BAŞKAN KARALAR; 11 GÜNDE BİR GÜN İZİN İNSANİ DEĞİLDİR

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar X hesabından yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Turizm emekçilerinin yanındayız. Bugün sabah televizyon izlerken haberde Türkiye’de turizm sektöründe çalışan emekçilerin izinlerinin, işveren istediği takdirde 11 günde 1 gün olarak belirlendiğini öğrendim. Günlük 8 saat çalışma, 7 günde 1 gün izin; işçi sınıfının büyük mücadelesi ile kazanılmış hakları. Onlarca verilen can. Bu kararı veren parlamento üyeleri sanırım otellere ve tatil yerlerine gitmişlerdir. Turizm emekçilerinin ne kadar yorucu bir iş yaptıklarını bilirler. Bu karar insani olmamıştır.”
(HABER MERKEZİ)-Tutuklu bulunan Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, turizm sektöründe çalışan işçilere yönelik yeni çalışma düzenine sert tepki gösterdi. Zeydan Karalar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, 11 günde 1 gün izin uygulamasının “insani olmayan bir karar” olarak nitelendirdi.
Türkiye’de turizm işletme belgeli oteller için İş Kanunu’na getirilen istisna ile işverenin talebi doğrultusunda hafta tatili hakkının 6 yerine 10 günlük çalışmanın ardından tanınabileceği düzenlemesi, emek çevrelerinde ve sendikalarda büyük tepki yaratmıştı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar X hesabından yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Turizm emekçilerinin yanındayız. Bugün sabah televizyon izlerken haberde Türkiye’de turizm sektöründe çalışan emekçilerin izinlerinin, işveren istediği takdirde 11 günde 1 gün olarak belirlendiğini öğrendim. Günlük 8 saat çalışma, 7 günde 1 gün izin; işçi sınıfının büyük mücadelesi ile kazanılmış hakları. Onlarca verilen can. Bu kararı veren parlamento üyeleri sanırım otellere ve tatil yerlerine gitmişlerdir. Turizm emekçilerinin ne kadar yorucu bir iş yaptıklarını bilirler. Bu karar insani olmamıştır.”
Zeydan Karalar’ın mesajı, işçi haklarına yönelik alınan kararlara karşı muhalefet cephesinden gelen en dikkat çekici tepkilerden biri oldu. Özellikle turizm sektöründe yaz aylarında yoğun ve ağır koşullarda çalışan binlerce işçinin hafta tatili hakkının fiilen kaldırılması, sendikalar ve meslek örgütleri tarafından da “kölece çalışma düzenine geçiş” olarak nitelendiriliyor.
Yapılan düzenleme, İş Kanunu’nun 46.ve63.maddelerinde tanımlanan hafta tatili ve günlük çalışma süreleri ile ilgili genel ilkelere aykırı bir istisna olarak yorumlanırken, Zeydan Karalar’ın açıklamasıyla birlikte konu yerel siyaset düzeyinde de güçlü bir itirazla karşılaşmış oldu.