Bulut: Verilen taahhütler 11 yıl sonra unutuldu
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana Sarıçam’daki katı atık bertaraf tesisini TBMM’de gündeme getirdi. Bulut, tesisin kurulurken ÇED raporunda yer alan ‘1200 metre yakınında konut olmayacak” yönünde verilen taahhüdün 11 yıl sonra unutulduğunu kaydetti.
ADANA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurul’da görüşülen Maden Kanun Teklifi’nin 13. Maddesinde söz aldı. CHP’li Bulut, Başkanlık sistemine geçilen 24 Haziran sonrası ülkemizin ekonomik açıdan ve demokrasi açısından bir çöküş yaşadığını bildirdi.
İKTİDAR FABRİKA KAPATTI, MANAV AÇTI
Şeker fabrikalarının ve TEKEL’in kapatıldığını, TELEKOM’un satıldığını kaydeden Bulut, iktidarın manav açtığını bildirdi. Bulut, “Kuyruklar kalmadı, kuyruksuz bir ülkede yaşıyoruz.” dedik, kuyruk oluşturduk. Bugünkü kuyruğun en kötü tarafı şudur: İhtiyacı olan insanları gösterir. Bir yokluktan değil pahalılıktan bir kuyruk oluştu” dedi. İktidarın her krizde bir suçlu yarattığını ve hain ilan ettiğini kaydeden Bulut, elindeki ürününü satmak isteyen esnafın, iş adamının, çiftçinin günah keçisi olarak yaftalandığını belirtti.
SARAY’IN 5 MÜTEAHHİTİ
Devletin görevinin, vatandaşının eğitimini, sağlığını, güvenliğini sağlamak, ekonomik olarak diğer ülkelerle yarışmak, teknolojiyi yakalamaya çalışmak olduğunu kaydeden Bulut şöyle devam etti:
“Maden Yasası gibi konuları dünya ölçeğinde, evrensel sağlık konularını da içine alarak yapar evrensel sözleşmelere uyar. Ama bakıyoruz ki çıkan bu yasada, gelen tüm yasaların merkezinde Saray’ın 5 şirketi var. Sarayın bu 5 şirketi maden ocaklarını da açıyor, hastane de yapıyor, yol da yapıyor. Derelerimiz, sularımız HES’lere, yaylalarımız, meralarımız, ormanlarımız maden ocaklarına, havamız termik santrallere rant adına, rant yağmacılığı adına peşkeş çekiliyor.
HANİ 1200 METRE YANINDA KONUT OLMAYACAKTI?
Maden Yasası’nın 14 defa değiştiğini belirten Bulut, ‘ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz’ atasözünü anımsatarak, Adana Sarıçam’da 2007 yılında yapılan katı atık bertaraf tesisinin de aynı anlayışla yapıldığını bildirdi. O gün Cumhur İttifakı’nın da temelinin atıldığını kaydeden Bulut, “Faaliyete geçtiği dönemde verilen ÇED raporlarına uygundu. Bir vatandaşımızın CİMER’e yatığı başvuruya gelen cevapta: ‘En yakın mesken 1.200 metre uzağında olacak ve hiçbir tesis ve tesisleşme olmayacak’ deniliyor. Bir başka vatandaşın başvurusu da aynı şekilde cevaplandı” ifadelerini kullandı.
İYİ NİYETLİ DEĞİL
ÇED raporunda yer alan taahhütlerin 11 yıl sonra unutulduğunu kaydeden Bulut, Genel Kurul’da bölgenin resmini göstererek, çöplüğün karşısında 5 bin konut olduğunu, 300 metre yakınına devlet üniversitesi ve 33 bin kişilik stat yapıldığını bildirdi. Bulut, “Devletin bakanı, Spor Bakanı ÇED raporunda tesis yapılmayacağına ilişkin taahhütte bulunulan yere bir stat ve üniversite yaptı. MHP’li belediye de o bölgeyi ranta açtı, konutlaşmaya izin verdi. Bunu çözecek olan kim? Ya iktidar ya da belediye. Ama yazılan cevapta bunun kabul edilmesine rağmen yine aldatıcı bir şekilde “Belediyenin taahhüdü var.” diye on bir sene sonra dahi bu tesisin aynı şekilde devam edeceğini söylüyor. Bu anlayış, maden ocaklarında yasa çıkartıyor; bu anlayış, çevreye bakışı burada gösteriyor. Bir samimiyet testi yapmaya bile ihtiyaç duyulmuyor. Ülkeyi yönetenlerin yaptıkları hiçbir şekilde iyi niyetle de tarif edilmez” dedi.