BİAT TUTKUSU ADANA’YI UÇURUMA SÜRÜKLÜYOR

“Biat” sözcüğünün Türkçe olmadığı belli. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne baktık. Arapçadan geliyormuş; aslı “Bey’at”.  İki anlam yazılı:

  1. İsim, eskimiş Bir kimsenin egemenliğini tanıma.
  2. İsim, eskimiş, tarih Ormanlı Devleti’nde padişah öldüğünde faha geçecek oğlunun devlet yönetimindeki etkili gruplarca kabul edilip onaylanması.

Son yıllarda çok siyaset arenasında pek sık kullanılıyor. Çoklukla da AKP yandaş ve sempatizanları için sarf ediliyor. Ülke boyutlarında ahkam kesmeye boyumuz yetmez. Adana özelini konuşacağız. Özellikle de Belediyeleri ve en başta da Büyükşehir Belediyesini…

Tarihte rastlanmamış ve bir daha zor rastlanılabilir eylemle Başkanlık Odası eşyalarının haciz yoluyla kaldırılması utanç sınırlarının çok ötesine sıçradı. Amacın salt alacak tahsili olmadığına, her Adanalı gibi, ben de inanıyorum. Ne var ki, olaydan hemen sonra AKP ve MHP ufuklarında doğan tepkiler, başkanların değil, Adana’nın simge makamına tecavüz  anlamına gelen eylemi adeta haklı görmeye çalışıyor.

Efendim söz konusu hacze konu alacak 2020’de yapılan işe aitmiş de, Sözlü’den kalma borçla ilgisi yokmuş. Buyurun buradan yakın şimdi. Yahu borcun hangi işe ait olduğunun ne önemi var Allahaşkınıza? Ağalar, efendiler, beyler, size başkanlık makamındaki onur kıyımından bahsediyoruz, alacağın menşeinden değil. Kaldı ki,sizin mantıkla değerlendirecek olursak, Sözlü’den kalan 10 Milyon Liralık borcu Karalar’ın göz ardı etmesi gerekirdi. Karalar bu borcun yarıdan fazlasını ödememeli,  “Bana ne, benim değil” deyip sıyrılmalıydı, öyle mi?

Bir gazeteci dost yıllar önce beni “İflah olmaz Adanalı”  diye tarif etmişti. Belki de bu nedenle, daha olayı duyar duymaz AKP ile MHP İl Başkanları başta olmak üzere tüm partilerden yapılanları protesto eden açıklamalar beklemiştim. Hoş, beklentime CHPİl Yönetimi de uzun süre sessiz kalıp yaklaşmadı.

“BİAT” KÜLTÜRÜNDE TÜM ZARLAR DÜŞEŞ

Parti İl yöneticileri şöyle dursun, bahsettiğimiz onurun bekçi ve bakıcısı rolündeki meclis üyelerinin parti ayırımı yapmadan yedi kat semayı tepkileriyle yere indirmeleri gerekmez miydi? Tamamen kişisel görüşüme göre, partilerinden bağımsız olarak meclisteki üyelerin tamamı aynı gün Adana’da küçük kıyameti koparmalıydı, yapmadılar. Kentin simge makamına bakış açılarının ne kadar dar olduğuna tanık olmamız, yine kendi değer yargılarıma göre söylüyorum, büyük talihsizlik. Ne yazık ki, CHP’li meclis üyeleri de olayın hangi noktada önem taşıdığını fark edememişti.

İşte “Biat” denilen saygı mı yoksa kaygı mı ikileminde gördüğüm olguyu bu son günlerde daha net tanıdım. Parti adına söz edenlerden işaret gelmedikçe, meclis üyelerimiz kendi iradeleriyle karar onur savunuculuğuna bile kalkışamadılar. Üzülerek ifade edeyim, sosyal medyadaki tepkiler olmasaydı,  belki de unutulup gidecekti bu son derece çirkin olay.

Ankara için bir şey demem,diyemem, fakat Belediye için hemşehrilikten kaynaklanan doğal hakkıma dayanarak meclis üyelerimizin tamamına kırgın olduğumu belirtiyorum; hem de tınmayacaklarını bile bile…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor