Bulut: Saray’ın müteahhitlerinden 1 lira vergi alıyor musunuz?
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 2020 yılı bütçesini eleştirerek, “Toplumun tüm kesimlerini kapsamayan bu bütçe hiç kimseye fayda sağlamayacak” dedi. Bütçenin emeklinin, emekçinin, esnafın vergileriyle oluşturulduğunu kaydeden Bulut, “Bütçeden milyarlarca lira aktarılan Saray’ın müteahhitlerinden 1 lira vergi alıyor musunuz?” diye sordu.
ANKARA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ekonomik gelişmeleri ve bütçeyi değerlendirdi. Meclisin en önemli görevlerinden birinin bütçeye onay vermek olduğunu kaydeden Bulut, Anayasa’nın “Kamu giderleri için mali güce göre vergi alınız” maddesini hatırlattı. Gerek 2020 bütçesinin gerekse bundan önceki bütçelerin hiçbirinin bu madde doğrultusunda hazırlanmadığını kaydeden Bulut, bütçenin hiç kimseye fayda sağlamayacağını bildirdi.
BÜTÇE TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİ KAPSAMALI
Ekonomik kriz döneminde çıkartılan bütçenin toplumun tüm kesimlerini kucaklaması gerektiğini kaydeden Bulut, “Baktığımızda sarayın 5 müteahhidi bile bu krizden etkileniyor. Sarayın 5 müteahhidinin aldığı krediler ödenemez hâle gelmiş durumda. Çünkü bugünkü kriz 2001’deki krizden farklı, 1994’teki krizden de farklı. 1994’teki kriz daha çok kamuyla alakalıydı, 2001’deki daha çok bankacılıkla alakalıydı. Ama bugünkü kriz, 2018’deki kriz çoğunlukla özel sektörün aşırı borçlanmasından kaynaklı. böyle olunca da kurdaki artış özellikle kamuyu, özellikle özel sektörü etkiledi” dedi.
KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI
Krizin, kamu boyutunu da gözler önüne seren Bulut, iktidarın kamu-özel ortaklığı ile hasta garantili şehir hastanesi, geçiş garantili köprü, yolcu garantili havalimanı, ödeme garantili finans merkezleri yaptırdığını bildirdi. Kur artınca ödenemez hale geldiğini kaydeden Bulut, Varlık Fonu’nun 1 milyar 650 bin lirayla İstanbul Finans Merkezi’ne ortak olduğunu, Sanayi Bakanlığı’nın, 220 milyon lira Sağlık Bakanı’nın eski hastanesine teşvik verdiğini bildirdi.
SARAY’IN MÜTEAAHİTLERDEN 1 LİRA VERGİ ALIYOR MUSUNUZ?
Emeklinin, emekçinin, esnafın vergileriyle oluşturulan bütçenin buralara aktarıldığını kaydeden Bulut, sayıları 1 milyon 800 bin kişiyi bulan esnafın KOBİ borçlarının, ertelenen borçların geçen yıla oranla 2 katına çıktığı, ödenemeyen borçların da 2 katına çıktığını belirtti. Sayıları 14 milyonu bulan işçilerin 10 milyonunun yoksulluk sınırında yaşadığını kaydeden Bulut, istihdama yönelik, esnafa yönelik bütçede hiçbir kalemin olmadığını, bütçenin Saray’ın müteahitlerine aktarıldığını kaydetti. Bulut, “Bütçeden milyarlarca lira aktardığınız müteaahitlerden 1 lira vergi alıyor musunuz?” diye sordu.
VERGİ SİSTEMİ ADİL OLMALI
Vergi sisteminin çağdaş ve adil olması gerektiğini kaydeden Bulut, ekonominin bel kemiği olan esnafa ek düzenlemeler getirilmesini, Çek Yasası’nın değiştirilmesini istedi. Bulut, “Sicil affı getiremediğimiz durumda borcunu ödeyemeyen vatandaşı hapse atacağız, borcunu alma ihtimalimiz de kalmayacak. Dolaylı vergileri bir an önce düşürmek gerekiyor. Esnafa kredi vermemiz gerekiyor. KOBİ’lere, sosyal güvenlik açısından, yanında çalıştırdıkları işçi açısından katkı vermek gerekiyor; en azından 1 işçiyi devletin finanse etmesi gerekiyor” dedi.
Açlık sınırının altında yaşayan asgari ücretliden alınan vergi oranının düşürülmesi gerektiğini kaydeden Bulut, “Bu bütçe, sarayın etrafındaki üç beş müteahhidin bütçesi değil, halkın bütçesi olmalıdır” dedi.