CHP GENÇLERİN YANINDA, GENÇLER ‘GENÇLİK SEÇİM OFİSİ’NDE

RÖPORTAJ: MERYEM ÜNAL

ADANA (BÖLGE)-14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine çok kısa bir süre kaldı. Seçime doğru tüm parti üyeleri, yetkililer ve görevliler seçime hazırlık yapıyor, seçim için yeni projeler üretiyor. Adana’da da seçim hazırlığı hız kesmeden devam ediyor. Seçimde ve siyasette gençlerin daha etkin bir rol oynaması için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar önderliğinde ‘Gençlik Seçim Ofisi’ açıldı. Gençlik Seçim Ofisi’nin açılışı 23 Nisan’da Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Milletvekili adayları ve halkın katılımıyla gerçekleşti. Açılışa ilgi yoğun oldu. Adana İl Gençlik Kolları Başkanı Mete Çelebi’yle Gençlik Seçim Ofisi hakkında röportaj gerçekleştirdik.

Gençlik Seçim Ofisi’nin işlevinden ve açılma nedeninden bahseder misiniz?

Türkiye tarihindeki seçimlerin bulunduğu zamanları göz önünde bulunduracak olursak böyle bir seçim ofisi daha önce görülmedi. Hiçbir partide seçim ofisi kurulmadı. Belki farklı alanların bünyesinde seçim ofisi konulmuş olabilir. Ama bu tarzda hiç büro açılmadı. Gençlik ofisinde tema politika ve siyaset olacak. Hem öğreneceğiz hem de eğleneceğiz. Burası tam bir öğreti evi olabilir.  Burada kendimizi geliştireceğiz. Hem gençler taze fikirleriyle bizi geliştirecek hem de bizler onlara bir şeyler katmaya çalışacağız.

Türkiye’de neredeyse 7.5 milyona yakın ilk kez oy kullanacak gençlerimiz var. Bu oran 18-30 yaş aralığı olduğunda kat ve kat artıyor. Bizler de bu seçimin kaderini belirleyecek olan kitlenin gençler olduğunu biliyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da bu yönde çok fazla atılımlar yaptı. Gençlik Buluşmaları yaptı. İnsanlar özgürce sorular sordu. Genel başkanımız da bu sorulara cevaplar verdi. Onun dışında Başkanımız Zeydan Karalar’la da gençlik buluşmaları yaptık. Gençlerle konuştuğumuzda gençler kendilerine ait bir alanlarının olmadığını söylediler. Çünkü çoğu yeni mezun, işsiz ya da daha üniversite öğrencisi. Rahat bir alan yaratamıyorlar. Bu sebepten dolayı biz dedik ki ‘Bir alan yaratalım gençlere.’ Buradaki amacımız şu; buranın açılması bizim gençlere neler yapacağımızı anlatacağımız bir alan oluşturmak, biz onlara ne vereceğiz, vaatlerimiz neler? Burada o alanı oluşturduk. Hem sosyal bir alan hem de kendimizi geliştirecek bir alan burası. Tiyatro gösterisi, bilgi yarışması, çeşitli toplantılar, tarihe yönelik anlatılar olacak. Biz burada kimseyi eleştirmeyeceğiz, kimsenin arkasından konuşmayacağı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak neler yapacağımızı, neler yapabileceğimizi konuşacağız. Gençlerin önümüzdeki 2. Yüzyılımızı nasıl planlamaları lazım onun temelini atacağız.

Seçime kadar Cumhuriyet Halk Partisi ve Gençlik Seçim Ofisi olarak neler yapmayı planlıyorsunuz?

Seçime zaten biliyorsunuz sayılı günler kaldı. Seçime kadar sayılı gün kaldı, Her geçen gün de bizim heyecanımız artıyor. Çünkü bu seçim gerçekten çok önemli Türkiye’nin 2. yüzyılına girdiği bir dönemdeyiz ve kurucu ayarlarına geçmek zorunda olduğunu düşündüğümüz zamandayız. Burada en büyük sorumluluk yine bize düşüyor. Buranın faaliyetiyle alakalı yapacağımız şeylerden kısaca bahsettim.

Burası için gençlerden nasıl dönüşler aldınız? İlk izlenimleri, fikirleri nasıl oldu?

Burası dün açıldı. Başkan Zeydan Karalar ve genç Milletvekili adaylarıyla beraber açıldı. Millet İttifakı’nın tüm bileşenleri buradaydı. Yoğun bir ilgi aldık. Öncelikle insanlar şaşırıyor. Çünkü daha önce görmedikleri bir şey ve şaşırmayla beraber bir ilgi alanı oluşuyor. Daha sonrasında olumlu dönüşler alıyoruz. Hatta buraya gelen gençlerden ‘Adana’daki başka mahallere de açın, seçimden sonra da devam etsin’ diye talepler aldık. Ben buranın gün geçtikçe daha fazla yoğun, kalabalık olacağını hissediyorum. Hatta yoğun ilgiden dolayı bu alanın bize yetmeyeceğini bile düşünüyorum.

Buranın amacı tam olarak ne? Mesela sandıkta görevlendirilmek üzere burada gençlere eğitimler verilecek mi?

Hayır, burada gençlerimize sandık görevlisi olma gibi bir eğitim vermeyeceğiz. Burası daha çok oyunu hangi partiye vereceğine karar verememiş olan seçmen kitlesine yönelik bir alan. Bir de hangi partiye oy verecekse versin bizim de vaatlerimizi göz önünde bulundurmasını istediğimiz kişiler var. Bunlar başta üniversite öğrencileri ve biz bu kitlelerin de buraya gelmesini istiyoruz.

14 Mayıs’tan sonra gençlerin siyasette daha etkin bir rolü olacak mı?

Temennimiz bu yönde. Türkiye’nin politik yaş sınırının daha da düşmesini istiyoruz. Yani karar verici unsurlarda gençlerin de esas alınarak söz sahibi olmalarını istiyoruz. Çünkü bu hayatı biz yaşıyoruz, mağduriyeti de biz görüyoruz. Olumlu olan şeyleri de biz görmek istiyoruz. Türkiye’nin halletmesi gereken birçok sorunu var. Bu sorunlar da ancak gençler ile halledebilir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize mirası olan Gençliğe Hitabe de zaten her şeyi açıklıyor. Biz mevcudiyetimizin damarlarımızdaki asıl kanda olduğunun farkındayız. Biliyorsunuz ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntılar var ve gençlerde bundan oldukça fazla nasibini alıyor. Bu durumu da ancak yine gençler düzeltebilir diye düşünüyoruz.

Peki, Gençlik Seçim Ofisi seçimden sonra da işlevine devam edecek mi?

Burada tabii ki temamız seçim. Fakat seçimden sonra da burayı kapatmayı düşünmüyoruz, Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu seçimi kazandıktan sonra burayı daha da geliştirip gençlerimizin kullanabileceği, vakit geçirip bir şeyler öğrenebileceği bir alan haline getirmeyi planlıyoruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor