Berkyez, “Mevsimlik işçiler ne olacak?”

(HABER MERKEZİ)-Ziraat Mühendisi Vatan Partisi Adana Mühendisler Bürosu Başkanı Bahadır Berkyez, “Çukurova da şubat, mart ayı birçok ürünün ekim ve dikim zamanıdır. Bu sene şubat ayı yağışların fazla olması nedeniyle çoğu ürünün ekim ve dikimi mart ve nisan ayına kaymıştır.

Bu dönemde özellikle mısır, pamuk, soya, yerfıstığı, ayçiçeği, kavun, karpuz, domates, biber ve ayrıca sert çekirdekli ve narenciye fidanlarının ekim ve dikim zamanıdır. Bu dönemde bu bitkileri toprakla buluşturmamız gerekmektedir. Her gecikilen gün hasat dönemindeki verimliliğin düşmesi demektir bu da hem ekonomik olarak çiftçiye zarar verecek hem de ülke açısından da emtia sıkıntısı getirecektir. Biraz bekleyelim haziran ayında ekim dikim yapalım diyemeyiz.” diyerek ekim, dikim zamanı geçmeden acil önlem alınmasına dikkat çektiği sözlerine “Bu nedenledir ki birçok tarım işçisinin bir araya gelip hijyeni ve sosyal mesafeyi koruyamayacağı anlar oluşacak. Çukurova’da şu an çalışan tarım işçilerine bu dönemde ve birkaç hafta içinde daha da artarak şehir dışından gelecek mevsimlik işçiler katılacak. Bu mevsimlik işçiler özellikle kavun karpuz domates biber gibi sebze ekmek için gelecek işçiler. Her yıl olduğu gibi bu yıl da  bir, bir buçuk ay kadar sonra  pamuk ekimi yapılan tarlalarda çapalama ve seyreltme yapılacak. Bu işlemler için de mevsimlik işçiler gelecek.  Bu vatandaşlarımız ne yazık ki bölgemizde çok ilkel şartlarda barınmak ve yaşamak zorunda oldukları  8 -10 metre karelik çadırlarda kalmaktalar. Yan yana kurulan derme çatma çadırlarda en az 3-4 kişilik aileler kalmakta.” Mevsimlik işçilerin her zamankinden daha da zor olacak yaşamlarına da dikkat çektiği sözlerini “Mevsimlik işçilerimizin bu yaşam şartlarında virüsün yayılımını önlemek için gerekli tedbirlerin alınmasının mümkün olmayacağı kanısındayım. Bunun için valilik başta olmak üzere tarım ve sağlık ve bayındırlık müdürlüklerine ziraat odalarına, ziraat mühendisler odasına ve diğer ilgili resmi kurumlarla meslek örgütlerinin koordineli olarak belirli bir çalışma programı yaparak gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Bayındırlığa bağlı birimlerin çok acil olarak bu çadırlar yerine konteyner sistemini getirmeli. Konteynerlar yerleştirildiği yerin çevresi belirrrlenmeli, suya ve hijyene kolay erişim sağlanmalı.”

SAĞLIK BAKANLIĞIMIZ MEVSİMLİK İŞÇİLERİ UNUTMAYACAKTIR

Berkyez, “ Salgının başladığı günden bugüne krizi başarıyla ve insan odaklı yöneten Sağlık Bakanlığımızın mevsimlik işçilerimizin durumlarını dikkate alacağından da eminiz. Mevsimlik işçi demek bir yılını mevsimlik işte çalışarak kazandığı parayla geçirecek vatandaşlar demek; mevsimlik işçi demek üretim yapan bölgenin insanlarına gıda temin eden, kendisi ve ülke kalkınmasına katkı sağlayan üreticinin yardımcısı demek. Bu işçilerin yaşam şartlarının Corona Virüsünün yayılmasını engelleyecek duruma getirilmesi vatandaşın, üreticinin, ülkenin kazanması demektir. Bu doğrultuda sağlık bakanlığına bağlı birimleri buralarda ikamet eden tarım işçilerinin sık sık periyodik olarak sağlık taramalarını ve korana virüsü belirtilerini takip etmeli. Eğitim programı yayınlamalı ve bizzat eğitim vermeli.”  dediği sözlerini bu çalışmaların yerelde de destekleneceğini belirterek sürdürdü.

YERELDEN DE DESTEKLENMELİ

Ziraat Mühendisi Berkyez “Görüştüğüm ziraat odası ilgilileri tarım ve sağlık bakanlığının talimatlarına uyulacağını,  tüm desteğimizle çiftçimizin ve tarım işçimizin yanında olacağız. Bu ülke hepimizin, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz, devlet desteğini en çok yanımızda hissetmeye ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz. Bizlerde devletimize, vatandaşımıza, üreticimize elimizden gelen desteği vermeye hazırız” diyorlar dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor