Bu lezzete şapka çıkarılır

Etin döne döne lezzetlendiği milli yemeğimiz döner Türk halkı tarafından çok seviliyor ancak tavuk harici cep yakan fiyatı nedeniyle, herkes restorandan içeri istediği sıklıkla giremiyor. Gazipaşa’da, Ümit Nuh Ünsal tecrübesi ve işletmeciliği altında ki Ümit Bey Döner sayesine, döner artık lüks yiyecek olmaktan çıkıyor. Yüzde 100 dana buttan hazırlanan kaliteli ve doyurucu bir sandviçi 6 lira bedelle afiyetle yemeniz mümkün. Burada dönerin 10 gramı 1 liradan satılıyor. Ucuzluğun ve kalitenin sırrını öğrenmek üzere Vali Yolu civarında bulunan restoranı ziyaret edip Ümit Usta ile görüştük. Şahsı ve ekibi güler yüzlü, sıcakkanlı, samimi kişiler ve sanki evinize gelmiş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Ortam temiz, ferah, şık ve aydınlık… Çok güzel karşılanıyor ve ağırlanıyorsunuz. Hani vardır ya, her şeyin özel bir yeri vardır, döner yemek için de Ümit Bey Döner diyoruz. Titizlikle hazırlanıyor dönerler ve büyük bir hassasiyetle sofranıza geliyor. Her şeyi kendileri mutfaklarında pişiriyorlar, oldukça lezzetli. Hem damağınıza, hem gözünüze, hem cebinize hitap ediyorlar. Deneyin hak vereceksiniz.

Sizi kısaca tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Adana’da, 1983 yılında dünyaya geldim. Spor tutkum nedeniyle ortaokuldan sonra eğitim hayatımı devam ettirmedim. 15 yıldan bu yana da gıda sektörünün içerisindeyim. Penguen adı altında, sırasıyla Ziyapaşa Bulvarı, Abidinpaşa Caddesi ve Gazipaşa Bulvarı’nda yer alan ve yine döner üzerinde hizmet veren restoranımın işletmeciliğini yaptım. Yaklaşık 2 aydır da, Ümit Bey Döner ile yolumuza devam ediyoruz.

Bildiğim kadarıyla Ümit Bey, menşei Ankara olan bir marka. Şu an bütün hakları sizde mi bulunuyor?

Doğrudur… İsmimle bağdaşan bir marka olan Ümit Bey’i satın alarak, bunu geliştirip ülke geneline yayma hedefi koyduk. Her ekonomiye hitap eden fiyatlandırma özelliğinden dolayı, her şehirde ilgi göreceğinden eminim.  

Ne kadar fiyattan satıyorsunuz?

Müşterinin arzusuna göre sütlü ekmek veya lavaş ekmek arasında servis yapıyoruz. Etin 10 gramını 1 liradan satıyoruz. 60 gramlık döneri 6 liradan, 80 gramlık döneri 8 liradan, 100 gramlık döneri 10 liradan veriyoruz. Bunun yanı sıra kilo ile satışlarımız da mevcut. Kiloluk dönerler evde yemek yapamayanlar, düğün veya cenazeler için düşünülmüş bir uygulama. Yarım kilo 50 lira, 1 kilo 100 lira ediyor. 

 Yaprak döner nedir?

Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır. Kıyma döner ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kıyma içeriğinin hile ve katkı bileşenlerine daha açık olmasıdır.

Dönerin kalitesi nasıl olmalı?

Dönerin kaliteli olması için yüzde 100 yaprak olması ve ince kesilmesi  gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi  lazım. Dönerde yüzde 90 dana eti,  yüzde 10kuyruk yağlı kuzu kaburga eti kullanılır. Terbiye bize özel olup,geleneğine uygun şekliyle eti marine ediyoruz. Onun  haricinde asla katkı malzemeleri kullanmıyoruz.En kaliteli döneri tanımlamak gerekirse, but etinin üst kısmı olan beşli setten hazırlanan yüzde 100 yaprak etten oluşan dönerdir diyebiliriz.

Döneri nasıl hazırlıyorsunuz?

Kesim yapıldıktan sonra etler soğuk hava deposunda 48 saat dinlenmeye bırakılıyor.İkinci gün eti kemikten ayırdığımızda, üzerindeki en ufak sinirleri dahi tamamen ayırıyoruz. Çünkü ette bir sinir kalmışsa çiğnemeyi zorlaştırıyor. Ardından 4 günbizim hazırladığımız özel sos’a yatırılıyor ve sonrasında ocağa çıkarılıyor. 

Sizce döner yağlı mı olmalı?

Döner ne yağlı ne yağsız olmalı. Çünkü döner ateşin karşısına çıktığı zaman 8 saat içerisinde tüketilmesi lazım. Neden diyecek olursanız; dönerin etleri kat kat ve aralarına kısmi yağ vuruyoruz. Döş yağı dediğimiz dönerin yağları çok farklı oluyor. Bizimki ise tamamen saf etten ve o döş etinin kısmi yağlı oluşu ile birlikte bunu bir araya getiriyoruz. Biz bunu bir araya getirirken o 8 saat içerisinde tüketilmediği takdirde ette sertleşme ve yağı çekildiğinde kuruma meydana geliyor. Döner tamamen yağlı olmamalı, bir dengesi olmalı. 8 saati geçtikten sonra çoğu yerlerde bakıyorsunuz sönmüş ateşte beklemeye alınıyor. O ette bir lezzet olmaz. Biz burada günde saat 10.00 ve 17.00’da olmak üzere iki sefer döner takıyoruz. Neden takıyoruz? Azar azar yapıyoruz. Bunlar en önemli noktalar, hassas noktalar.  Dönerin eti sosu ve terbiyesi içinde çok fazla kalırsa, beklerse bunu yediğimiz zaman midemizde bir yanma olur. Bir yemeği yedikten bir iki saat sonra mideniz buna ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyecektir zaten. Hemen cevap veriyor yani.  Biz dönerimize kesinlikle güveniyoruz. Lezzet konusunda iddialıyız. Lezzetimizin arkasındayız, gelen müşterilerimiz de bunu söylüyor,‘on numara’ diyorlar.  Ben diyorum ki; hedefimiz bu on numarayı daha da ileriye götürmek. 

Ev ve işyerlerine servisiniz de var mı?

Evlere ve işyerlerine paket servisimiz var ve paket servisimizin diğer servislere göre ayrıcalığı söz konusudur. Bunu da size şöyle özetleyeyim: Lokantamızda oturup yediğiniz sıcaklıktaki ürünümüzü hijyenik bir şekilde 15-20 dakika içerisinde müşterilerimize ulaştırıyoruz. Sıcaklığı korumaya özen gösteriyoruz. Bu konuda servislerimizin dönüşleri olduğu takdirde şöyle deniliyor;‘biz burada yediğimiz gibi bu sıcaklığı bulabildik.’ Genelde hepimizin bildiği gibi lokantada yediğimiz lezzetle evimizde olan lezzet arasında bir fark oluyor, ürün eve-işyerine ulaşana kadar soğumuş olabiliyor. Başka dönercilerle kendimizi kıyaslamak için söylemiyorum ama biz bu işi daha iyi nasıl yaparız fikriyle yurt içi ve yurtdışında araştırmalar yapıyoruz. İşimizin en iyisini yapmak gibi bir hedefimiz var. Diyoruz ki Ümit Bey Döner lezzetiyle anımsansın. Döner dedikleri zaman Ümit Bey Döner akıllara gelsin. Bunların hepsi bir arada olmazsa siz dönerin etini iyi alsanız dahi, terbiye dediğimiz soslarla iyi bir şekilde ayarlayamazsanız onu dengeleyemezseniz bir anlamı kalmıyor. Bunu bir gün fazla sosta yatırıp veya bir gün geç yatırmak bunların hepsi çok hassas noktalar. 

Müşteri potansiyeliniz nasıl?

Bizim müşteri kitlemiz damak tadı olan kişiler. Burası açılalı bir ay oldu. Bu tadı aldıktan sonra artık değişik simalarla birlikte aynı simaları görüyoruz. Bu da bu lezzeti keşfettiklerini ve ‘O lezzetten bir daha alalım’ diye hareket ediyorlar.  O simalar geldiklerinde soruyorum: Bizi öyle şımartmak adına söylemeyin, eksiğimiz varsa söyleyin… Aldığım cevap; Hep aynı kalite ve lezzette kalın…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor