“BİNALARIN YIKILMASINA SEBEP OLAN BİZLER DEĞİLİZ”

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle ilgili Adana’da inşaat işçileri basın açıklaması yaptı.

 

HABER: CANSU ERSOY

ADANA (BÖLGE)-Adana’da inşaat işçileri İçişleri Bakanlığı tarafından, deprem bölgelerindeki tamamlanmamış inşaatlarla alakalı yayınladığı genelgeyle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamayı inşaat işçisi Recai Gerçe gerçekleştirdi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin birçok ilimizde etkili olduğunu ve büyük bir yıkıma yol açtığını belirten Recai Gerçe, “Ve bu büyük yıkımda on binlerce insanımızı kaybettiğimiz gibi, yüzbinlerce insanımız da yaralanmıştır. Acımız çok büyüktür, yeniden bu acıların yaşanmaması için gereken önlemler ciddiyetle yerine getirilmelidir” dedi.

“İNŞAAT İŞÇİLERİ AÇLIĞA MAHKÛM EDİLEMEZ”

“Bu arada İçişleri Bakanlığı tarafından, deprem bölgelerindeki tamamlanmamış inşaatlarla ilgili bir genelge yayınlanmıştır. Genelgeye göre en geç bir ay içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan teknik rapor alınması zorunluluğu getirilmiştir” diyen Gerçe, bu genelgenin binaların depreme dayanıklı olup olmaması açısından teknik bir analizin yapılmasını gerekli kıldığını aktardı.

“‘KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NİN KİMSEYE BİR FAYDASI OLMAYACAĞI AŞİKÂRDIR”

“Ancak biz inşaat işçileri açısından baktığımızda iki önemli noktanın eksikliğine dikkat çekmek istiyoruz” diyen Gerçe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birincisi, beton dökülmesi aşamasında veya sonrasında yaşanacak artçı ya da depremin, betonun güvenliğini tehlikeye sokacağı, ikincisi de durdurulan inşaatlarda çalışan işçilerin çalışmaları yasaklanarak adeta evlerinde açlığa terk edilmesidir. Bu konuda ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ adı altında işverenin başvurması halinde işçinin 12 aylık aldığı ücret göz önünde bulundurularak bir ödemenin işçilerin hesabına yatırılabileceği, bunun da dört beş bini geçmeyeceğini düşünürsek yatırılan tutarın ülkemizin mevcut ekonomik koşulları düşünüldüğünde kimseye bir faydası olmayacağı aşikârdır”

“BURADA ESAS SORGULANMASI GEREKEN İŞVERENLERİN KÂR HIRSI VE TAŞERON DÜZENİDİR”

Bir an önce bu durumun düzeltilmesi ve çalışamayan on binlerce inşaat emekçisinin hesabına en az 8500 lira asgari ücret tutarında bir ücretin yatırılması gerektiğini savunan Gerçe, bu durumun inşaat işçilerinin çalışmadığı her ay için geçerli olması gerektiğini dile getirdi ve konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

“Dile getirilen talep, on binlerce inşaat işçisinin talebidir. Unutmayınız ki, içinde oturduğunuz sarayı da, meclisinizi de, evlerinizi de yapan biz inşaat işçileriyiz. Fakat bunların yıkımına neden olan biz değiliz. Burada esas sorgulanması gereken işverenlerin kâr hırsı ve taşeron düzenidir. Dolayısıyla inşaat işçilerinin talebinin karşılanması ve bir an önce eksik olan bu durumun ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor