Bulut: Esnaf batma noktasında
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi dönemiyle birlikte birçok esnafın kepenk kapattığını, tedbirler kapsamında hala açılamayan işyerlerinin olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde 6 milyon 200 bin kişinin gelir kaybına uğradığını, bir çok vatandaşın işini kaybettiğini belirten Bulut, “Esnafın ekmek teknesine kilit vuran iktidar, esnafa da emekçilere de sahip çıkmak zorundadır” dedi.
(HABER MERKEZİ)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da kıraathaneleri gezdi, esnafın sorunlarını dinledi. Pandemi tedbirleri kapsamında kısa bir süre önce açılan kıraathanelere müşteri gelmediğin, esnafın zor durumda olduğunu kaydeden Bulut şunları kaydetti:
Hükümet toplumu pandemiden koruma amaçlı kararlar alır. Buna bireyler, kurumlar, esnaflar uymak zorunda. Örneğin pandeminin ilk gününden bu yana kıraathaneler kapalı, barlar kapalı, canlı müzik yapan her yer kapalı. Amaç Covid tehlikesine karşı insanları korumak, bunda bir sorun yok. Ancak kapatılan iş yerlerinden çalışan insanlar ne yapıyor, iş yerleri sahipleri ne yapıyor bakmak lazım. Bu insanları da korumak hükümetin iktidarın görevi.
ESNAF ZOR DURUMDA
Kıraathanenin üzeri tozlanmış masalarına işaret eden Bulut, esnafın iş yapamasa da kirasını, vergisini, yanında çalışan personelin maaşını ödediğini bildirdi. Sadece kapatma kararı alarak toplumun virüse karşı korunamayacağını kaydeden Bulut, “Covid insanların sağlığını etkiler. Eğer ekonomisi yoksa insanlar geçinemezler. Yapılacak şey bu esnaflarımıza yardımcı olmak, onların kirasını karşılamak. Yardımcı olmak sadece kredi vermek değil, bu esnafa geçimini sağlamak adına nakit yardımda bulunmak” dedi.
ESNAF BATMA NOKTASINDA
Mart ayında Covid-19 tedbirleri kapsamında kapatılan birçok iş yerinin 1 Hazirandan itibaren kapılarını açtığını, nargile kafeler ve 1 milyon kişinin ekmek yediği eğlence sektöründeki işletmelerin 6 aydır kapalı olduğunu belirten Bulut, “Birçok çalışanının günlük yevmiyeyle hayatını idame ettirdiği bu işletmelerin pandemi koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte ne zaman açılacağı da belirsiz. Kirasını, stopajını, faturasını ödeyemeyen işletmeciler batma noktasında; evine ekmek götüremeyen çalışanlar da zor durumda” dedi.
6 MİLYON 200 BİN KİŞİ GELİR KAYBINA UĞRADI
Bulut, bu süreçte kırtasiyecilerin, okul kıyafeti diken terzilerin, okul servisi şoförlerinin, müzisyenlerin, sokak esnafının da etkilendiğini belirterek, 6 milyon 200 bin kişinin de gelir kaybına uğradığını bildirdi. “Pandemi sürecinde elbette halk sağlığı için gereken önlemler alınmalıdır” diyen Bulut, ancak esnafın ve bu sektörlerde çalışan emekçilerin kaderine terk edilmesinin kabul edilemeyeceğini bildirdi. Bulut, esnafın ekmek teknesine kilit vuran iktidarın, esnafa da emekçilere de sahip çıkmak zorunda olduğunu belirtti.