Bir garip marka desteği oyunu…

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devlet destekli markalaşma programı olan Turquality’den yararlanan yerli firmalar ile uluslararası pazarda markalaşıp yabancılara satıldığı halde bu desteklerden yararlanmaya devam eden firmaların sayısı ve aldıkları destek miktarlarının açıklanması istemiyle Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer’in konuyla ilgili önergesine Bakan Mehmet Muş imzasıyla verilen yanıtta, yabancılara satılan firmalara ne kadar Turquality desteğinin sağlandığı ve bu durumdaki firmaların sayısının kaç olduğu açıklanmadı. Gürer’in önergesine verilen yanıtta, “Halihazırda 184 firma 195 markasıyla Marka Programı, 124 firma 128 markasıyla Turquality Programı çerçevesinde desteklenmekte olup söz konusu Tebliğ kapsamında toplamda 306 firma 323 markası ile desteklenmektedir” denildi.

TURQUALİTY PROGRAMINIYLA İLGİLİ SORULAR YANIT BEKLİYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, uluslararası markalaşma potansiyeli olan şirketlerin desteklendiği ve 2006-2020 yılları arasında 277 firmaya 3,4 milyar TL destek ödemesi yapılan Turguality Programıyla ilgili olarak kafalarda oluşan soru işaretlerini, Ticaret Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle yeniden Meclis gündemine taşıdı.

BAKANLAR SOMUT AÇIKLAMA YAPAMIYOR 

İki yıl önce aynı konuyla ilgili dönemin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yazılı soru önergesi veren CHP Niğde Milletvekili Gürer, bu kez de mevcut Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a, benzer konulardan oluşan yeni bir soru önergesi daha yöneltti. Hem 2020 yılında dönemin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hem de bu yıl mevcut Ticaret Bakanı Mehmet Muş, CHP Milletvekili Gürer’in, yabancılara satılan firmalara yapılan maddi desteklerle ilgili somut açıklama yapamadı.

YABANCILARA SATILAN VE DESTEK ALMAYA DEVAM EDEN KAÇ FİRMA VAR?

CHP Milletvekili Gürer, Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“Turquality başladığından beri kaç Türk firmasına ne kadar markalaşma desteği verilmiştir?

Bu desteklerden yararlanan firma sayısı kaçtır?

Bu yolla dünya markasına dönüşen markalarımız hangileridir?

Turquality için destek alan TÜRK firma daha sonra yabancı ülke firmalarına satılması durumunda marka desteği verilmeye devam edilmekte midir?

Bu yönlü yabancı uyruklu ortak ya da tümünün satışı ile el değiştirip destek almaya devam eden ve Türk firması olmaktan çıktığı halde marka desteği alan firma sayısı kaçtır?

Bu firmalara ne kadar destek ödemesi yapılmıştır?

Hangi ülke uyruğunda olan kişiler tarafından bu markalaşma sürecinde destek alınan şirket, firma vardır?

Türk firmalar tarafından yabancı uyruklu kişilere firmalara şirketlere satılan firmaların markalarına Türk markası olmadığı halde desteklerin sürmesi nedendir?

Turguality desteğinden 2020 ve 2021 yılında kaç şirket, firma yararlanmıştır?

Toplamda halen devam edebilen destek almış marka sayısı kaçtır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor