BÖLGE, REHAİLİTASYON MERKEZİ’NİN İPTALİNİ VATANDAŞLARA SORDU

-Uyuşturucuyla mücadele için yer tahsis eden ve projesini hazırlayan Seyhan eski Belediye Başkanı  Zeydan Karalar’ın hassas olduğu konuyu iptal eden Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’a tepkiler büyüyor.

-Kendileriyle görüştüğümüz vatandaşlar, konuyla ilgili tepkilerini BÖLGE’ye  açıklarken, Akif Akay’ın bu yanlıştan dönmesini talep ettiler..

HABER: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Uyuşturucu bağımlılığının giderek arttığını ve yerel yönetimlerin de bu konuda gerekli önlemleri almasının sorumluluk alanına girdiğini söyleyen vatandaşlar, BÖLGE’ye yaptıkları açıklamalarda şöyle dedi:

Atay BOZKURT (26) Serbest Meslek: Uyuşturucu düzeninin çarkları insan hayatıyla dönüyor. Bu işin çözümü, birlikte başka bir dünya kurmakta. Uyuşturucuya mahkumiyetin reddi bireysel olarak bile olsa önemli elbet .Ama toplumu böyle derinden etkileyen konularda bir dayanışma örmek, bugünkü gibi bir araya gelebilmek daha da önemli. Adana’da yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Bizler belediyelerden daha çok çalışma beklerken nadide bir projenin iptal edilmesi, gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Seyhan Belediyesi’nin bu hatadan dönmesini temenni ediyorum.

Gökhan YIKMIŞ (28) Tekniker: Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının 9’a kadar düştüğünü, bonzai kullanımının 5 yılda 15 kat artış gösterdiğini okuduğumuz haberlerden biliyoruz. Uyuşturucu kullanan kişi sayısının bir buçuk milyona yaklaşması sorunuyla ilgili vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğinin göstergesidir. Toplumsal sahiplenme olmazsa bağımlılık sorunu ve sonuçları büyük ölçüde yalnızca bağımlıların ve ailelerinin yaşadıkları, katlandıkları bir sorun haline gelecektir. Ailelerin yalnız olmadığını ve uyuşturucunun kurtulabilir bir illet olduğunu sergilemek adına rehabilitasyon merkezleri çok önemlidir. Başkan Zeydan Karalar’ı hassasiyetinden dolayı kutluyorum. Elinden geleni yapıyor ancak Seyhan Belediyesi’nin böyle bir projeyi neden iptal etme gereği duyduğunu anlamış değilim. Zeydan Başkan bu işi sahiplenecektir.

Birkan AYDIN (20) Öğrenci: Yüzlerce çeşit bağımlılık yapan madde bulunuyor. Her geçen gün sayıları artıyor ve bu artışla beraber madde kullanımının getirdiği sorunlar çeşitleniyor. Kişiyi hem biyolojik ve psikolojik hem de sosyolojik olarak olumsuz etkileyerek mücadele etmeyi zorlaştırıyor. Gençlik sorunları ve altında yatan sebepler nelerdir? Nasıl çözülebilir, neler yapılabilir?” şeklinde sorularla yürütülecek yaklaşımlar çok daha önemlidir. Seyhan Belediyesi, bu sorulara cevap bulacak bir rehabilitasyon merkezinin projesini nasıl olur da iptal edebilir anlamış değilim doğrusu. 

Cumali BUDAK (38) Esnaf: Madde bağımlılığı büyük dert… Başta Batılılar olmak üzere tüm ülkeler, bu konuda neler yapılabileceğini düşünüyor ve önlemek için çabalıyorlar ama sonucun başarılı olduğu söylenemez. Ülkemiz, madde bağımlılığı sorununun en dehşet biçimde yaşandığı ülkeler arasında. Mücadele konusunda birinin yapmak istediğini bir diğer kişi iptal ediyorsa, konunun öneminin farkında değiliz demek ki. Maalesef  bu büyük sorunla pek ilgilenilmediğini görüyoruz. Doğrusu üzücü bir durum. Daha da üzücü olanı Seyhan Belediyesi’nin projeyi iptal etmesidir.

Ramazan ÖNDEŞ (25) Esnaf: Bu uyuşturucu illeti toplumlara terörden bile daha fazla zarar veriyor. Uyuşturucu kullanımı sadece kullananı değil etrafını da olumsuz yönde etkilemektedir. Ölümlerin yanı sıra yaşamların kararmasına, madde ile alakalı suç ve kazaların, bulaşıcı hastalıklarının artmasına yol açmaktadır. Olayın vahametinin anlaşılması ve kitlelere ulaşılması adına ne yapılması gerekiyor ise derhal yapılmalıdır. Bu bilinçle hareket edilmesi gerekirken var olan projeyi iptal etmek de neyin nesi… Duyunca gerçekten çok şaşırdım.

Necati ULAŞTIRICI (33) İşadamı: Özellikle uyuşturucu ile mücadelede son yıllarda öne çıkan halk sağlığı yaklaşımı kullanıcıya yönelik hukuki yaptırım ve diğer süreçlerin aksine; tedavi, rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon gibi süreçlerin imkan ve kapasitelerinin artırılmasına öncelik vermektedir. Böylece bağımlı bireyler, çeşitli hukuki yaptırımlara maruz kalmak yerine doğrudan sağlık kurumları ile muhatap olmakta ve temelde bir sağlık sorunu olarak kabul edilen bağımlılığın tedavisi ve rehabilitasyonu bu sürecin merkezinde bulunmaktadır. Halk sağlığı yaklaşımı, bağımlılıkla mücadelede kullanıcıya yönelik hukuki yaptırım süreçlerinin yerine, insan hakları ve alternatif sosyal politikaların geliştirilmesini benimser. Bu yönüyle uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadelenin diğer sağlık alanlarında yürütülen temel sağlık politikalarının benzeri bir yaklaşımla ele alınması gerekmektedir. Uyuşturucu bağımlılarının hiçbir hukuki yaptırıma maruz kalmadan tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine erişim hakkı tıpkı diğer hastaların tedavi imkanlarına erişim hakkı gibi değerlendirilmelidir. Bu doğrultuda Seyhan Belediyesi’nin mevcut projeyi iptal etmesi büyük bir hayal kırıklığıdır.

Gökhan SÖZEN (35) Sigortacı: Madde bağımlılarının tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyonu önemlidir.  Gençlerimizin bağımlı olmasının en büyük nedeni aile bilinçsizliği, şefkatsizliği ve takipsizliğidir. Bir gencin en çok istediği ihtiyacı olan şey sevgidir, kendisine güvenilmesi, kendisinin farkına varılması kendisine değer verilmesidir. Bu duyguları bulunmadıklarında maddeye yönelim başlıyor. Onun için ailelere yönelik bilinçlendirmelere, eğitimlere, kurslara yoğunluk verilmesi gerekmektedir. Batı dünyası bu mücadeleyi kaybetti ve madde satışı serbest oldu. Gençlere güvenin, onlara sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü vermeniz gerekmektedir. Bu evlatlarımızdaki büyük boşluğu dolduracaktır. Biz bu bağımlılık illetini sevgi ile önleyip, sevgi ile bitirmeliyiz. Gençlerimize maddeye değil, hayata bağlanın diyorum. Bunların yanı sıra uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleşen her projeyi destekliyoruz. Daha çok rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç varken projenin iptal edilmesine anlam veremiyoruz. 

Nihat KÖSE (44) Veteriner Hekim: Uyuşturucu kullanımı, toplumların hem bugününü hem de geleceğini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan başta gençler olmak üzere herkesi etkileyen biyolojik, ruhsal ve sosyal boyutları olan bir sağlık sorunudur. Amerika ve Avrupa’da yaygınlığı ciddi boyutlara varmış ve önlemi alınmaya başlanmıştır ama maalesef ülkemizde de gitgide yaygınlaşan bu tehlike gençlerimizi çok olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu yüzden de bu konuda bilgi sahibi olmak madde bağımlılığını önleme ya da tedavi etme açısından çok önemlidir. Madde bağımlılığı toplum için sosyal, ekonomik, psikolojik birçok problemi de beraberinde getirir. Bu konu bir tabu olarak görüldüğü ve fazla konuşulmadığı için de zamanında fark edilememekte, gençler bilgilendirilememekte ve yardımcı olunmakta vakit kaybedilmektedir. Bu nedenle rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç vardır. Çoğalması gerekirken projenin iptal edilmesi akıl dışıdır.

Yusuf BAHÇECİ (30) İşletmeci: Ne yazık ki uyuşturucu bağımlılığı 10 yaşına kadar düşmüş vaziyette. Polisiye tedbirlerden çok önleyici faaliyetlerin ve rehabilitasyon sürecinin önemini vurgulamak istiyorum. Maddeyi bulmak kolay olduğundan bağımlı sayısı günden günde katlanarak artıyor. Tedavi olmak isteyenler ise zorluklarla karşılaşabiliyor. Çünkü, mevcut kapasite randevu talebini karşılamıyor. O sebeple rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç varken proje iptalini doğru bulmuyorum.

Cihat GÖNÇ (32) İşadamı: Bağımlı her birey tedavi, rehabilitasyon ve tedavi sonrası bakım hakkına sahiptir. Bu kişilerin toplumla yeniden bütünleşmesi sağlanmalı ve damgalanmaları önlenmelidir. Son yıllarda genel de ülke çapında özelde ise ilimiz sınırları içerisinde gittikçe artış gösteren madde kullanımı ve bağımlılığı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Her geçen gün artış gösteren bu illet geleceğimizi ve çocuklarımızı çok ciddi biçimde tehdit etmektedir. Dinimizin teminat altına aldığı akıl ve nesil emniyetini her geçen gün biraz daha kaybetmekteyiz. Madde kullanımının ürkütücü boyutlara ulaştığı ilimizde dağılan ailelerin, yıkılan yuvaların sayısı azımsanmayacak boyuttadır. O sebeple ki yerel yönetimlerin desteği çok önemlidir. Fakat, Seyhan Belediyesi’nin güzide bir projeyi neden iptal ettiği gerekçeleriyle açıklanmalıdır. Aksi halde büyük bir prestij kabı yaşayacağı aşikardır.

Can KIZILTAŞ (34) Kuaför: İnsan nasıl olur da kendi iradi tercihiyle kullandığı maddeyi, sanki kendisini esir alan muzaffer bir komutanmış gibi görür ve beyninin kendisinden bağımsız bir varlığı olduğuna ve onun sürekli keyif halinde tutulması gerektiğine inanır? Bu şekilde düşünen birisini, hayatı sağlıklı biçimde karşılayamayacağı, hayat mücadelesinde aksamalar olacağı besbelli. Bağımlı kişi, kendisine belirlediği idealler, anlam ve değerler çerçevesinde bir hayat planını uygulamaya koyamıyor. Çevresindeki önem verdiği insanların uyarıları sayesinde ayağa kalkmak, hayat yolunu herkes gibi sürdürmek istese de çoğunlukla bunu başaramıyor, her yenilgiden sonra daha çok suçluluk duygusuyla doluyor ve kendini tekrar maddenin kollarına bırakıveriyor. İşte rehabilitasyon merkezlerinde verilen destek bu yüzden çok önemli. Bizde uyuşturucuya karşı yapılan bütün çalışmaları destekliyoruz. Seyhan Belediyesi’nin projeyi iptal etmesine çok üzüldük. Fakat Büyükşehir Belediyesi bu sorumluluğu üstlenecektir. O nedenle içimiz biraz rahat. 

Mehmet ÜRDÜ: (59) Emlakçı: Önemli toplumsal sorunların başında gelen bağımlılık birçok güncel politika ve uygulamanın temel konusunu oluştururken yerel yönetimler de,  bu alanda stratejiler geliştirmeli ve önemli ekonomik yatırımlar yapmalıdır. Bağımlılıklarla mücadelede konusunda önleme politikalarının ve çalışmalarının Türkiye genelinde halen istenilen düzeyde olmadığı gerçeğinden hareketle, önlemenin öncelikli bir politika seçeneği olarak kabul edilmesi, önleme politikalarının bilimsel metotlara uygun, kanıta dayalı, uygun maliyetli ve bilimsel verilerle desteklenen uluslararası standartlar doğrultusunda belirlenmesi gerekmektedir. Böyle bir çalışma yapmak yerine var olanı da iptal etmek içler acısı bir durumdur. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor