Çağımızın sorunu madde bağımlılığı

ADANA (BÖLGE)-Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi öğrencilere yönelik bağımlılık üzerine önemli bir konferansa imza attı. Interpol Genel Sekreterliğinde görevli 3. Sınıf Emniyet Müdürü Psikolojik Danışman Dr. Bülent Tansel öğrencilere madde bağımlılığı konusunda konferans verdi.

ÇÜ Eğitim Fakültesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonu’nda gerçekleşen eğitim seminerine Dekan Prof. Dr. Ahmet Doğanay, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Dr. Bülent Tansel’in özgeçmişinin okunmasıyla başlayan eğitim seminerinde Dr. Tansel “Çağımızın Sorunu: Madde Bağımlılığı Fizyolojik Gelişimi Psikolojik Etkileri ve Sosyal Yaklaşımlar” konulu sunumunu yaptı.

Dr. Tansel: “İlk Uyuşturucu Madde Alkoldür.”

Dr. Tansel öğrencilere bağımlılık hakkında bilgi vererek ilk uyuşturucu maddenin alkol olduğunu söyledi. Dr. Tansel, “Bilinçli bir şekilde üzüm fermantasyonu ve bundan alkol elde edilmesine yönelik ilk veriler M.Ö. 6002’lerde bugünkü Ermenistan bölgesinde gerçekleşmiştir.” dedi.  İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin keyif verici ve ağrı kesici amaçlarla kullanıldığını belirten Dr. Tansel, 1865 Amerikan iç savaşında 1870-71 Fransa Almaya savaşında yaralı askerlerin ağrılarını dindirmek için morfin kullanıldığını ifade ederek daha sonra askerlerde yoksunluk belirtileri olması üzerine 1879’da yapılan araştırma ile ‘morfinmani sendromunun’ ortaya çıktığını söyledi. 

21 Ağustos 1879’da Almanya’da Bayer Firmasında Kimyager olarak çalışan Felix Hoffman’ın ağrıları kısa sürede kesme etkisi olan morfin maddesini bulduğunu açıklayan Dr. Tansel, günümüzde yaygın olarak kullanılan sentetik uyuşturucu maddeler ve zararları konusunda da önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor