Barut, “Gıda güvenliği beka sorunu haline geldi”
ANKARA(BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Tarım,
Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, et, süt ve bitkisel ürünlerle
ilgili gündeme gelen gıda zehirlenmelerinin iyi araştırılıp tekrarlanmaması
için acil ve etkin önlem alınması gerektiğini söyledi.
“ISPANAK AÇIKLAMALARI EKSİKTİR”
Son olarak ıspanakla ilgili ortaya atılan zehirlenme iddialarını Türkiye Büyük
Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme getiren Barut, “Ülkemizde gıda güvenliği
bir beka sorunu haline gelmiştir. Et ve süt ürünlerinden sonra ıspanak gibi
bitkisel tüketim ürününden de zehirlenmeler yaşandığını ileri sürülmektedir.
Buradan Tarım İl Müdürlüklerinin, ıspanak üretimi yapılan toprak üzerinde ve
kullanılan zirai ilaçlara ilişkin bir inceleme ve analiz gerçekleştirmeden doğrudan
karışmış yabancı otları suçlu ilan etmelerini doğru bulmuyorum. Eksik bir
değerlendirmedir” dedi.
“TARLADAN SOFRAYA KADAR ÖNLEM ALINMALI”
Gıda zehirlenmelerine ilişkin üreticiyi suçlayan bir yaklaşımın asla kabul
edilemeyeceğine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Yaşanan vakalar bize ülkemizdeki gıda güvenliği sorununu ciddi bir
şekilde ele almamız gerektiğini göstermektedir. Bunun için ülkemizde üretimi
yapılan gıda ürünlerinin üretim aşamasında denetlenerek piyasaya sürülmesi
sağlanmalıdır. Laboratuvar sonuçları olumsuz bulunan firma ve ürünleri hakkında
çok ciddi adli ve idari cezalar uygulanmalıdır. Tarladan sofraya gıda güvenliği
için ziraat mühendisi, gıda mühendisi, su ürünleri mühendisi, veteriner hekim
ve teknik personellerin atamasının yapılması ve yetişmiş bu meslek mensuplarına
görev verilmesi gerekir.”