Bulut: Emeklilerin maaşları haczediliyor
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yeni yasama yılının ilk Meclis Araştırma Önergesi’ni emeklilerin sorunları üzerine verdi. Bulut, 12 milyondan fazla emeklinin refah düzeyinin artırılması için Meclis’te bir komisyon kurulmasını istedi.
ANKARA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, emeklilerin sorunlarının araştırılması için hazırladığı Meclis Araştırma Önergesi’ni TBMM Başkanlığına sundu. Bulut, 2019 yılı itibariyle ülkemizde 12 milyondan fazla sayıda emekli bulunduğunu, emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşlarının yetersizliği sebebiyle kayıt dışı olarak asgari ücretin altında çalışmak zorunda kaldığını bildirdi.
EMEKLİLERİN MAAŞLARI HACZEDİLİYOR
Yaşanan ekonomik krizlerin, üst üste yapılan zamların, dar ve sabit gelirli emekli vatandaşları zor durumda bıraktığını kaydeden Bulut, “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 58.72 TL, yoksulluk sınırının 6 bin 705.94 TL olduğu ülkemizde yüksek enflasyon emekli maaşlarını günbegün eritmektedir. Geçim sıkıntısı çeken, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emeklilerin, yasa dışı bir şekilde maaşlarına bloke ve haciz konulmakta, ekonomik sıkıntı nedeniyle emekli vatandaşlarımız kendini yakarak intihara teşebbüs etmektedir” dedi.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR MAĞDUR
1999 yılında emeklilik yaşının yükseltilmesi, yıl ve prim gün sayısını tamamlayanların yaş koşuluna takılması nedeniyle büyük mağduriyetlerin ortaya çıktığını kaydeden Bulut, devletin gençsin gerekçesiyle emekli etmediği, özel sektörün ise yaşlısın gerekçesiyle iş vermediği emeklilikte yaşa takılanların, emekliliğe kadar daha güvencesiz ve düşük ücretli işlerde çalışmak zorunda kaldığını ifade etti.
ÜLKENİN YÜZDE 70’İ BORÇLU
CHP’li Bulut, En zengin ve en yoksul kesim arasındaki makasın giderek açıldığı ülkemizde, zengin kesimin gelirden aldığı pay artarken, TÜİK’in yaptığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre ülkenin yüzde 70,4’ünün borçlu olduğu ortaya çıkmıştır. Yine TÜİK rakamlarına göre nüfusun %58,3’ü evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamamaktadır” dedi.
EMEKLİLER TOPLUMUN DIŞINA İTİLİYOR
Emeklilerin yüzde 80’inin nitelikli sağlık hizmetinden yararlanamadığını, emeklilerin faydalanabileceği sosyal tesislerin, hizmet merkezlerinin, sağlık merkezlerinin sayısının oldukça az olduğunu kaydeden Bulut, bu durumun emeklileri yalnızca ekonomik anlamda değil sosyal anlamda da toplumun dışına ittiğini söyledi.
UTANÇ VERİCİ
Bulut, “İşçilerin, emekçilerin yaşlılıklarını mutlu, huzurlu refah içinde geçirmesi, devletin ve toplumun onlara en temel borcudur. Ancak, emeklilerimizin ömürlerinin son dönemlerinde refah içinde yaşaması gerekirken adeta sefalete mahkûm edilmesi ülkemiz açısından utanç verici bir durumdur. Ekonominin büyüdüğü dönemlerde bireye düşen refah payından yoksun olan emeklilerimiz Anayasamızda yer alan “Sosyal Devlet” ilkesi gözetilmeden açlık sınırının altında borç içinde yaşamak zorunda bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.
EMEKLİLERİN REFAH DÜZEYİ ARTIRILMAI
Emekli aylıklarının yaşam koşullarına uygun hale getirilmesini; emekli aylıklarının alt sınırının asgari ücretle eşitlenerek asgari ücrete uyumlu bir biçimde zam oranlarının belirlenmesi gerektiğini kaydeden Bulut, emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Bulut, emeklilerin refah düzeylerinin artırılması, ekonomik ve sosyal sorunlarının saptanması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.