Botanik bahçelerinin şehirlerin marka değerlerine katkısı neler?

HABER: Güleser KELEŞ

ADANA (BÖLGE)-Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi’nin bu haftaki konuğu ÇÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Çakan oldu.

 Prof. Dr. Çakan, “Botanik Bahçelerinin Şehirlerin Marka Değerlerine Katkısı: Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Örneği” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi.

Konuşmasına “marka şehir” kavramının tanımını yaparak başlayan Prof. Dr. Çakan, marka kavramını “klasik tabir ile marka, ürün ya da hizmeti benzer hizmetlerden farklılaştırmak için kullanılan her türlü ayırt edici sembol ve işaret” olarak ifade etti. Bir şehrin markalaşmasında stratejik bazı analiz adımlarının olduğunu belirten Pro. Dr. Çakan bu adımları ise şöyle sıraladı: Şehrin kaynaklarının ve yeteneklerinin saptanması, Bu yeteneklerin eşsiz olup olmadıklarının belirlenmesi, Diğer şehirlerle karşılaştırmalar yaparak kentin avantaj ve dezavantajlarının saptanması, Şehrin gelişime açık potansiyellerinin rakipleriyle karşılaştırılması…

Botanik Bahçelerinin Şehirciliğe Katkısı Neler?

Ardından son yıllarda giderek önem kazanan bir konu hâline gelen marka şehir kavramının botanik bahçeleriyle olan ilişkisine değinen Prof. Dr. Çakan, konuşmasına çeşitli ülkelerdeki botanik bahçelerinin varlığından söz ederek devam etti. Prof. Dr. Çakan botanik bahçelerine örnek olarak Kraliyet Botanik Bahçesi (Kanada), Montreal Botanik Bahçesi (Kanada), Tardim Botanico (Brezilya), Monte Palas Tropik Bahçesi’ni(Portekiz)  örnek gösterdi. Konuşmasını Çukurova Üniversitesinde yer alan Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesini tanıtarak ve bu bahçe hakkında çeşitli bilgiler vererek sürdüren Prof. Dr. Çakan, 6 Mayıs 2016 tarihinde halka açılan bu botanik bahçesinin yaklaşık 40 yıl önce kurulmuş olduğunu söyledi. 10 Nisan 2018’de ise içerisinde herbaryum, kütüphane ve 2 adet derslik bulunan, 300 metrekare oturumlu eğitim binası ve hoş geldin binasının açılışının gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Çakan botanik bahçesinin kuruluşu için Ali Nihat Gökyiğit’in büyük bir bağışta bulunduğunu ve yaklaşık 20 yıldır hem maddi hem de manevi destek verdiğini vurguladı.

Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin Kente Katkısı

Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin, ÇÜ kampüsünün en değerli arazisi üzerinde yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Çakan, bu botanik bahçesi bünyesinde çeşitli doğa eğitimleri verildiğini, çocuklara toprakla vakit geçirme ve doğayla iç içe olma olanaklarının da sağlandığı ifade etti.   Botanik bahçesinin bu yönüyle önemli bir alana hizmet ettiğini ifade eden Çakan toplantı sonunda ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtladı. Prof. Dr. Halil Çakan’a katkı ve katılımlarından ötürü Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik ve ÇÜTAM Kültür Evi’nin değerli katılımcıları arasında yer alan Prof. Dr. Birgül Devrim tarafından plaket takdim edildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor