Barut: Üreticiyi bölmeyin, adil olun

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, pamuk destekleme listesinde Adana’nın bulunmamasını kınayarak pamuk üreticilerinin yalnız ve sahipsiz olmadığını vurguladı. Ayhan Barut, bakanlık tarafından yapılan 2018 yılı pamuk desteklemesi verilecek iller listesinde Adana’nın olmamasını kınayıp sert tepki gösterdi.


ANKARA (BÖLGE)- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bakanlık tarafından yapılan 2018 yılı pamuk desteklemesi verilecek iller listesinde Adana’nın olmamasını kınayıp sert tepki gösterdi.
“ÜRETİCİLERİMİZ YALNIZ DEĞİLDİR”
Bakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre değerlendirmelerde bulunan CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, “Bakanlık tarafından bayram öncesi, Haziran ayı içerisinde yapılacak pamuk desteklemeleri için ödeme yapılacak iller listesi yapıldı. Listede Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Antalya, İzmir, Manisa, Aydın gibi pek çok pamuk üretimi yapılan iller yer alırken Adana ilimize yer verilmemiştir. Bunun nedenini yetkililerden soruyoruz. Neden listede Adana pamuk üreticisi yok? Bu listeyi kim yapmıştır ve neden Adana ödeme dışı tutulmuştur? Bölge ve illerimiz arasında ayrım yapan bu tutumu şiddetle kınıyorum. Bilinmelidir ki ülkemiz çiftçisi ve Adanalı üreticilerimiz yalnız değildir” dedi.
“ÜRETİCİYİ BÖLMEYİN, ADİL OLUN”
Pamuk üreticisine yapılacak desteklemeler hakkında konuşan Ayhan Barut, şunları söyledi:
“Pamuk üreticisine verilecek destekleme tutarı yaklaşık 2 milyar 400 milyon Türk Lirasıdır. Bu desteklemenin yaklaşık 1 milyar Türk Lirası sadece Şanlıurfa pamuk üreticisine verilmektedir. Adana pamuk üreticisine ise yaklaşık 220 milyon Türk Lirası destekleme verilecektir. Biz illerimizi ve çiftçilerimizi birbiriyle yarıştıran, ‘Ona neden veriliyor?’ diye bir mantıkla tepki göstermiyoruz. ‘Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, İzmir, Aydın, Antalya’da kim nerede üretiyorsa hepsine aynı zamanda destekleme verilsin’ istiyoruz. ‘Efendim ekonomik olarak buna imkan yok’ diyorlarsa eldeki imkanı tüm çiftçilerimize eşit miktarda dağıtabilirler. Yani her ile imkanlar ölçüsünde destekleme verilebilir. Bir ile tamamını verip diğer bir ile hiç vermemek farklı anlam ve huzursuzluklar doğurur. Yöneticiler üreticiyi bölmemeli ve adil olmalıdır.”
“ÇİFTÇİLERİ EZDİRMEYİN”
‘Beyaz altın’ olarak bilinen pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 500 kilograma düşürülerek üreticinin büyük bir zarara ve mağduriyete uğratıldığını anımsatan Barut, şunları kaydetti:
“Çok stratejik bir ürün olan pamuk, ülkemizde 30’dan fazla işkolunun en önemli hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Dünyanın en zor koşullarında ve girdi maliyetleri en yüksek ortamda üretim yapan Türk çiftçisinin çok daha fazla desteklenmesi gerekmektedir. Üreticilerimiz girdi maliyetleri altında acımasızca ezilmektedir. Bakanlık bu sorunları aşması için çiftçimize çok daha fazla destek olmalıdır. Pamukta 600 – 650 kg’dan 500 kilograma düşürülen destekleme miktarını derhal eski seviyesine hatta daha da üstüne çıkarmalıdır. Türkiye’nin yıllık ortalama 2 milyar dolarlık pamuk ithalat ettiğini dikkate alırsak, üretimin neden desteklenmesi gerektiği belki daha iyi anlaşılır.”
PAMUKTAKİ YENİ SKANDALI ANLATTI
Pamuk üretimi ve üreticileri olumsuz etkileyecek yeni bir planlamanın gündeme geldiğini ifade eden Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Merak ediyoruz, acaba pamuk üzerinde bir takım oyunlar mı oynanıyor? Çünkü, destekleme miktarı düşürüldü, desteklemeler parça parça verilmeye çalışılıyor, yetmiyormuş gibi üreticilerimize iki yıl üst üste pamuk ekildiğinde destekleme verilmeyeceği gibi bir söylenti yayılmakta. Bu söylenti gerçek ise bakanlık hangi teşkilat veya yapıyla denetleme yapacaktır. Pamuk ekili alan nasıl kontrol edilecektir? Ülkemizde bazı bölge ve illerde pamuktan başka ürün yetiştirme şansı olmayan yerler var. Buralardaki çiftçiler bu durumda ne yapacaklardır? Pamuk üzerindeki bu planlamadan çiftçinin haberi var mıdır? Tarımsal üretim ve çiftçimizin aleyhine gelişen bu olumsuzluklar dikkate alındığında bir süre sonra pamuk üreticisi tamamiyle üretimden uzaklaşacaktır. Varılmak istenen sonuç bu mudur? Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynayan, doğal olarak ülkemizin ekmeğiyle oynamaktadır. Buna müsaade etmeyeceğiz.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor