Çağkan İnan, özeleştiri yaptı yerel basına destek istedi
(HABER MERKEZİ)- Cumhuriyet Halk Partisi Çukurova Belediye Meclis Üyesi, İçmimar Çağkan İnan, Adana’daki yerel gazeteler ve gazetecilerin merkezi idare eliyle tam anlamıyla bitirilme noktasına getirildiğini vurgulayarak, “Basın özgürlüğünde de gazetecilerin ekonomik durumunda da dünyanın gerisindeyiz. Basına, basın emekçisine, basın özgürlüğüne sahip çıkmak zorundayız” dedi.
Çukurova Belediye Meclisi Olağan Ocak ayı Genel Kurulu’nda konuşan Çağkan İnan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kürsüye çıktı. 10 Ocak 1961’de “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanan bu günün; 1971 yılındaki 12 Mart darbesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak ‘Bayram’ olmaktan çıkarıldığını ve ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak anılmaya başlandığını hatırlattı.
“GÜZİDE BASIN MENSUBU SÖZDE KALIYOR”
Kürsü konuşmalarında söze ‘Güzide basın mensupları’ diye başlandığını ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini, O günlerden bugüne çok şeyin değiştiğini, ne yazık ki hep ileriye akan zamanın, basın ve basın emekçileri açısından bazı şeyleri, kazanımları, özgürlükleri, özlük hakları gibi bir çok şeyi çok ama çok geriye götürdüğünü aktaran Çağkan İnan, özeleştiri de yaptı. İnan, “Yaşamsal önemdeki ‘basın özgürlüğü’ noktasında gereken tavrı bizlerin de tam olarak ortaya koyamadığımızı düşünüyorum. Bugün basın özgürlüğünün ne durumda olduğunu siz kıymetli arkadaşlarıma anlatacak değilim. Her şey ortada. Basın özgürlüğü de gazetecilerin ekonomik durumu da dünyanın diğer ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok gerilerde seyrediyor” dedi.
SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRDI…
Kamu kurum ve kuruluşlarının aldığı gazetelerin sayısını kısıtladığını, abonelikleri bitirdiğını kaydeden İnan, şunları söyledi:
“Sosyal Sigortalar Kurumu da ilan yayımlama zorunluluğu getiren rayiç bedeli beş kat artırarak binlerce insanın işiyle, aşıyla, ekmeğiyle oynamaya başladı. Rayiç bedelin 500 bin liradan 2,5 milyon liraya çıkarılması, yerel medya için ciddi bir tehdit oluşturdu. Yerel basın kuruluşlarının kapılarına kilit vurma zorunluluğu anlamını taşır ki binlerce insanın zaten zor şartlarda evine götürdüğü ekmeği de kesmek demektir. Yapılması gereken ne mi? Elbette gerçeğin, halkın haber alma hakkının savunulması için mücadele etmek! Gazetecilerin özlük ve mali haklarının düzenlenmesi için bizler de baskı unsuru olabiliriz. Atatürk’ün dediği gibi; “Basın milletin müşterek sesidir.” Unutulmasın ki; özgür ve bağımsız basın demokrasinin içselleştirilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Haydi görev başına, basına ve basın emekçilerine, basın özgürlüğüne sahip çıkmaya!”
TARIM ÖĞRETİMİN YILDÖNÜMÜNÜ VE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ GÜNÜNÜ DE KUTLADI
Konuşmasında 10 Ocak Tarım Öğretiminin 179. Yıldönümü ile Ziraat Mühendisleri Günü’nü de kutlayan Çağkan İnan, şu ifadelere yer verdi:
“Son yıllarda ülkeler arası mücadelenin enerji kaynakları alanından hızla çıkarak su ve gıda gibi temel besin kaynaklarına yöneldiği gözlemlenmektedir. Bu nedenle Ziraat Fakültelerinin öneminin gıda, tarım ve hayvancılık alanında nitelikli ve kaliteli işgücü talebinin karşılanmasına yönelik gereken çalışmalar önemini bir kat daha arttırmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de ‘Milli ekonominin temeli Ziraattır’ sözü ile tarım sektörünün ülke ekonomisindeki önemine ve katkısına daha ilk günlerden vurgu yapmıştır. Bu bağlamda geçmişten bugüne Türkiye’de tarımın gelişmesinde emeği, katkısı ve gayreti olan Ziraat Mühendislerini, Ziraat Teknisyenlerini, çiftçilerini ve tarıma gönül vermiş tüm üreticilerimizi, akademik camia ve diğer paydaşlarımızı selamlıyor, Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 179. Yılını ve 10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü’nü kutluyorum.”