Azime Kocacık’tan 5 Aralık mesajı

(HABER MERKEZİ)-Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı Azime Kocacık, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

Azime Kocacık, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli devrimlerinden biri olan ve tüm dünya ülkelerinden önce Türk kadınına ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’ vererek Kadın kadınının önünü açtığı 1934 yılından buyana her yıl 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Bir kadıno larak bana bu kürsüde söz hakkı veren, ben ve benim gibi birçok kadının Türk siyaset sahnesinde ve toplum hayatında el üzerinde tutulmasının yolunu açan ve çizen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü huzurlarınızda saygı ile selamlıyorum.

Tarih boyunca erkekler ve kadınlar yaşamın getirdiği çeşitli zorluklara birlikte göğüs germeye çalışmış, sıkıntılarla eşit oranda mücadele etmişlerdir. Ancak bu eşitliğin aynı haklara sahip olma konusunda sağlanması oldukça uzun zaman almıştır. Bugün bazı ilkel toplumlarad bu eşitlikten söz etmek hala mümkün değildir. Batı toplumlarının ise bu konuda daha fazla yol katettikleri kadınlarının siyasal ve sosyal alanda temsil oranlarına bakıldığı zaman anlaşılmaktadır.

Erkek-kadın farketmeksizin toplumu oluşturan tüm fertlerin beklentisi, bir tarafın diğer tarafa üstünlüğü olmaksızın eşit şekilde hukuksal, siyasal, toplumsal ve ekonomik haklara sahip olmaktır. Bu eşitlik ilkesi oluşturulduğu zaman toplumların refah seviyesi yükselecek, ülkeler daha yaşanılabilir hale gelecektir.

Türk toplumunda kadının yeri ve önemine baktığımız zaman ise üzülerek ifade ediyorum ki kadınların siyasal temsileyette eşitlik ve ekonomik özgürlerini elde etme konulraında çok geri planda bırakıldıklarını görmekteyiz. Kadınların erkekler ile eşit olmadıkları görüşü, toplumsal baskı ve ötekileştirme bu geri kalmanın temel sebeplerini oluşturmaktadır.

Batı toplumları ile ülkemizi kıyasladığımız zaman ne yazık ki batı toplumlarının refah seviyesi ve insan hakları bakımından ülkemizden oldukça ileri bir seviyede olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Batı toplumlarında kadının toplumdaki siyasi, ekonomik ve hukuksal rollerine bakıldığı zaman bu üstünlüğün bir tesadüf olmadığı daha iyi anlaşılacaktır.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından hazırlanan siyasette kadın haritasına bakıldığı zaman Türkiye kadın milletvekili sıralımasında 193 ülke arasında 122.sırada yer almaktadır. Kadın bakan sıralamasında ise 190 ülke arasında 138.sırada yer almaktadır. Bugün Avrupa’da devlet başkanlarının yarısından fazlası kadınken, İskandinav ülkelerinin birçoğu kadınlar  tarafından yönetilmektedir.

Kadınlar olarak beklentimiz üstünlük değil sadece hakkımız olan eşit haklara sahip olmaktır. Bakanlık, milletvekilliği, belediyelerde kadın meclisi gibi siyasi temsil alanlarında kadınların eşit oranda söz sahibi olmalarını sağlamak, bugün ülke olarak temel problemlerimizden biri haline gelen kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için temel çözüm olarak görülmektedir. Bununla beraber toplumumuzda bastırılmış, susturulmuş ve ekonomik olarak muhtaç hale getirilmiş kadın profilinden, sesi daha gür ve güçlü çıkan, her alanda hakkını savunan ve kimseye ekonomik bir bağımlılığı olmayan kadın profiline geçiş kadınlara siyasi temsiliyet eşitliğinin getirilmesi ile mümkündür.

Demokratik toplumlarda görüldüğü üzere erkeğin kadına kadının erkeğe üstünülğü yoktur. Refah seviyesi yüksek medeni bir toplum statüsüne geçişin temel basamaklarından birisi bu eşitlik ilkesidir.

Kadınlara annelik vasfının dışında bir vasıf yüklememek kadının ve insanın doğasına aykırıdır. Kadın aynı zamanda annedir, devlet başkanıdır, milletvekilidir, öğretmendir, doktordur, avukattır. Kadınlar tek bir kalıba sığdırılamaz ve birden fazla vasfı taşıma gücüne ruhen ve bedenen sahip bireylerdir.

Unutmayalım ki kadın erkeğin, erkek de kadının desteği ile daha güçlüdür. Kadınlar kendilerine ait olan haklarına kavuştuğu günlere ulaşmak ümidiyle.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor