BİLGİÇ: DIŞA BAĞIMLI KALIRSAK AÇ KALIRIZ

(HABER MERKEZİ)-Tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid-19 pandemisinin gıda ürünlerinin önemini ortaya çıkardığını bir kez daha ifade eden Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Ülke olarak milli üretimimizi arttırarak kendimize yeter hale gelmemiz lazımdır.” dedi.

OSMAN BAĞIŞ, “ENERJİ GELECEĞİN STRATEJİK ANAHTARIDIR”

Adana Ticaret Borsası Ağustos ayı olağan meclisi Osman Bağış’ın başkanlığında açıldı. ‘Enerji geleceğin stratejik anahtarıdır’ diye konuşan ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, “Karadenizde bulunan 320 milyar metre küp doğalgaz rezervi Türkiyenin dışa bağımlılığını ve bütçe açığını azaltacak. Ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine ve zenginleşmesini sağlayacaktır. Türkiyenin geleceği yatırımlarda ve üretimdedir. Yumurtalık, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Tufanbeyli, Aladağ, Feke, Saimbeyli ilçelerimize destek sağlanması, üretim ve istihdam açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu ilçelere yatırım yapanlar dördüncü teşvik grubundan yararlanacaklar, Karataş, Yumurtalık, Karaisalı ve İmamoğlu’nda yapılabilecek olan Organize Sanayi Bölgeleri beşinci grup teşvikinden yararlanabileceğinden buralar cazibe merkezi haline gelecektir.” dedi.

ŞAHİN BİLGİÇ,”BU ÜLKE ÜRETMEK ZORUNDA”

Her platformda tarımın önemine vurgu yaptıklarını ifade eden Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirme konuşmasında “Ülkemizin toprakları her ürünü üretecek verimliğe sahiptir. Bunun için de üreticiye ciddi manada devletin destekleri gerekmektedir. Çünkü üretici devletin destekleriyle ancak üretimini sürdürebiliyor. Üreticiyi bu destekler teşvik ediyor. Pamukta, mısırda, buğdayda, soyada üretilen bütün ürünlerde destekler var. Ama bu desteklerin bir kısmı yetersiz kalıyor. Pamuk desteği kilogramda 1,50 TL’ye yükselmez ise ekim alanları daha da daralacak. Türkiye’nin pamuk ihtiyacının %50’sinden fazlasını ithal edilir hale geldik. Bu oran %60 – %70’lere doğru gidiyor. Bu durumdan ülke ekonomisi zarar görüyor. Pamuk stratejik bir üründür ve pamuk üretiminin yetişmesine elverişli olan bütün topraklarımızda üretilmelidir.”

GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMELİYİZ

Temel gıda maddesi olan buğday üretiminin Türkiye’de 20 milyon tonun altına düştüğü zaman bile sıkıntıların yaşandığını dile getiren Başkan Şahin Bilgiç, “Ülkemizde ki mısır tüketimi de 8 milyon tonun üzerinde üretimimizden fazla hale gelmiştir. Yağlı tohumlarda da büyük oranda dışa bağımlıyız. Özellikle bu oran soya ve ayçiçeğinde çok fazladır. Çözüm; bu ürünleri üretmektedir. Bunun için de devlet tarafından verilecek desteklere ciddi ihtiyaç vardır. Tarımda ki girdilerin çoğunluğu ithal ve doviz’in yükselişiyle birlikte maliyet kat kat artıyor. Devletimizin üreticinin yanında olmasında dolayı memnuniyetimizi ifade ederken bu sıkıntılı süreçte her zamankinden daha fazla yanında olmalıdır. Bu anlamda üreticinin kullandığı mazotun vergisini almayabilir. Pandemi dönemi bize şunu gösterdi ki gıdada eğer dışarıya bağımlıysanız aç kalırsınız. O açıdan da gıda ve beslenme ürünlerinde kendimize yeter bir ülke olmamız lazım. Üretici para kazanmadığı zaman toprağını neredeyse ekip biçmeyeceği hale geldi. Biz ATB’nin meclisi ve üyeleri olarak bu topraklardan çıkan ürünleri işleyen ve milli ekonomiye katmadeğer katan iş insanlarıyız. Kimimiz fabrikasında üretim yapan, kimimiz üretilen ürünlerin ticaretini yapan ve bunların hepsiyle beraber istihdam sağlayan insanlarız. Bu bizim devletimize ve milletimiz’e karşı en büyük sorumluluğumuzdur.”

ÜLKEMİZİN ENERJİDE ATTIĞI ADIM BÜYÜK BAŞARIDIR

Enerjide de dışa bağımlı bir ülke olduğunuda söyleyen Başkan Bilgiç, “Karadenizde bulunan doğal gaz milletimize hayırlı olsun. Enerjiniz kesildiği zaman bütün hayat damarlarınız duruyor. Sanayinizi çalıştıramadığınız gibi üretim de duruyor. Onun için dışa bağımlılığımızı her konuda azaltmalıyız. Bu başarıda emeği geçen Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, ilgili bakanlarımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimiz sunuyoruz.

Ayrıca Kozan ilçemizdeki yangın nedeniyle Adana Ticaret Borsası olarak yetkililere bir çağrıda bulunmak istiyorum; Bu yanan ormanlara sadece bizim değil gelecek neslin ihtiyacı var. Yüreğimizi yakanlara devletimizin prim vermemesi gerekir. Yanan bu alanların bir an önce ağaçlandırılması ve bir tek çivi çakılmasına, beton dökülmesine izin verilmemelidir. Giresundaki büyük felaketten dolayı can kayıplarımız var. Hükumetimiz bu tür felaketleri önleyecek isabetli kararları alır ve hızlı bir şekilde yapar ise tekrarlarını yaşamayız. Bu felaketten dolayı hayatlarını kaybedenlerimize Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor