Başkan Köse’den kurbanlık uyarısı

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, Kurban Bayramı öncesi kurban konusunda vatandaşları uyardı. Köse, “Bir kurbanlık alırken hayvanın nereden geldiğini kontrol etmeliler. Bir hayvan il dışından geliyorsa, mutlaka yurt içi veteriner sağlık raporuyla; il içinden geliyorsa da hayvan nakil belgesi ile gelmelidir. Buna dikkat edelim’’ dedi.

***

HABER: YENER EKİNCİ

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi önemli açıklamalarda bulunarak kurban alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Köse, hayvan sağlığı ve çevre koruması konularında dikkat edilmesi gereken can alıcı hususları vurguladı. Kurban alacak vatandaşları bilinçli davranmaları gerektiğini kaydeden başkan Köse, “Bir kurbanlık alırken hayvanın nereden geldiğini kontrol etmeliler. Bir hayvan il dışından geliyorsa, mutlaka yurt içi veteriner sağlık raporuyla; il içinden geliyorsa da hayvan nakil belgesi ile gelmelidir. Bu belgeleri ilçedeki Veteriner Hekimler hayvanların muayene eder, hayvanlarımızın aşılarının tam olduğunu ve sağlıklı oldukları konusunda bir rapor düzenler” dedi.

“SOKAKLARDA HAYVAN KESİMİ ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARATIR”

“Kurban kesecek vatandaşlarımızın kurbanlıkların uzuvlarının tamam olduğunu görmeleri gerekmektedir. Yani kör topal hayvanlardan kurbanlık olmaz!”diyen Köse ayrıca, hayvanların çevreye ilgili bakışlarına ve canlı tüylerine de sert bir dille dikkat çekti. Kurbanlıkların mutlaka belediyelerin satış yerlerinden alınması gerektiğini vurgulayan Köse, belediyelerin belirlediği kesim alanlarında profesyonel kasaplara kestirilmesi gerektiğini sert bir şekilde ifade etti. Sokaklarda boş alanlarda hayvan kesiminin ciddi bir çevre kirliliğine, görsel kirliliğe ve mikropların üremesi için uygun bir ortam oluşturduğunu vurguladı.

“YANLIŞ KESİM ET İSRAFINA NEDEN OLUR’’

Köse, “Acemi kasaplar kendilerini yaralayabilirler, doğru kesim olmazsa hayvanlar strese girer ve etin doğru işlenmemesi de etlerde israfa neden olur. Etin kesildikten sonra bir gün dinlendirilmesi gerekmektedir. Önce klimalı bir odada et soğutulmalı, daha sonra buzdolaplarına alınabilir. Ayrıca, parçaları üst üste konulmamalıdır. Et dinlendirilmezse ölüm sertliği (rigor mortis) konuşacağından hem lezzetsiz hem sert hem de sağlıksız olur!” şeklinde sert bir şekilde uyardı. Kurban Bayramı’nın sağlıklı ve huzurlu geçmesi için vatandaşları bilinçli olmaya  davet eden Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köes, bu önlemlerin hayvan sağlığı ve çevre koruması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor