CHP’den eğitimin sorunlarını çözecek öneriler

(HABER MERKEZİ)- – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, pazartesi günü pandemi koşulları altında başlayacak eğitim-öğretimin sorunlarının siyasetin konusu olmaması gerektiğini kaydetti. Çocukların geleceğinin siyaset malzemesi yapılamayacak kadar değerli olduğunun altını çizen Çelebi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun eğitimde yaşanan sorunların çözümü için sunduğu 14 maddeyi aktarıp, “CHP olarak çocuklarımızın eğitim hakkı ve güvencesi için her şeyi yapmaya hazırız. İktidarın yapması gerekenler bellidir. İktidar yapamıyorsa Cumhuriyet Halk Partisi sunduğumuz çözüm önerilerini hayata geçirecek iradeye sahiptir” dedi.

EĞİTİM SİSTEMİ PANDEMİ DÖNEMİNDE FELÇ OLDU

CHP Adana İl Başkanı Çelebi, il yöneticileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında Türkiye’nin ağır bir pandemi sürecinden geçtiğine işaret etti. Pandemi sürecinde eğitim alanında da büyük sorunlar yaşandığını belirten Çelebi, eğitim sisteminin 18 yıllık AKP iktidarı döneminde günübirlik politikalar sonucu bilimsel, rasyonel, eşit koşullarla ulaşılabilir olmaktan çıktığını,  pandemi koşullarında ise tamamen felç olduğunu söyledi.

EĞİTİM SICAK SİYASETİN KONUSU OLAMAZ

Yeni eğitim ve öğretim yılının pandemi koşullarında başladığını aktaran Çelebi, devlet okullarına giden öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet, EBA üzerinden uzaktan eğitim alacak 754 bin 429 öğrencinin evinde ise televizyon bulunmadığını vurguladı. Çelebi, “Bu çocuklarımızın eğitim alamayacağı bugünden açıktır. Çocuklarımızın eğitimi, sorunlarına hep birlikte çözüm arayacağımız en temel alanlardan birisidir. Eğitim sıcak siyasetin konusu olamaz” diye konuştu.

CHP ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKKI VE GÜVENCESİ İÇİN HERŞEYİ YAPMAYA HAZIR

Pandemi sürecinin sosyal devletin önemini bir kez daha gösterdiğinin altını çizen Çelebi, Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm çocukların eğitim hakkı ve güvencesi için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

14 MADDELİK ÇAĞRI

“İktidarın yapması gerekenler bellidir. İktidar yapamıyorsa Cumhuriyet Halk Partisi sunduğumuz çözüm önerilerini hayata geçirecek iradeye sahiptir. Çocuklarımızın geleceği siyaset malzemesi yapılmayacak kadar değerlidir” diyen Çelebi, salgında eğitim sürecine ilişkin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 14 maddelik çağrısını yineledi:

“1 – Milli Eğitim Bakanlığına gerekli mali kaynak sağlanarak ivedilikle 57 bin 340 derslik ihtiyacı giderilmelidir. Gerektiğinde bazı köy okulları yeniden açılmalıdır. Bu bağlamda çağrımız, Cumhuriyet Halk Partisi olarak yetkililere, devleti yöneten yetkililere sesleniyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynak sorunu yaşıyor ve bunu yapamayacağını söylüyorsa, yer tahsisi yapılmak koşuluyla Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediye Başkanları bu yatırımı çocuklarımız için kendi illerinde yapmaya taliptir. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi yani İSMEK ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi yani BELMEK binalarının, kendi binalarının çocuklarımızın pandemi koşullarına uygun eğitim almalarına katkı sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının kullanımına tahsis etmeye hazırlar.

2 – YÖK ile yapılacak işbirliği kapsamında üniversitelerin 2020 – 2021 öğretim döneminde açılmayacak fakültelerin özellikle derslik, anfi ve konferans salonu gibi alanları doğrudan örgün eğitim sisteminin kullanımına tahsis edilmelidir. Yeniden açılacak köy okullarıyla birlikte düşünüldüğünde öğrenci başına düşmesi tavsiye edilen metrekareye çok daha hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün olacaktır.

3 –  Yeni dersliklerin hizmeti girmesiyle birlikte çocuklarımızın eğitimi için ihtiyaç duyulan 92 bin 165 öğretmenin ataması zaman geçirilmeden süratle yapılmalıdır. İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinin sosyal devletin önemini bir kez daha bize gösterdiği kabul edilmelidir. Bu bağlamda siyasi otorite pandemi vesilesiyle kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen garabetine de son vermelidir. Öğretmen öğretmendir, hepsinin kadroları verilmelidir.
4-  Okulların hijyen kurallarına uygun olarak açılması ve hijyenin sürekliliği açısından Milli Eğitim Bakanlığına en az 60 bin kişilik kadrolu yardımcı hizmet personeli alımı yetkisi verilmelidir. Aslında önerimiz AK Partinin de lehine, 60 bin kişilik kadro açacaksın. Bugün için diğer bakanlıklardan ve İş-Kur üzerinden sağlanan personelin hijyenin sürekliliği açısından yeterli olmayacağı açıktır.
5 – Dezenfektan, maske, ateş ölçüm cihazı gibi ihtiyaçlar için velilerden ek ücret talep edilmemelidir. Okullar açılmadan önce tüm bu ihtiyaçlar süratle giderilmelidir.
6 – Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmeti sağlayıcısı kurumlarla görüşerek, zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlamalıdır. Bu hizmet için internet sağlayıcısı kurumların maliyeti evrensel hizmet fonundan sağlanmalıdır. Böyle bir fon var, böyle bir para var, eğer bu para heder edilmediyse bunun için kullanılmalıdır.
7 – Uzaktan eğitim sürecince öğrenci ve öğretim elemanlarının tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişiminin ya ücretsiz ya da çok ucuza sağlanması için başta mobil telefon operatörleri olmak üzere tüm altyapı sağlayıcıları nezdinde girişimde bulunulmalıdır. Bu operatörlerin de sorumlulukları olduğunu hiç kimse unutmamalıdır. Çocuklarımız için aileler nasıl fedakarlıkta bulunuyorsa mobil operatörlerin de aynı fedakarlıkta bulunmaları gerekir.
8 – Evinde televizyonu olmayan 754 bin 429 öğrencinin televizyona kavuşması için Milli Eğitim Bakanlığı sivil toplum örgütleriyle birlikte “senin de televizyonun olsun” kampanyası açmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bu kampanyayı açmayacaksa Cumhuriyet Halk Partili belediyeler sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla bu sorunu çözmeye taliptirler.
9 – Her hanede öğrencinin yaralanacağı dizüstü, masaüstü ya da tablet bilgisayar bulunmalı, bilgisayarı olmayan öğrencilerin ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından evrensel hizmet fonundan karşılanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bunu yapamayacaksa, benim param yok, hazinede de para bitti, biz bunu sağlayamıyoruz diyorlarsa Cumhuriyet Halk Partili belediyeler yılbaşındaki döviz kuru güvencesi verilmek koşuluyla ve ayrıca açacakları yardım kampanyası da engellenmemek şartıyla bu sorunu gidermeye taliptirler.
10 –  bugün Milli Eğitim Bakanlığının EBA üzerinden yaptığı uzaktan eğitim sadece TRT ile sınırlı kalmamalı, belli dersler tüm televizyon kanallarında eş zamanlı verilmelidir. Böylece çocuğun uzaktan eğitim almasının önündeki bazı engeller kaldırılmış olacaktır. Şu noktayı özellikle Milli Eğitimin unutmaması gerekiyor. Bugün 2,5 milyonun üzerindeki hanede 6 kişiden fazla insan yaşamaktadır.
11 – Pandemi koşulları tüm derslerin okulda verilmesine uygun değilse sadece önemli derslerin Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi gibi derslerin okullarda verilmesi düşünülmelidir.
12 – Pandemi süresince bir sağlık görevlisi ve rehber öğretmenin mutlaka okulda bulunması sağlanmalıdır.
13 – Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleriyle aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Esnaf kardeşlerim için bunu bir kez daha tekrarlıyorum. Okul servisi yapan esnafın bu süreçte kazanç elde edemeyeceği için vergi ve sigorta primleriyle aldıkları kredilerin faizsiz ertelenmesi sağlanmalıdır. Para istemiyorlar ama üstümüzdeki yükümlülüğü biraz erteleyin faizsiz erteleyin diyorlar.
14 – Kamu – özel ayrımı yapmaksızın 12 yaşından küçük çocukları olan ebeveynlere yani anne, babaya dönüşümlü olarak eğitim izni hakkı tanınmalıdır.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor