Çerçilerin “sucuk” mesaisi
ADANA (İHA) – Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Adanalılar ev sucuğu yapmak
için sucuk baharatına yoğun talep gösteriyor.
Adana’da birçok vatandaş etlerini buzlukta saklamak yerine, evde kendi
sucuklarını yapıp kış boyu tüketmek için harekete geçti. Sucuğun sırrının
baharatında olduğunu bilenler bu yüzden sucuk baharatı ve şişirilip kurutulmuş
bağırsak almak için çerçilerin yolunu tuttu.
Seyhan ilçesi Saydam Caddesi’ndeki Mısır Çarşısı’nda çerçi dükkanı sahibi Seyfi
Değişmez, yaptığı açıklamasında vatandaşların kendi sucuklarını yapmak için
baharata ilgi duyduklarını belirtti.
11 çeşit baharatın karışımından oluşan sucuk baharatının kilogram fiyatının 40
TL’den, bağırsağın ise 20 metresinin 30 liradan satıldığını belirten Değişmez,
“Her kurban bayramında ilgi yoğun olur. Herkes kurban kesiyor. Evdeki etlerini
halk kıydırıp bizden malzemesini alıp sucuk yapıp yiyorlar. Baharatın
içerisinde karabiber, kimyon, yenibahar, pul biber, toz biber, nane, kekik,
çemen, zencefil, sumak ve sarımsak tozu var. Kilosu 40 lira , talepte çok
yoğun. Havalar sıcak olmasına rağmen vatandaşlar sucuk yapmak için talep
gösteriyor. Haftaya bayram arifesine giriyoruz. Satışlar daha çok yoğun olacak.
İnsanlar şimdiden hazırlıklarını yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
1 kilogram kıyma için 80 ile 100 gram arasında baharat kullandığını kaydeden
Değişmez, “Baharatı çok sevene 100 gram öneriyoruz ama 80 gram ideal. Kurumuş
bağırsağı da satıyoruz. Onu da 1-2 saat ılık suda ıslatıp içini doldurarak
sucuğu hazırlayabilirler. Bu sıcaklarda 2 gün güneşte kalması sucuk için
yeterli” diye konuştu.