Bulut: Eczacı ile vatandaş karşı karşıya getiriliyor

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında kur sabitlenmesinden kaynaklı ilaca erişim sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı. Kurun yeniden düzenleneceği 15 Şubat öncesi vatandaşın eczanelerde ilaç bulamadığını kaydeden Bulut, sorunun her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın bir türlü çözüm üretemediğini kaydetti.

ADANA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaca erişim sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut,  Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması sürecinde kullanılan ve bugün itibariyle 2,69 TL olan Euro kurunun, 15 Şubat tarihinde yeniden belirleneceğini bildirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÇÖZÜM ÜRETEMEDİ

Her yıl olduğu üzere bu yıl da fiyat artışı öncesi ilaca erişimde sıkıntı yaşandığına, Sağlık Bakanlığı’nın mağduriyetleri önlemeye yönelik kalıcı bir çözüm üretemediğini kaydeden Bulut, “Zam bekleyen ilaç firmaları piyasaya ilaç sürmemekte eczanelerde kuduz aşısı, şeker ilacı, tansiyon ilacı, kalp ilacı gibi hayati önem arz eden ilaçların yanı sıra,  antiviral ilaçlar, ülser ilaçları, mide ilaçları, çocuk antibiyotikleri, göz ilaçları, göz damlası, tansiyon, diyabet ilaçları, B12 vitamini gibi pek çok ilaç bulunmamaktadır” dedi.

ECZACI İLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR

140 çeşit ilacın piyasalarda bulunmadığını, var olanların yeterli miktarda olmadığını kaydeden Bulut şöyle devam etti:

“Eczacılar, ilaç depolarından ilaç istediklerinde  “Bu ilaçlar bulunmuyor” cevabını almakta, ilaç yokluğu nedeniyle tedavisi yarım kalan vatandaş ilaca ulaşımda güçlük çekmektedir. Vatandaşlar, eczanelerde ilaç bulamadığı için eczacıları suçlamakta,  eczacı ile vatandaş karşı karşıya getirilmektedir.”

İLAÇ YOKLUĞUNUN SORUMLUSU KİM?

CHP’li Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Piyasada hayati önemi haiz ilaçların yanı sıra pek çok ilacın bulunmamasının sorumlusu kimdir?

-Fiyat artışı öncesi vatandaşın ilaca erişimi için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler nelerdir?

İLAÇ TEMİNİNE YÖNELİK BİR GİRİŞİM VAR MI?

– Bakanlığınızın piyasada bulunmayan ilaçların teminine yönelik herhangi bir girişimi var mıdır?

– İlaç erişimine yönelik sıkıntıyı önlemek için ilaç kurunun yıl içerisinde belli periyotlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?

-Bakanlığınıza ilaca erişemediği gerekçesiyle kaç vatandaş şikayet başvurusu yapmıştır? -İlacın çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olduğu gerçeğinden hareketle yerli ilaç üretiminin desteklenmesine yönelik yapılan çalışmalar nelerdir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor