Barut: Bu düzenleme yasalaşmamalıdır

ANKARA (BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Toprak Mahsülleri Ofisi’ne Kamu İhale Kanunu’na takılmadan sınırsız tarım ürünü ithalatı yapma imkanı veren yasal düzenlemeye sert tepki gösterdi. Üretim ve üretenin desteklenmediği Türkiye’nin tarımda da net ithalatçı hale getirildiğini vurgulayan Barut, “Yerli ve milli olmakla övünenler her şeyin yetiştiği güzel ülkemizi kendileri ve yandaşları için ithalat cennetine çevirdiler. Yazıklar olsun” dedi.
TEPKİLERE RAĞMEN KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ
Yurttaşlara yeni vergi yükleri getiren yasal düzenlemelerin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) istediği tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu’na (KİK) bağlı olmadan ithalat yapma yetkisi veren düzenleme de görüşüldü. Kamu İhale Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikle ilgili teklife, muhalefet partileri temsilcileri itiraz etti. Teklifle ilgili konuşan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, uluslararası ihaleler yaptıklarını ancak Kamu İhale Kanunu mevzuatları nedeniyle süre sorunu yaşadıklarını, bunu aşmak için değişiklik istediklerini savundu. Muhalefetin itirazlarına karşın tepkilere yol açan değişiklik kabul edildi.
“BU DÜZENLEME YASALAŞMAMALIDIR”
AKP döneminde Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde ilk defa samanı bile ithal ettiğine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ise, şunları kaydetti:
“Tam 17 senedir iktidarda olan ve istediği her şeyi yapma yetkisine sahip AKP, ülkemizi her alanda olduğu gibi tarımda da dışa bağımlı ve kelimenin tam anlamıyla net ithalatçı hale getirdi. Üreteni ve üretimi desteklemediği gibi tarımı, üreticileri, esnafından sanayicisine herkesi ve her şeyi tüketti. Halden anlamaz, Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz mısınız? Keyfinize göre delik deşik edip istediğiniz gibi sürekli değiştirdiğiniz Kamu İhale Kanunu’na bile takılmamak için TMO neden yine bir değişiklik istiyor. Bunlar üreticiyi, derdini ve isteklerini bir türlü anlayamadıkları için sorunlar sürekli artarak büyüyor. Ülkemiz, tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken net ithalatçı durumuna nasıl getirildi? Çiftçimiz ekip biçmekten neden vazgeçiyor, tarım toprakları neden küçülüyor? Neden mazot, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artarken çiftçinin ürünü para etmiyor? Bu soruların cevabı bellidir. Üretimi ve üreteni destekleseniz bu sorunlar kendiliğinden ortadan kalkar. Çiftçi üretir, ürettiğinden para kazanırsa ithalata gerek kalır mı? Ülkemizin ihtiyacı olan tarımsal ürünler, üretici ve üretim desteklenirse Türkiye’de üretilemez mi? Varsa yoksa piyasa dengeleri, fiyat istikrarı gibi uyduruk bahanelerle ithalatın önünü açıyorlar. Yazıklar olsun. Şiddetle kınıyoruz. Komisyonda kabul edilen bu düzenleme Meclis gündemine geldiğinde itirazlarımızı yine yapacağız. Bu değişikliğin yasalaşmaması için var gücümüzle mücadele edeceğiz.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor