Bulut: Her 4 ilaçtan 1’i ithal

2018’in ilk on bir ayında 465 milyon 967 bin 849 kutu ithal ilaç kullanıldı. Ödenen para 13 milyar 820 milyon 494 bin 581 TL ile yerli ilaca ödenen paradan fazla    

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,  her yıl yaşanan ilaca erişim sorunu için Meclis Araştırması açılmasını istedi.  Piyasada hayati öneme sahip ilaçların yanı sıra göz damlasının bile bulunmadığını kaydeden Bulut, “Hastalar ciddi bir mağduriyet yaşamakta, Sağlık Bakanlığı kronik hale gelen bu soruna bir türlü kalıcı çözüm üretememektedir” dedi.

ADANA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,  ilaca erişim sorunu için Meclis Araştırması açılmasını istedi.  TBMM Başkanlığına 20 CHP’li vekilin imzasıyla Meclis Araştırma Önergesi sunan Bulut,   Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında 2.69’a sabitlenen döviz kuru nedeniyle ilaç firmaları kurun yeniden belirleneceği 15 Şubat öncesi piyasaya ilaç sürmemekte, vatandaş ilaca erişememektedir” dedi. Şubat ayında yürürlüğe girecek olan yeni kur öncesi ilaç firmaları tarafından dağıtım yapılmadığını kaydeden Bulut, eczane eczane ilaç arayan hastaların ciddi bir mağduriyet yaşadığını, sorunun her yıl tekrarlanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın kronik hale gelen bu soruna bir türlü kalıcı çözüm üretemediğini bildirdi.

144 İLAÇ PİYASADA YOK

Türk Eczacıları Birliği’nin verilerine göre 144 ilacın piyasada bulunmadığını, 25 tanesinin eşdeğeri olmayan bu ilaçların 30’u Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘temel ilaçlar’ listesinde yer aldığını kaydeden Bulut şöyle devam etti:

Eczanelerde bulunmayan ilaçlar arasında kuduz aşısı, şeker ilacı, tansiyon ilacı, diyabet ilaçları, kalp ilacı gibi hayati önem arz eden ilaçların yanı sıra antiviral ilaçlar, ülser ilaçları, mide ilaçları, çocuk antibiyotikleri, göz ilaçları, göz damlası, B12 vitamini gibi pek çok ilaç vardır.  İlaçlara ulaşamayan hastaların tedavileri yarım kalmakta, hasta ve hasta yakınları mağdur olmaktadır. 

ECZACI İLE VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR

Mağduriyetin diğer bir ayağında da topluma kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti veren eczacıların olduğunu belirten Bulut,  ilaç yokluğu nedeniyle vatandaş ile ekonomik daralmayla, ilaç fiyatlarındaki düşüş ve kur farkından kaynaklanan sıkıntılarla boğuşan eczacının karşı karşıya getirildiğini söyledi.

İLAÇTA DIŞA BAĞIMLIYIZ

İktidarın uyguladığı hatalı ilaç ve eczacı politikası, yerli ilaç fabrikalarının kapatılmasıyla  ülkemizin ilaçta dışarı bağımlı hale getirildiğini kaydeden Bulut, “Türkiye’de 2006 yılında 1 milyar 008 milyon 655 bin 318 kutu yerli ilaca harcanan para 5 milyar 789 milyon 820 bin 955 TL’dir. Aynı yıl 189 milyon 256 bin 771 kutu ithal ilaca harcanan para 5 milyar 344 milyon 209 bin 235 TL’dir.  2018’in ilk on bir ayında yerli ilaç kullanımı 1 milyar 513 milyon 850 bin 431 kutuyla artmıştır. Ödenen para ise 12 milyar 697 milyon 881 bin 960 TL’dir.  Yine 2018’in ilk on bir ayında 465 milyon 967 bin 849 kutu ithal ilaç kullanılmıştır. Ödenen para 13 milyar 820 milyon 494 bin 581 TL ile yerli ilaca ödenen paradan fazladır” dedi.

HER 4 İLAÇTAN 1’İ İTHAL

Son 12 senede ithal ilaçlara verilen para ve ithal edilen ilaç miktarının arttığını, 2018 yılında kullanılan her 4 ilaçtan birinin ithal ilaç olduğunu belirten Bulut,  çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olan ilaçta var olan sorunların aşılması için güçlü-etkin bir yerli ilaç sanayiine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Konunun tüm paydaşlarının katılımıyla halk sağlığının gelişimini olumlu yönde etkileyecek ulusal ilaç politikalarının bir an evvel hayata geçirilmesini isteyen Bulut,  Üretim kolaylaştırmalı, ruhsat sorunu çözülmeli, yerli ilacın önündeki engeller bir an önce kaldırılmalıdır. Yerli ilaç üretimi için bir yol haritası belirlenip, bu programa göre ilerlemelidir. Özellikle insana yatırım yapılmalı, AR-GE çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılmalı; ilaç konusunda ulusal bir mevzuat oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

MECLİS ARAŞTIRSIN

CHP’li Bulut, ilaçta dışa bağımlılığın önüne geçilmesi, Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında sabit kur uygulaması nedeniyle vatandaşın ilaca erişememesine neden olan sorunların incelenmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor