Bozyel Sigorta, geleceğimizin teminatı için çalışıyor

Adana’nın saygın acentelerinden Bozyel Sigorta’nın duayen Genel Müdürü İhsan Bozyel, sigorta bilinci eksikliğinin giderilmesi ile birlikte, ülkemizde sigortacılığın önemli bir ivme kazanacağını söyledi. Bozyel, “Bugün itibarıyla gerek hizmet ve gerek ürün çeşitliliği açısından gelişmiş ülke piyasalarıyla rekabet edebilecek bir sigortacılık sektörüne sahibiz. Bu piyasalardan tek farkımız sigorta bilincinin son derece düşük olması. Bu eksikliğin giderilmesi ile birlikte, önemli başarılar kazanılacaktır” dedi.

***

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Türkiye’de ki sigortalılık oranına baktığımızda, ne yazık ki birçok ülkenin çok gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Gereken bilincin oluşmasının yolu, sigorta ihtiyacını vatandaşlarımıza hissettirmekten geçiyor. Gelişmiş ülkelerde sigorta bir ihtiyaç olarak görüldüğünden talep edilen bir olgu; fakat ülkemizde ise henüz satılmaya, pazarlanmaya çalışılan bir ürün… Bu nedenle sektörün işini iyi yapan tecrübeli acentelere ihtiyacı var. Adana sınırları içerisinde ‘tecrübe’ denilince aklımıza gelen il acente Bozyel Sigorta oluyor. Yeşiloba Mahallesi, Mersin yolu üzerinde, sektörün duayen ismi İhsan Bozyel tarafından kurulan Bozyel Sigorta, bugün onlarca kişinin çalıştığı, Ankara ve İzmir’de şubeleri bulunan güvenilir ve ciddi bir şirket olarak büyümeye devam ediyor. Bozyel Sigorta’yı ziyaretimizde, İhsan Bozyel ile sigortacılık alanı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. İşte o röportaj; 

Sizi yakından tanımamız açısından, bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Adana’da, 1958 yılında dünyaya geldim. Babamım isteği üzerinde eğitimimi ortaokulda sonlandırıp iş hayatına atıldım. Sebze halinde kabzımallık yapan babamın yanında çalışıyor, onun işlerine yardımcı oluyordum. Baba mesleği olmasına ve uzun yıllar emek sarf etmeme rağmen, kabzımallık mesleğini bir türlü sevemedim. Hem yorucu bir işti hem de muhatap olduğunuz insanlar uyum sağlayamayacağım kadar farklıydı. Bir gün, aracımda hasar oluştuğunda gereken işlemleri yapmak üzere sigorta şirketine gitmiştim. Orada ki ortamı çok beğendim. Sebze haliyle karşılaştırdığımızda, çok dingin, sakin ve huzurlu bir ortam vardı ve bu da beni çok etkiledi. O an, ‘Ben de sigortacı olmalıyım’ diye içimden geçti ve akabinde acentelikler alarak 1990 yılında sektöre giriş yapmış oldum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.  

Sigortanın önemi, çeşitleri ve neden sigorta yaptırmamız gerektiği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

İnsan yaşamı riskler ve belirsizliklerle doludur. Bu riskler doğal, ekonomik, siyasal ve sosyal nitelikte olabilir. Bu riskler, gerçekleştiğinde, hafif hasar ve zarardan ağır hasar ve zarara doğru uzanan geniş bir yelpazede insanlar için tehlikeler yaratır. Ağır zarar durumlarında insanın yaşamını sürdürmesi bile zorlaşabilir. Bu yüzden tarih boyunca insanlar, risklerin zararlarını azaltma arayışı içinde olmuştur. Sigorta, insanoğlunun bu arayışının en önemli sonuçlarından biridir. Sigorta sektörü gelişmiş ve gelişmekte olan hemen her ülkede bulunur. Büyüyen her ekonomi bir sigorta sektörü yaratır ve sağlıklı işleyen bir sigorta sektöründen ciddi biçimde yararlanır. Sigortalar; aracınızı, sağlığınızı, evinizi ve hatta cep telefonunuzu güvence altına alacak şekilde çeşitlilik gösterir. Bunlar arasında zorunlu olanlar ve isteğe bağlı yaptırılarak ekstra imkanlardan yararlanma imkanı sunan poliçe çeşitleri bulunur. Trafik sigortası, bütün araç sahipleri için yasa kapsamında yaptırılması zorunlu tutulan sigortalardan biridir. Deprem Sigortası (DASK) ise bir diğer zorunlu sigorta çeşididir ve doğal afetler karşısında konut sahiplerinin karşılaması gerekebilecek giderleri azaltmak için alınan önlemlerden biridir. Bunlara ek olarak kendi isteğiniz dahilinde aracınız ve cep telefonunuz için kasko sigortası, sağlığınız için tamamlayıcı veya özel sağlık sigortası, konutunuz ve eşyalarınız için ise konut sigortası yaptırarak hayatın önünüze çıkaracağı olumsuzluklar karşısında bugünden hazırlıklı olabilirsiniz. Riski yaşamadan önce sigortanızı yaptırdığınızda içiniz rahat olur. Kayıp vermeden güvencenizi almış olursunuz. Ani bir risk durumunda manevi üzüntünün yanında bir de maddi birikimlerinizi harcamak durumunda kalmazsınız. Yani zor bir süreci hem maddi hem de manevi olarak yıpranmadan atlatırsınız. Suçsuz olduğunuz durumlarda başkalarının yol açtığı zararlardan da korunmuş olursunuz. Örneğin, arabanıza bir sürücünün çarpıp kaçması durumunda Kasko Sigortanız zararınızı karşılayacağı için büyük ödemeler yapmak zorunda kalmazsınız. Bireysel emeklilik gibi bir sigorta poliçesi yaptırdığınızda gelecekte emekli maaşınızın yanında ek maaş elde eder, maddi açıdan rahat bir emeklilik dönemi geçirirsiniz. En değer verdiğiniz kişiler olan çocuklarınız ve eşinize de özel sağlık sigortası yapabilir, onların sağlıklarını güvence altına alabilirsiniz.

Sigorta, hasarın ne kadarını karşılar?

Yaptırılacak olan sigortada hangi zararların hangi koşullarda karşılanacağı ve bunun limitleri, şirketlere göre farklılık gösterir. Zorunlu Trafik Sigortası ile DASK Zorunlu Deprem Sigortası için belirlenen teminatlar değişiklik göstermezken isteğe bağlı olarak yaptırılacak olan diğer sigorta çeşitleri için poliçede yer alan teminat detaylarındaki kapsamlar değişebilir. Bazı şirketler, ihtiyaca yönelik olarak ek teminatlar da ekleyebilir. 

Sigorta yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Dikkat edilmesi gereken temel nokta poliçe kapsamıdır. İhtiyacınıza en uygun sigortaya sahip olmak için sigorta şirketinin sunduğu poliçede yer alan teminat detaylarını özenle okuyarak değerlendirmeniz gerekir. Bu sayede hangi şartlar altında zararınızın ne kadarının karşılanacağını önceden bilerek anlaşma sağlayabilir, bunun sonucunda beklentinize uygun bir şekilde faydalanabilirsiniz.
Poliçede yer alan teminatlara hakim olmanız, ileride sorun yaşama ihtimalinizi azaltır. Poliçeleri hem gereksinimlerinize hem de bütçenize göre değerlendirdikten sonra size en uygun olanını tercih edebilirsiniz.

Size göre Türk toplumunda sigorta bilinci neden oluşmuyor?

Bilincin yaygınlaşması için eğitimin büyük bir önemi var. Okumamış kişi, önemini kavrayamadığından olsa gerek, kolay kolay sigorta yaptırmıyor. Türkiye’de para zor kazanılıyor. Oysa zor kazanılanı kaybetmek çok daha kolay… Buna karşın, bin bir güçlükle sahip olduklarımızı garantiye almıyoruz. Sigortaya ödemediğimiz parayı kar sayıyoruz.

Sigorta poliçeleri, vatandaşın yaptırmamakla kar sayacağı kadar pahalı mı?

Elbette değil. Her bütçeye uygun seçenekler mevcut. Şu ortamda, Avrupa ülkelerinden bile daha ucuz. Mesela, Adana’dan İstanbul’a taşındığınızı ve nakliyat sigortası yaptırdığınızı düşünelim. Ödeyeceğiniz rakam 200-400 lira arasındadır. Yolda kamyon kaza yapar da devrilirse, uçuruma yuvarlanırsa veya farklı şeyler başına gelirse, sigorta şirketinin ödeyeceği para 200-400 bin lira arasındadır. Bu paraya evinizi yeniden kurarsınız. Bir ülkede sigortalı sayısı ne kadar artarsa, ülkenin refah seviyesi de o kadar artar.

Adana’da şu an kayıtlı 437 sigorta acentesi var. Sizce hepsi aynı kalitede hizmet verebiliyor mu ve Adana için bu sayı biraz fazla değil mi?

Öncelikle, yıllara göre sayının değişkenlik gösterdiğini atlamamız gerekiyor. Büyük umutlarla acente işletmesi açanlar, umduklarını bulamayınca bir süre sonra kapatabiliyorlar. Yani bir yandan sektöre girenler olduğu kadar, diğer yandan çıkanlar oluyor. Acente işletmeciliği, tecrübe, bilgi, birikim ve emek ister. Sadece para kazanmak amacıyla hareket edilirse, elbette sonu hüsran olacaktır. Bizim gibi geçmişi olan acenteler bu işin cefasını taşımaktadır ve taşıyacak güçtedir. Doğal olarak, hizmet kalitesinden ödün vermeyen acentelerin çok fazla olduğunu söyleyemeyiz.

Poliçe kesmek de bir uzmanlık işi. Yanlış veya uygunsuz kesilen poliçeler mağduriyete yol açabiliyor. Bu nedenle düşük poliçe bedeli vadedenlere kanmamak gerektiğini düşünüyorum. Bunun hakkına neler söylemek istersiniz?

Vatandaşları, lisanslı ve yetkili acenteler dışında sigorta ürünlerini almamaları konusunda uyarmakta fayda görüyorum. Bir takım simsarlar, özellikle gerçek ve mevzuat dışı düşük fiyatlar vererek vatandaşları dolandırıyorlar. Sigorta aldığınız yerin yetkili bir acente ve sigorta aracısı olduğundan emin olmanız gerekiyor. Düşük fiyatlarla sizi aldatmalarına izin vermeyin. Başka tür araç ve plaka bilgileri üzerinden sigorta satan bu kişiler sizleri büyük bir riske atıyor. 2. el yeni araç satın alan kişileri bu tuzağa düşürüyorlar. Sigortayı yapan dolandırıcılar araç kullanım şekli olarak daha ucuz olan traktör ya da motosiklet seçimini yapıyor. Bu durumda otomobile kıyasla oldukça düşük bir rakam çıkıyor. Örneğin otomobil için 1000 lira olan bir poliçe traktör için 300 lira… Vatandaştan 900 lira isteyip, piyasadan daha ucuz verdiğini söyleyerek aslında geçersiz olan bir poliçe satıyorlar. Bununla da yetinmiyorlar. Bazıları sigorta poliçesi üzerinde dahi tahrifat yaparak sözde poliçe satıyor.

Sigorta şirketleri günümüzde dijitalleşmeye doğru ilerliyor. Poliçelerin bilgisayar ve telefondan da  satın alınabilmesi artık mümkün. Sizce bu acentelerin varlığı tehlikeye düşürür mü?

Kendimizi yenilediğimiz takdirde bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Gelişme açık olduğumuz sürece, acenteliği bitiremezler. Vatandaşlar da, bire bir diyalog haline girmedikçe, uzaktan satış yöntemiyle poliçe satın almazlar.

Bankaların yarattığı haksız rekabet ortamı hakkında neler söylemek istersiniz?

Bankalar, kullandırdığı kredinin, örneğin;  1,85 olan faiz oranını, ‘Sigortanı benden yaptıracak olursan 1,75’e indireceğim’ diyerek kendisiyle çalışmaya zorluyor. Sistemli bir satış politikası oturtmuşlar. Baş etmemiz neredeyse imkansız. Ben nasıl kredi kullandıramıyorsam, bankalarında sigorta poliçesi kesmemesi lazım. Kaldı ki, bankacılar sigorta mevzuatına hakim değiller. Ezbere poliçe kesiyor ve riskle karşılaşan vatandaşı mağdur edebiliyorlar. Netice itibariyle, katılımcılar kredi çektikleri bankaya sigorta yaptırmak zorunda değiller. Dayatmalar ortadan kaldırılırsa sektörümüz rahat bir nefes alacaktır. Çatı organımız SAİK’e ve bizlere bu konuda önemli görevler düşüyor. Bütün meslektaşlarımız da, özel ve kamu bankalarına karşı omuz omuza mücadele vermek zorundalar.

Zaman ayırıp verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor