Bulut: ÖSYM işsizlerin umudunu sömürüyor
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kamu Personeli Seçme Sınav’ına yapılan yüzde 25 zammı Meclis gündemine taşıdı. ÖSYM’nin işsiz gençlerin umutlarını sömürdüğünü söyleyen Bulut, “İşsiz gençlerden bu paraları ödemelerini istemek vicdanınızı sızlatmıyor mu?” diye sordu.
ANKARA-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kamu Personeli Seçme Sınav’ına yapılan yüzde 25 zammı Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, Türkiye’nin sürekli olarak “yükselen genç işsizlik” oranlarında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında 2. sırada olduğunu bildirdi.
İŞSİZLERİN UMUTLARINI SÖMÜRÜYORLAR
Genç işsizlik oranının 26,7’ye yükseldiği ülkemizde, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin yaptığı sınavların gençler için Devlet kapısında iş bulma yolunda bir umut olduğunu belirten Bulut, tüccar zihniyetiyle hareket eden ÖSYM’nin bu umutları sömürerek yıllardır işsiz olan gençleri gelir kaynağı olarak gördüğünü kaydetti.
ENFLASYONUN ÜZERİNDE ZAM
ÖSYM’nin 2018 yılında düzenlediği altı merkezi sınavdan topladığı başvuru ücretleriyle 113 milyon TL kâr elde ettiğini söyleyen Bulut, bu yıl da 28 Temmuz 2019’da yapılacak KPSS’nin başvuru ücretlerine resmi enflasyonun dahi üzerinde yüzde 25 zam yapılarak 225 TL’ye yükseltildiğini belirtti. “Genel Yetenek-Genel Kültür” ve “Eğitim Bilimleri” oturumlarının her biri için başvuru ücretinin 75 TL, “Alan Bilgisi” oturumu için başvuru ücretinin ise 50 TL yapıldığını kaydeden Bulut, her bir Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nin başvuru ücretinin ise 50 TL olduğunu ifade etti.
GENÇLERİN HAYALLERİ KÖRELDİ
İşsiz olan milyonlarca gencin geleceğine umut bağladığı sınava girmek için ailelerinden para istemek zorunda kaldığına dikkat çeken Bulut, gençlerin iyi puan alsa dahi mülakatta elenmesi, işe yerleştirilmemesinin yok olmaya yüz tutmuş hayallerini de körelttiğini bildirdi.
SINAV ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİNDE KRİTER NE?
CHP’li Bulut, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Sınav ücretleri hangi kritere göre belirlenmektedir?
-Sınav ücretine yapılan yüzde 25 zammın gerekçesi nedir?
-28 Temmuz 2019’da yapılacak KPSS’ye kaç kişi başvurmuştur?
NE KADAR GELİR ELDE EDİLDİ?
-Kullanılan testlerin hazırlanması, soru kitapçıklarının basılması, paketlenmesi, nakliyesi gibi kalemler çıkarıldığında sınavdan ne kadar gelir elde edilmiştir?
-Her biri ayrı ayrı belirtilmek üzere 2019 yılında YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES, DGS, TYT, AYT ve YDT ve Kurum Sınavları ile e-sınavlar için adaylardan alınan ücretlerin toplamı nedir?
VİCDANINIZ SIZLAMIYOR MU?
-Bakanlığınızın, sınav ücretlerinin düşürülmesine yönelik bir çalışması var mıdır/olacak mıdır?
-İşsiz olan gençlerden bu paraları ödemelerini istemek vicdanınızı sızlatmamakta mıdır?