir?”