Ayhan Barut’tan iktidara ‘Ortak akıl’ tepkisi
(HABER MERKEZİ)-Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis’te turizm sektörünü doğrudan ilgilendiren yasa teklifinin görüşmelerinde AKP iktidarını sert sözlerle eleştirdi. İktidarı ortak akılda buluşmaya çağıran Barut, “AKP iktidarının yangından mal kaçırır gibi ‘Ben bilirim, ben yaptım oldu’ anlayışını doğru bulmuyoruz. Bunlar sorunları çözmüyor, üstüne çoğaltıyorlar” dedi.
“APAR TOPAR MECLİS’E SUNULDU”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ‘Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine CHP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Ayhan Barut, bu teklifle de AKP iktidarının gelenek hâline getirdiği yangından mal kaçırır gibi bir durumla karşı karşı olduklarını belirtti. Teklifin 7’nci maddesi üzerine düşüncelerini paylaşan Barut, “Ortak akıl ekseninde her yasal teklifin sektör paydaşlarıyla paylaşılması, görüşlerinin alınması, demokratik toplum düzeninin gereği ama iktidar bundan sürekli anlamsızca kaçıyor. ‘Ben yaptım oldu’, ‘Ben bilirim’, ‘İstediğimi dayatırım’ anlayışıyla hareket edilmesini doğru bulmuyoruz. Ne yazık ki bu teklif de hiçbir sektör paydaşına iletilmeden apar topar Meclise sunulmuştur” diye konuştu.
“TURİZM SAHİPSİZ BIRAKILIYOR”
Turizmin dinamik bir sektör olduğuna dikkat çekerek, ihtiyaçlar doğrultusunda da mevzuatların yenilenmesi gerektiğini anlatan Barut, sözlerine şöyle devam etti;
“Burada ihtiyaç nedir, bu ihtiyaçları kim ve nasıl saptamıştır? Yapılmak istenen değişiklikler sorunu çözmek için yeterli midir? Yasayla kurulmuş meslek kuruluşlarından görüş alınmış mıdır? Türkiye’deki farklı üniversitelerin turizm ve turist rehberliği bölümlerinde ders veren akademisyenlerin ortak fikri sorulmuş mudur? Cevap belli: Elbette ki hayır. Komisyon görüşmeleri sırasında da anlaşılmıştır ki kanun yapım süreci ilgili tarafların görüşleri tamamlanmadan ve gereği gibi istişare edilmeden, etkinlik ve demokratik katılım ilkeleri gözetilmeden bu teklif Meclise gelmiştir. Bu teklifle birlikte turist rehberliği mesleği işlevsiz hâle getiriliyor, maalesef ülkemiz turizmi de sahipsiz bırakılıyor. Bilinmelidir ki bu teklif, sektörün sorunlarını çözmeyeceği gibi var olan sorunlarına da yenilerini ekleyecektir. Örneğin, 7’nci madde birlik ve Bakanlığın hangi yönetmelikleri çıkarabileceği hususuna açıklık getirse de mevcut kanundaki sorunu gidermiyor. Meslek örgütü açısından üyelerin disiplin ve sicil işlemleri yönetmelikle değil, açıkça kanun hükmüyle düzenlenmelidir, alt mevzuata bakılmamalıdır.”
“YABANCI DİL BİLME ŞARTI KALDIRILDI”
Yasa teklifiyle dil şartı ve rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılmasına da tepki gösteren Barut, şöyle konuştu:
“Özellikle otobüslerde rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılıyor. Otobüslerdeki insanlar kendileri birbirine mi anlatacak o bölgenin özelliklerini? Turist rehberleri turistlere ülkemizin zenginliği, kültürel mirası, tarihi, mekânları, müzeleri, anıtları ve gelenekleri hakkında bilgi verir ve yaşatırlar. Rehber ülkemizin tarihini, kültürünü, gastronomisini, doğasını velhasıl bütün kültür değer varlıklarını birinci ağızdan turistlere aktaran yegâne kişidir. Rehberin olmadığı turda ne anlatıldığı belli olmayacağı gibi, bunların denetimini yapmak da mümkün olmayacaktır; bu suretle de ülkemizin turizmi başıboş kalacaktır. Bu kadar önemli bir hizmet yapan turist rehberlerinin mesleğe kabulünde dil bilme zorunluluğunun da bu teklifle ortadan kaldırılması kabul edilecek bir şey değil. Dünyanın küçük bir köye dönüştüğü bu yüzyılda dil bilmenin zorunluluk değil bir gereksinim olduğu ortadayken rehberlerin dil bilme zorunluluğunun kaldırılmasını nasıl izah ediyorsunuz? Bu durumda rehberlerin nitelikleri düşmeyecek mi? Eğitime, okula karşı olduğunuzu biliyorduk ama yabancı dile karşı olduğunuzu da bu vesileyle öğrenmiş olduk.”
“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN HASAR YARATIR”
Yasa teklifinin geri çekilerek ortak akıl ekseninde buluşulmasını öneren Ayhan Barut, sözlerini şöyle tamamladı:
“Üniversitelerin sanat tarihi ve arkeoloji bölümünden mezun olanlar eğitim programına katılmadan ve mesleğe kabul sınavına tabi olmadan mesleğe girebilecek ancak turizm bölümü mezunlarının hakları gasbedilecek. Teklifin yasalaşması hâlinde, hâlihazırda ülkemizde yaşayan ve bir şekilde ülke vatandaşlığına geçmiş olan birçok Çinli, Uygur, Japon, Endonezyalı şahsın turizm ve rehberlik yönünden gerekli olan eğitimleri almadan rehberlik yapmasının önünü açıyor. Bu durum eğitimini bu dillerde alan gençlerimize karşı da haksız bir rekabet ortamı yaratacaktır. İthalat sevdalısı olduğunuzu biliyorduk ama bu vesileyle turizmde de yabancı sevdalısı olduğunuzu bir kez daha öğrenmiş olduk. Bu yasa teklifi buna benzer birçok sorunlar barındırmakta, mevcut sorunları da çoğaltmaktadır. Turist rehberlerine dayatılan bu yasa teklifinin kanunlaşması hâlinde ülkemiz turizmi tekrar telafi edilmesi mümkün olmayan hasarlar alacak ve yıllarca uzun uğraşlar sonucunda edinilen kazanımlar bir çırpıda heba edilecektir. Gelin, yanlışta ısrar etmeyelim, alanında uzman olan yetkin kişilerin, sektör paydaşlarının, akademik camianın, meslek birlikleri ve örgütlerinin önerilerini, uyarılarını ve taleplerini dinleyelim. Bu ülke hepimizin; ortak bir akıl ekseninde etkin bir yasal düzenlemeyi hep birlikte yapalım.”