Bölgesel yağlanma problemine dikkat edilmeli!
(HABER MERKEZİ)-Uzm. Bio. Çiğdem Üregen konu hakkında bilgiler verdi. Düşük kalorili ketojenik diyet(DKKD) adını yeni yeni duymaya başladığımız, özellikle de kan yağları (Kolesterol, LDL, VLDL) değerleri yüksek olan kişiler ve obezite tedavisinde tercih edilen bir diyet türüdür. Ketojenik Diyet kavramına uzun süredir aşina olan bizler, Ketojenik diyetin bazı tiplerinin yüksek protein içeriğine karşılık hayvansal yağ alımında da fazlalık bulunmaktadır. Bu durumda zayıflayayım derken zaman zaman bölgesel incelme bir yana, karın yağlanması ve kolesterol artışı ile diyeti bitirmemiz dahi söz konusu olabilmektedir. Bazı diyetisyenlere göre klasik ketojenik diyetlerin Kalp Damar Hastalıklarını dahi tetikleme riski bulunmaktadır.
Oysa sözünü ettiğimiz DKKD Diyeti için en uygun adaylar Kolasterol yüksekliği olan, kalp damar hastalığı riski taşıyan obez bireylerdir. Çünkü bu diyete özel hazırlanmış Bitkisel Protein içerikleri ve sınırlı karbonhidrat alımı sayesinde vücutta karbonhidrat depoları olan Glikojen yıkılır ve vücut depo yağları yakarak enerji elde etmeye yönelir.
DKKD de günlük enerji alımı 1000-1200 kalori olup karbonhidrat alımı ise ortalama 40 gram civarında tutulur. Bu diyette kişiye hazır olarak verilen ve bitkisel proteinden zengin öğün yerine geçen gıdalar önerilir. Bu gıdalar arasında her biri özel içeriklerle hazırlanmış makarna, kraker, kızarmış ekmek , çikolata ve reçel bulunuşu bu diyeti keyifli kılarken bu besinlerle ve birkaç hafta gibi kısa sürede karın yağlarından kurtulmak da diyeti daha cazip hale getirmektedir.
DKKD uygulanırken vücudun Vitamin ve mineral eksiklikleri, diyetisyeniniz tarafından önerilen takviyelerle telafi edilir. Ayrıca lifli gıda alımındaki azalma da konstipasyon yani kabızlık ile sonuçlanabileceğinden önerilen probiyotik de günlük olarak alınmalıdır.
DKKD için uygun adaylar kimlerdir?
*Kilo vermek için çok çaba göstermiş ama olumsuz sonuçlanmış kişiler
*Kalp damar hastalığı riski taşıyan obez bireyler ve hızlı kilo vermesi gereken kişiler
*Beslenmeye bağlı Visseral yağlanması (Yani karaciğer gibi iç organ yağlanması) olan kişiler
*Kilosu fazla olmamakla beraber Bölgesel yağlanmadan şikâyet eden kişiler
*Selülit problemi olanlar
*Gebelik ve Doğum Sonrası ideal kilosuna dönmek isteyenler
*Fazla kilolu ve obez bireyler
DKKD nin Sakıncalı olduğu durumlar
- Gebelik ve Anne Sütü verme dönemi
- Böbrek, kalp ya da karaciğer yetmezliği bulunan kişiler
- Tip 1 Diyabet Hastaları
- Çocuklar
- Ve Diyetisyen ya da Metabolizma uzmanı tarafından uygun görülmeyen diğer kişiler