Bulut: Yönetmelikle ilaç mümesilleri mağdur edildi

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaç mümessillerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Bulut, Sağlık Bakanı’na “İlaç mümessillerinin mağduriyetini gidermeye yönelik herhangi bir yol haritanız var mıdır?” diye sordu.

ADANA (BÖLGE)- CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ilaç mümessillerinin 2015 yılında Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan “Beşeri ve Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik”le mağduriyet yaşadığını bildirdi. Yönetmeliğe göre ilaç mümessillerine sertifikanın zorunlu hale geldiğini kaydeden Bulut, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

AKTİF ÇALIŞANLAR İŞSİZ KALACAK

CHP’li Bulut, yetkili bir üniversitenin düzenlediği eğitim programına 1600 TL ödeyerek katılan mümessillerin sınavda başarılı olmak kaydıyla sertifika alabildiğini, firmalarda ürün tanıtım temsilcisi (ÜTT) unvanı ile çalışabildiğini kaydetti.  Başarılı olamayanların ise aktif iş hayatı da olsa mümessillik yapamayacağını belirten Bulut,  “Daha önce lise mezunlarının katılabildiği sertifika eğitimlerine, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren en az ön lisans mezunları katılabilecektir. 1 Ocak 2019 itibariyle sertifika sahibi olmayan lise mezunları işten çıkarılacaktır” dedi.   Sertifikanın yanı sıra ilaç mümessillerinin, 356 TL ücret ödeyerek “Ürün Tanıtım Temsilcisi Kimlik Kartı” almasının zorunlu tutulduğuna dikkat çeken Bulut, pek çok ilaç mümessilinin ücretler yüksek olduğu, katılımda ödeme sıkıntısı çektiği için sertifika programına katılamadığını bildirdi.

MÜMESSİLİĞİN MESLEK OLARAK TANIMI YAPILSIN

Bulut, “İlaç mümessilleri, mümessilliğin meslek olarak tanımının yapılmasını, mesleğin devlet ve endüstri tarafından tanınmasını, Çalışma Bakanlığı meslek kodunun, meslek sektörünün düzeltilmesini,  eğitim (yetkili üniversite) ve elektronik ortamda sisteme kayıt (TİTCK) için ödenen ücretlerin iyileştirilmesi veya iptalini beklemektedir” ifadelerini kullandı.

KAÇ MÜMESSİL İŞSİZ KALDI

-Türkiye genelinde kaç ilaç mümessili bulunmaktadır? Sertifika programına kaç ilaç mümessili devam etmiştir?

-Bu ilaç mümessillerinden kaçı sınavda başarılı olmuş ve sertifika almaya hak kazanmıştır? Başarılı olamayan ilaç mümessili sayısı nedir?

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor