Bir karnavalın ardında kalan ya da Adana usulü karnaval

Kudret İDEMCİ

Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı

Turizm açısından çok verimli geçen bir karnaval yaşadık, tabi esnaf ve otelcilerin de yüzleri güldü. Rio Karnavalı gibi düşünün devlet, şehirler, samba okulları, oteller, turizm acenteleri ve tabi ki esnaf bir yıl önceden plan program yaparak bu olaya hazırlanıyor. Tabi hepsi birbiri ile koordineli çalışıyor. Bütün birimler toplantı yapıp en güzel şekilde nasıl yaparız misafirleri nasıl ağırlarız ve emniyetlerini nasıl sağlarız diye.

***

Çeşitli sokak şenlikleri ile başlar bir hafta öncesinden ve Sambadrome da büyük geçit ile son bulur.  Almanya 11.11. de saat 11:11 de belediyeler tarafından törenle start verilir ve şubat ayında kutlanır. Yine çeşitli geçitler ve sokak eğlenceleri ile kutlanır. Karnavalların tarihine bakarsak 1641 yılında Portekizler Maskeli balo olarak başlatmışlardır. 1800’ler esnasında bir İtalyan büyükelçisi eşinin Vals ve Polka ezgileri ile dans ettiği ilk Rio Karnavalı ile başlar. Bizim Adana usulü Karnavalımız da gayet güzel ve başarılı. Tabi her seneden ders çıkartılacak konular var ve bu konulardaki hataları bir sonraki yıl yapmamaya gayret göstermek gerekir.

***

Gelen yerli turist otobüslerin sayısını bilmiyorum ama Osmaniye, Adana, Mersin ve Taşucu’ndaki otellerin hepsi dolu idi. Bu organizasyondan sadece Adana değil Tarsus, Mersin ve Osmaniye de faydalandı. Hem ören yerleri gezildi, yemekler yenildi ve hediyelikler alındı. Tüm sektörlere para akışı sağladı. Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası olarak bir ay önceden diğer Turist Rehberleri odalarına çağrıda bulunduk. ‘Karnaval için rehberlere ihtiyaç var’ dedik. ‘Gelecek olan misafirler Adanamız hakkında hiçbir şey öğrenmeden gitmesin’ dedik. ‘Acenteler rehbersiz dolaşmasın, rehberler evde oturmasın’ dedik.

***

Üç hafta boyunca hiçbir para talebinde bulunmadan ve üşenmeden ben öğrenmek isteyen Rehber arkadaşlarımıza Adana ve Tarsus’u tanıttım. Gezilecek ve görülecek yerleri, Festival bölgesini, Kortejin başlangıç ve bitiş yerlerini tek tek gezdirerek anlattım. Adanalı otobüs firmalarımız, şükran ile anıyorum bizlere ücretsiz araç tahsisinde bulundular. Anlık iletişim için gelecek rehberler arasında Whatsapp grubu kurduk, böylelikle iletişimimiz harika bir şekilde işledi. 90 tane rehberi bu gruba kaydettim, hepsi Karnavala grup getirdi, 90 otobüs yapar ve 40 kişiden 3.600 kişi yapar. Bir o kadar da duymayan rehberlerimiz vardı bölgede.

***

Gelelim sıkıntılı durumlara;  tur otobüsler için ayrılan bir otopark olmadığından dolayı rehber arkadaşlarımız neresi uygun ise oraya araçlarını bıraktılar. Alaçatı Ot festivalinde Turist otobüsü yerleri bellidir, grup orada indirilir ve Belediyenin tahsis ettiği ring servisi yapan otobüsler ile festival alanına misafirler götürülür. Keşke Adanamızda da olsaydı bu. Şinasi Efendi caddesi gibi yerlerde yine sokak etkinlikleri yapılsın tabi ki ama geçit ve stantlar için daha büyük ve geniş bir yere ihtiyaç var. Türk Telekom binasının arkasındaki sokaktan grubumu 30 dk da zor çıkarttım, ki yaşlı misafirlerimiz zor durumda kaldılar.  Kortejin geçeceği yerler bariyerler ile kapatılmalıydı, tabi yüksek bariyerler değil bel hizasına kadar olacak şekilde. Çok daha düzenli olurdu.

***

Acentelerden bize gelen şikayetler Otel fiyatlarının çok yüksek olmasıydı. Tabi bu konuyu ben değerlendiremem, konum değil.  Büyüksaat bölgesi daha temiz olmalıydı. Çöpler taşmış, alınmamış ve koku içindeydi bölge. Gelen misafirler için manzara kötüydü. Adana’yı kalkındırmak, yüceltmek istiyorsak önce kendi evimizin önünden başlamalıyız temizliğe. Karnaval sadece kortej ve satış stantlarından ibaret değil ki. Gelen Gruplar çevre gezileri de yapıyorlar. Buraların da mükemmel olması gerekir.  Biz ADRO olarak isterdik ki Rehberlerin gözünden bir baksınlar organizasyonu yapanlar. Bizden fikir alsınlar, nasıl daha iyi bir yol izlenebilir diye konuşsaydık keşke. Ama fikrimize baş vurulmadı.  Sayın Zeydan bey ufku geniş biridir, inşallah daha profesyonel bir ekip ile çalışma fırsatı bulur ve bizim de fikirlerime baş vururlar.

***

Aslında her ay (Haziran – Ekim hariç) bir festival organize edilmeli. Adana sadece Kebabı meşhur olan bir il değildir. Çok daha fazla güzelliklerimiz var. Bunlar ile de güzel şehrimiz anılmalı. Her ay bir festival Adana ekonomisine can verir. Yukarıda saydığım sektörler hep iş yapar. Bu güzel olmaz mı?  Biz Turist rehberleri şehirleri tanıtıyoruz, gezdiriyoruz, tarihi bilgileri aktarıyoruz. Seyahat Acenteleri Grupları oluşturur ve bazen bizlerden de gezilecek yerler, zaman uyması hakkında bilgi isterler. Bizler de bu Gruplar ile adım adım gezerek Tarihi, kültürel, ekonomik, vs. kısacası şehrin kurulduğu günden itibaren neler yaşamış kimler gelmiş-geçmiş anlatırız.  Her yıl daha güzel ve kendini geliştiren nice karnavallara.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor