Çelebi’den “TEMSA’nın önünü açın” çağrısı
ADANA (BÖLGE)– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen, Adana’nın marka değeri TEMSA’ya sahip çıkmanın bir yurttaşlık görevi olduğunu söyledi. Türkiye’ye ait ilk ve tek yolcu otobüsünü üreten, ürettiği otobüslerin yüzde 80’ini ihraç eden TEMSA’nın üretime devam etmesinin önemine vurgu yapan Çelebi, “Yan sanayisi ile birlikte yaklaşık 3 bin kişiye istihdam, aileleriyle birlikte yaklaşık 20 bin kişiye ekmek sağlayan TEMSA’nın kapanması hem Adana için hem de Türkiye için büyük bir kayıptır” dedi.
“125 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRİYOR”
CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı açıklamada, 1968 yılında kurulan ve 1987’den bu yana Adana’da 510 bin metrekare büyüklüğündeki tesislerinde faaliyet gösteren TEMSA’nın yılda 10 binin üzerinde otobüs, midibüs ve hafif kamyon ürettiğini anımsattı. Adana’ya katma değer sağlayan TEMSA hissetlerinin 30 Mayıs 2019 tarihinde Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. ve Sabancı Ailesi’nden True Value Capital Partners S.A. şirketine satıldığına işaret eden Çelebi, ürettiği otobüslerin büyük bir bölümünü yurtdışına satan TEMSA’nın yılda 125 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğine vurgu yaptı.
“TEMSA’NIN YOK OLMASINA GÖZ YUMULAMAZ”
Türkiye’nin yıllardır yerli otomobil üretebilmek için büyük bir mücadele verdiğini kaydeden Çelebi, “Bugün Türkiye’nin yerli otomobil üretimi konusunda TEMSA çok önemli bir referans ve alt yapıdır. Böylesine önemli bir değerin yok olmasına göz yumulamaz. TEMSA’nın üretime devam etmesi Adana için yaşamsal öneme sahip bir konudur. Kentimiz ve ülkemiz için TEMSA üretmeye devam etmeli ve üretim kapasitesini artırmalıdır. TEMSA’nın bugün yabancı bir fona satılmış olması, O’nun bir Türkiye markası olduğu gerçeğini değiştirmez” diye konuştu.
“TEMSA’NIN ÖNÜNÜ AÇIN”
TEMSA’nın bankalara olan borçlarının yapılandırılması konusunda iktidara çağrıda bulunan CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, “Yerli bir kuruluş olan TEMSA’nın kapanması, binlerce kişinin işsiz, ailelerinin yoklukla baş başa kalması anlamına gelmektedir. Türkiye aydınlık bir geleceğe ancak üreterek ulaşabilir. Bu nedenle üreten, kent ve ülke ekonomisine katma değer sağlayan TEMSA’nın borçlarının yapılandırılıp, üretimine devam etmesi konusunda iktidara ve TBMM’deki tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz. TEMSA’nın önünü açın” ifadelerini kullandı.