Ceyhan nehri taştı

TARLALAR, BAHÇELER SU ALTINDA

Adana’da son bir haftadır etkili olan yağışlar nedeniyle taşan Ceyhan Nehri, tarım arazilerini sular altında bıraktı. Adana’yı etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Adana’nın Yüreğir ilçesinde nehre yakın bulunan mahallelerindeki tarlaları su bastı. Narenciye  bahçelerine girilemezken; karnabahar, marul gibi sebze ekili arazilerde zararın büyük ölçüde olduğu ifade edildi. Yağışın ardından çiftçiler tarlalarında kayıklarla gezerek zararlarını tespit etmeye çalıştı. 

BU AFETİN BEDELİ TÜKETİCİYE YANSIYACAK

Suların kolay kolay çekilmeyeceğini ifade eden çiftçiler, “Yoğun yağmurun yağması, baraj kapaklarının da açılmasından sonra tarım arazilerimiz sular altında kaldı. 2 gündür yoğun yağıştan sonra büyük zararımız var” dediler. Meydana gelen zararın hem üreticiyi hem de tüketiciyi üzdüğünü belirten üreticiler, “Pazardaki fiyatlar 3 lirayken, 5 lira olacak. Çiftçinin zarara uğraması kadar, vatandaş da zarara uğradı” şeklinde konuştular.


ADANA (İHA) – Doğu Akdeniz’i etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Adana’nın merkez Yüreğir ilçesindeki Ceyhan Nehri’ne yakın bulunan Misis, Esenler mahallelerindeki tarlaları su bastı. Göle dönen tarlalarında kayıklarla gezen çiftçiler, artık pirinç ekmeyi düşündüklerini söyledi. 
Adana’da 1 haftadır etkili olan yağışlar nedeniyle taşan Ceyhan Nehri, tarım arazilerini sular altında bıraktı. Adana’yı etkisi altına alan sağanak yağış nedeniyle Adana’nın merkez Yüreğir ilçesinde nehre yakın bulunan Misis ve Esenler mahallelerindeki tarlaları su bastı. Yağışın ardından çiftçiler tarlalarında kayıklarla gezerek zararlarını tespit etmeye çalıştı. 
Esenler Mahalle Muhtarı Mustafa Çelik, Ceyhan Nehri’nin taşması sebebiyle tarım arazilerinin sular altında kaldığını, çiftçilerin büyük zarara uğradığını söyledi. Çelik, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek bekliyoruz. Sular çekildikten sonra asıl zarar görülecek. Çiftçilerimiz çok büyük zarara uğradı. Burada 2 bin dönüm tarım arazisi var. Narenciye, marul, karnabahar gibi birçok ürün yetişiyor. Tarım Sigortası (TARSİM) olan çiftçilerimiz de var, olmayanlar da var. Çiftçilerimiz, devletimizden yardım bekliyor” ifadelerini kullandı. 

TARLALARIMIZDA PİRİNÇ Mİ EKECEĞİZ
Esenler Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ertan Arpacı ise sular altında kalan tarlalarında pirinç yetiştirmeyi düşündüğünü belirterek, suların kolay kolay çekilmeyeceğini düşündükleri tarım arazilerini pirinç yetiştirerek değerlendirmiş olacaklarını söyledi. Arpacı, “Şu an bu şartlarda pirinç güzel yetişir. Yoğun yağmurun yağması, baraj kapaklarının da açılmasından sonra zaten sulak bölge olan mahallemizde tarım arazilerimiz sular altında kaldı. 2 gündür yoğun yağıştan sonra 35 dönüm tarlamızda en az 100 bin lira zararımız var. Bizim sigortamız yok. Sigorta yaptırsak, doğal afet meydana gelmese yine zarardayız. Devletimiz, Cumhurbaşkanımız bize yardımcı olurlarsa mutlu oluruz” diye konuştu. 
Arpacı, zararın hem üreticiyi hem de tüketiciyi üzdüğünü belirterek, “Pazardaki fiyatlar 3 lirayken, 5 lira olacak. Çiftçinin zarara uğraması kadar, vatandaş da zarara uğradı” dedi. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Adana Valiliği, bölgede yaşanan yağışlar ve sonrasındaki su baskınları ile ilgili bir açıklama yaptı. “Önceki yıllara oranla ilimizde 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında meydana gelen aşırı yağışlar bazı bölgelerde dere yataklarının yükselmesi sonucu taşkınlara neden olmuştur” denilen açıklamada şöyle denildi: 

“İlimizin uzun yıllar toplam yağış miktarı Aralık ayı ortalaması 119.1 kg/ m2 iken 2018 yılı Aralık ayı yağış miktarı 308.5 kg/m2 olarak gerçekleşmiştir. Yine uzun yıllar ocak ayı yağış miktarı 107.6 kg/ m2 iken,  bugün itibari ile 2019 Ocak ayı sadece 6 günde 106.6 kg/m2 olarak gerçekleşmiştir.

Yumurtalık ilçesi Kuzupınarı, Yeşilköy, Kırmızıdam ve Kaldırım Mahalleleri; Ceyhan ilçesi Hürriyet, Mithatpaşa, Küçükkırım, Yılankale, Nazımbey, Yeniköy ve Ağaçpınar Mahalleleri; Karataş ilçesi Kızıltahta Mahallesi, Yüreğir ilçesi Eski Misis ve Vali Köprüsü etrafında Aşağı Yahşiler, Vayvaylı, Kütüklü ve Esenler Mahallelerinde aşırı yağıştan etkilenen bölgelerde çalışmalara devam edilmektedir”

YAĞIŞLAR ARALIKLARLA SÜRECEK

Meteorolojiden alınan bilgilere göre bugünden itibaren tekrar yağış beklendiği ve bunun aralıklarla devam edeceği belirtilen açıklamada,

“Bahçe, tarla ve sebze ekili alanlarda gerçekleşen su baskınlarını tespit çalışmaları yetkililerce yapılmakta olup taşkınlara karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DSİ Bölge Müdürlüğü koordineli bir şekilde çalışmalarına aralıksız devam etmektedir” denildi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor