Bilgiç, “Lisanslı Depoculuk farkını ortaya koymaya devam ediyor”

ADANA (BÖLGE)-Adana Ticaret Borsası 17. Olağan Meclis toplantısı, Meclis Başkan Vekili Ahmet Rende Şendağ başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis Başkan Vekili Ahmet Rende Şendağ; Adana’da ve bölgemizde ayçiçeği, mısır ve pamuk hasadının devam ettiğini ifade ederek, “Ayçiçeği, mısır ve pamukta hasat sezonunun üreticilerimiz ve üyelerimiz açısından bereketli ve bol kazançlı geçmesini diliyorum” dedi.

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Bilgiç; meclis toplantısında yaptığı konuşmada, tarım ürünlerinde hasat döneminin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Şu anda ayçiçeğinde sona doğru yaklaştık. Mısır hasadı da yoğun bir şekilde devam ediyor. Pamuk ile soya hasadı başlayacak. Bu hasat döneminin üreticilerimizin alın terlerinin karşılığını aldığı bereketli bir sezon olmasını diliyorum” dedi.

Bilgiç sözlerine şöyle devam etti: “Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için de burada en önemli kriterlerin başında girdiler geliyor. Üretilen ürünlerin girdi maliyetlerinin çok yüksek oluşu fiyatlar ile dengelenmeli, dengelenmediği zaman burada üretici problem yaşıyor. Üreticinin problem yaşamaması için de ürününü gerçek değerinde satabilmesi lazım. Lisanslı depolar ile bölgemizde bu işin önderliğini yapıyoruz. Şu anda Adana’da lisanslı depolar faal halde, ürün almaya başladı. Başta Adana Ticaret Borsamız olmak üzere bölgemizdeki lisanslı depolara mısır gelmeye başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi, mısır için 1,150 TL/kg  fiyat verdi. TMO’nun verdiği fiyat, serbest piyasa fiyatının şu anda altında kaldı ve serbest piyasa fiyatı artmaya devam ediyor. Üreticimiz alın teri ile bin bir zahmetle ürettiği ürününün tamamını lisanslı depolara götürüp oradan elektronik senet ile istediği yere satabilir. Lisanslı depolara ürünlerini getiren üreticilerimiz için nakliye, analiz ve depo ücreti destekleri mevcut. Ayrıca, tüm vergilerden muaf olan üreticimiz döktüğü ürün karşılığında uygun şartlarda kredi kullanabiliyor. Bu avantajları kullandığı zaman üreticimiz önümüzdeki yıl ekeceği ürünü daha rahat bir şekilde belirler, evinin geçimini daha iyi sağlar”

ATB OLARAK TARIMIN GELİŞMESİ İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Bölgede mısır hasadının devam ettiğini belirten Başkan Bilgiç, “Önümüzdeki günlerde de pamuk ve soyada hasat dönemine gireceğiz. Bu iki ürün de bölgemiz için önem arz etmektedir. Son yıllarda hem Çukurova’da hem de ülkemizin pamuk yetişen diğer yerlerinde pamuk üretiminde artış var. Ama eğer fiyat tatmin edici olmaz ise hem bölgemiz hem de ülkemiz için yazık olur. Pamuk, hem maliyetli hem de zahmetli bir ürün. 2016 yılında 75 krş/kg olan fark ödeme destekleri, 2017 ve 2018 yıllarında 80 krş/kg seviyesindeydi. Bu yıl pamukta fark ödeme desteklerinin 1 liranın üstüne çıkması lazım ki üretici rahat etsin. Türkiye’de üretilen soya fasulyesinin %75-%80’i bu topraklarda üretilmektedir. Soya fasulyesinde de prim sisteminin yine üreticiyi tatmin edici boyutlarda olması lazım ki üretici bu ürünleri ekebilsin. Çünkü soya fasulyesi ile pamuğu başka bölgelerde ekemezsiniz. Bu toprakların ürünü değerinde satılabilsin ki üretici bu ürünleri ekmeye devam edebilsin. Hükümetimize buradan bir kez daha sesleniyorum; soya fasulyesi ve pamuk gibi bölgemiz ve ülkemiz açısından stratejik öneme sahip ürünlerin desteklenerek teşvik edilmesi gerekir. Tarımsal ürünler beslenme ve gıda ile ilgili olduğu için tarımsal ürünlerin ithal edilmesi problem olabiliyor, çünkü hangi şartlarda üretildiğini bilemiyoruz. Türkiye’nin en önemli borsalarından biri olan Adana Ticaret Borsamız, hükümetimizin tarımla ilgili atacağı adımlarda üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya hazırdır” dedi.

Bilgiç, “Bu vesile ile bu sezonun hem üreticilerimiz hem de üyelerimiz açısından bereketli bir sezon olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor