Başkan Dr. Tatar “Afetsiz bir gelecek için eğitim şart”

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, Bilginin önemine değinerek özellikle okul çağındaki çocukların afet risklerini azaltma konusundaki eğitiminin kritik rolüne dikkat çekti.

(HABER MERKEZİ)-TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 13 Ekim Uluslararası Afet Riskini Azaltma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada afetsiz bir gelecek için eğitimin rolüne dikkat çekerek, “Afet, Acil Durum ve İklim Değişikliği Bakanlığı kurulmalı” dedi.

Dr. Tatar, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, Bilginin önemine değinerek özellikle okul çağındaki çocukların afet risklerini azaltma konusundaki eğitiminin kritik rolüne dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar açıklamasında şu noktalara vurgu yaptı:

AFET RİSKİ BİLİNCİNDE EĞİTİMİN ÖNEMİ

-Çocukları ve gençleri güvenli okullar ve eğitim tesisleri aracılığıyla koruyun: Çocuklar okullarında güvende olma hakkına sahiptir ve bu okulların afete dayanıklı olmasını ve afet erken uyarı sistemlerinin bir parçası olmasını sağlamakla başlar.

-Çocukların ve gençlerin güvende olmaları için karşılaştıkları riskleri yaşa uygun eğitim yoluyla anlamaları ve bunlara göre hareket ederek güvende olmasını sağlayın. Bu, erken uyarılara dikkat etmelerinin yanında, erken eyleme geçmeye hazırlıklı olmalarını da içerir. Afet risklerine karşı eğitimle bilinçlendirilmiş çocuklar, daha dayanıklı topluluklar içinde değişimin temsilcileri haline gelirler.

-Okullar, afet önleme kültürünün teşvik edilmesinde kritik bir role sahiptir. İnsanların karşı karşıya oldukları riskleri anlamaları ve bu risklere karşı harekete geçmeleri gereklidir.

-Ülkelerin çocuk merkezli Afet Risk Azaltma Politikalarına ihtiyacı vardır. Bu, afet riskini azaltma ve iklim değişikliğine uyum planlarında çocukların ihtiyaçlarının, hassasiyetlerinin ve fikirlerinin dahil edilmesi ve uygulanması ile mümkündür.

– Çocuk merkezli Afet Risklerinin Azaltması, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ilkelerine dayanmaktadır.

-Okullar, çocukların ve personelin tüm risklerden korunduğu, güvenli öğrenme alanları olmalıdır.

-Çocuklar ve gençler; okullarda afet risklerine karşı korunma, eğitimlerinin kesintiye uğramaması ve geleceklerini etkileyecek kararlara katılma hakkına sahiptir.

-2000 yılından bu yana 1 milyardan fazla çocuğun hayatı afetler nedeniyle kesintiye uğradı ve 80.000`den fazla okul hasar gördü ya da yıkıldı. Güvenli çocuk, güvenli okul (#SafeChildrenSafeSchools) için çocuk hakları korunmalıdır.

“AFET RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN GELİŞMELER TAKİP EDİLMELİ”

Yaşanan depremlerin ardından “AFET RİSK AZALTMA” konusunda başarılı olamadığımızı vurgulayan Dr. Tatar “Ülkemizin afet zararlarından en az oranda etkilenmesini sağlamak için bu alanda uluslararası gelişmeleri takip edip, politika ve strateji geliştiren, kurumlar arası eşgüdüm ve koordinasyonu sağlayan,  afet risklerini azaltma konusundaki politika, strateji ve uygulamaları takip edip, günün gelişmeleri çerçevesinde mevzuat ve uygulama birliğini sağlayan, ulusal bazda, deprem, heyelan, tsunami, çığ, yangın, sel ve taşkın gibi doğa kaynaklı afet risklerinin azaltılması konusunda “erken uyarı sistemlerini” kurup işletecek kurumsal bir altyapıya olan ihtiyacı her geçen gün büyümektedir” dedi.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar önerilerini de şöyle sıraladı:

-Ülkemizin afetlere hazır hale gelmesi için afet risk yönetim döngüsünün tüm aşamalarındaki faaliyetleri koordine etmek amacıyla acil bir şekilde “cnın”kurulması sağlanmalıdır.

-Afetlerle mücadele “yerelde başlar yerelde kazanılır” ilkesinden hareketle başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere yerel yönetimlerin afet risk azaltma ve müdahale kapasitelerini geliştirecek idari ve mali önlemler hızla alınmalı, bu amaçla ilgili mevzuat yeniden düzenlenmelidir.

-BM Afet Risk Azaltma Ofisi tarafından belirlenen “Afetsiz bir gelecek için gençleri koruma ve güçlendirmede eğitimin rolü” temasına uyumlu olarak öncelikle BM UNESCO ve UNİCEF Başkanlıkları tarafından ortaklaşa hazırlanan “Kapsamlı Okul Güvenliği Çerçeve Protokolü (2022-2030)’ne taraf olunmalı ve afet risklerine karşı çocukları, eğitimcileri, personeli ve okulları koruma konusunda çalışma başlatılmalıdır.

-Toplumsal farkındalığın artırılarak toplumsal kırılganlığın azaltılması için ilköğretime “afet dersi”, ortaokul ve liselerde ise 1939 yılında zorunlu hale getirildiği gibi “jeoloji dersi” müfredata eklenerek afetler konusundaki farkındalıklarımız arttırılmalıdır.”

 

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor