BAŞKAN TOPRAK; “İNSAN HAKLARI DERNEĞİNE YÖNELİK TEHDİTLERİ KABUL ETMİYORUZ” DEDİ

(HABER MERKEZİ)-Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Adana İHD Şube ve yöneticilerine yönelik tehdidi İnönü Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasıyla protesto ettiler. Basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak okudu. Fatih Toprak, “İnsan Hakları Derneğine yönelik tehditleri kabul etmiyoruz” dedi.

Birçok emek ve meslek örgütünün yanı sıra, siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı basın açıklamasında, ortak metnin dışında İHD Adana Şube Başkanı Av.Yakup Ateş, İHD Bölge temsilcisi Hakkı Demir ve DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan da birer konuşma yaptı.

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri adına Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak konuşmasına şöyle devam etti;

Türkiye’de, özellikle 2015 yılından bu yana Siyasi iktidar ve ortağı hak savunucularını, toplumsal muhalefeti ve kendisinden olmayan herkesi “düşman, vatan haini, öteki, terörist” diye nitelendirerek, despotik, otoriter, baskıcı  bir sistem ile iktidarda kalma çabasına girmiştir.  Diğer yandan iktidar yetkililerinin kullanmış olduğu nefret ve ayrımcı dil nedeniyle İnsan hakları, demokrasi, barış  ve özgürlük mücadelesi verenler hedef haline getirilmiş ve getirilmeye devam edilmektedir.

Toplumun haber alma hakkı için çalışan gazeteciler; düşünen, sorgulayan, genç nesiller yetiştirmeyi hedefleyen akademisyenler, aydınlar, öğrenciler , muhalifler ve bu uygulamaların Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere, Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu açıklayan, belgeleyen sivil toplum örgütleri uzun bir zamandır iktidar yetkililerinin  doğal hedefi haline gelmiştir.

Bilindiği üzere İnsan Hakları Derneği, 17 Temmuz 1986 tarihinde darbe sonrası devam eden sıkıyönetim koşullarında “İnsan hak ve özgürlükleri konusunda çalışmalar yapmak” amacıyla kurulmuştur.

Ancak hak savunucuları her dönem büyük zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır. İnsan Hakları Derneği kurulduğu günden beri iktidarların ve  paramiliter karanlık odakların hedefi olmuştur.

Aradan geçen 38 yıllık zaman içerisinde  İHD’nin yüzlerce üye ve yöneticisi idari ve yargısal tacizlere maruz kalmıştır. Yine  Kuruluşundan bu yana 23 İHD üye ve yöneticisi faili meçhul cinayetler sonucu yaşamını yitirirken, yüzlercesi fiili saldırılar sonucu yaralanmıştır. 1998 ve 2002 yıllarında, dönemin İHD Genel Başkanları, derneğin genel merkezinde, silahlı ve fiziksel saldırılara maruz kaldığı da kamuoyunca bilinmektedir.  Tüm bu baskılar İHD’yi insan hak ve özgürlüklerini savunma kararlılığından alıkoymamıştır.

Son olarak geçtiğimiz günlerde “Sansasyonel Turan Birliği” adlı kapalı bir telegram grubunda adı pek çok faili meçhul cinayetle anılan Abdullah Çatlı’nın ismi de zikredilerek İnsan hakları Derneği Adana şubesi binasının fotoğrafı,  açık adres ve konum bilgileri paylaşılarak, üye ve yöneticileri hedef gösterilmiştir. Yine grup içerisinde İHD Adana şubesine yönelik saldırıya ilişkin yazışmalar yapıldığına dair bilgiler elde edilmiştir.

Kurulduğu günden bu güne Barış Demokrasi ve İnsan hakları Mücadelesi veren İnsan hakları Derneğine yönelik bu tehditleri ve saldırı girişimlerini kınadığımızı ve asla kabul etmediğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz. Her ne şart altında olursa olsun inatla ısrarla ve kararlılıkla İnsan onuru ve evrensel değerleri canları pahasına savunan hak savunucularına sahip çıkmak tüm toplumsal kesimlerin insani ve vicdani sorumluluğudur. Bu anlamda İnsan hakları Derneğine ve hak savunucularına yapılan tehdit ve saldırı girişimi karşısında kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve  Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak dayanışma içerisinde olacağımızı belirtmek istiyoruz.

Diğer yandan İçişleri Bakanlığını, Adalet Bakanlığını, Adana Cumhuriyet Başsavcılığını ve Adana Valiliğini konuşmaların yapıldığı telegram grubunu incelemeye, yapılan yazışmaların kimler tarafından yapıldığı ile ilgili gerekli adli ve idari önlemleri almaya, bu anlamda etkili bir soruşturma yürütmeye İHD üye ve yöneticilerinin can güvenliğini sağlamaya ve olası saldırı durumuna karşı  tedbir almaya çağırıyoruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor