‘Çakar’ artık korsan satışta

ADANA (BÖLGE)-1 Kasım 2019 tarihinde  trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan çakar lamba düzünlemesi yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren meslek kuruluşları, üniversiteler ve kamudaki üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda “çakar” olarak tabir edilen ışıklı uyarı işaretleri yasaklandı. Araçlara bu uyarı işaretlerini takan firmalar ise Kasım ayından bu yana çakar lambası taktırmak isteyen araç sahipleri ve sürücülerden yetki belgesi istemeye başladı. Plakasını tahsis ettirmeyen ve yetki belgesi bulunmayan araçlara çakar ve tepe lambası takılmıyor. Ancak yasağa uymayan araçlar hala var. Bazı oto sanayilerde bulunan firmalar yetki belgesi bulunmamasına rağmen araçlara çakar ve tepe lambası takabiliyor.

Çakar ve tepe lambası gibi uyarı işaretleri satışı yapan firmanın yetkilisi Hasan Bakar, “Artık isteseler de vermiyoruz. Biz satış yaparken kimlik soruyoruz. Kimlik gösterilmediği sürece bizde satış yasak. Panjur içi çakar lamba tamamen o konuya haiz olan insanlar için geçerli. Onlara veriyoruz. Polis de geliyor, sivil arabada kullanmak için istiyor. O zaten alacak. Panjur içi çakar olayı bitti. Tepeyi kullanıyor. Tepe için de satıyoruz zaten. Polis olduğuna inandığımızda ve kimliğini gördüğümüzde veriyoruz. İsteyenler yok mu? Var. Kimliği ve belgesi olmayanlara satışı yasak” ifadelerini kullandı.

KİMLER ÇAKAR KULLANABİLİYOR

Boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekinde bildirilen “devletin en üst protokolü”nde bulunan 29 makamın emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ile bu makamların korumasından sorumlu koruma araçlarında ışıklı uyarı sistemleri kullanabiliyor. Bu araçlar dışında araçların, çakar olarak tabir edilen uyarı işaretlerini kullanmaları yasak.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor