CHP’Lİ BULUT ADANA’DAKİ ÇÖPÜN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

ADANA (BÖLGE)-CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Perşembe günü katıldığı bir televizyon programında Adana’nın Avrupa’nın plastik çöplüğü haline getirilmesini dile getirdi.

Bulut, “Avrupa ülkelerinin çöplerinin yarısını Türkiye’ye gönderdiği ortaya çıktı. Hergün kamyonlar dolusu çöp geliyor. Türkiye, Avrupa’nen en büyük çöplüğü haline geldi. Bu ürünler çöpe döküldüğü andan itibaren 100 yıl, 500 yıl, hatta hiç geri dönüşmeyenler bulunuyor” diye konuştu.

Modetör Dilan Polat’ın Adana’daki çöplerle ilgili sorusuna Bulut şöyle yanıt verdi: “Adana’da bulduğum poşetlerin bir tanesinde kuru üzüm poşeti vardı. Ve o kuru üzümün menşesi de Manisa. Düşünün Manisalı çiftçi üzümünü yurtdışına ihracat ediyor. Onun markette satılan ambalaj atığı Türkiye’de bir çöpte bulunuyor. Böylesi üzücü, böylesi dehşet verici bir durum ve bunların hepsi de raporlara girmiş durumda. Örneğin yabancı bir şirket Çukurova Bölgesi’nde yapılan tahlil sonuçlarında Türkiye’de bugüne kadar bulunmuş en yüksek miktarda toksit maddesi tespit etti. Normal toksitten 400 kat daha fazla zehirli toprak numunesi tespit ediliyor. Bunlarda yazılı, belgeli. Bu ürünler çöpe döküldüğü andan itibaren 100 yıl, 500 yıl arasında hatta hiç geri dönüşmeyenler var. Geri dönüşebilir var, normal mevzuat şu; siz şayet getiriyorsanız yüzde 90’a kadar geri dönüştüreceksiniz. Yüzde 10 çöp olarak kalabilir diyor. Ama Türkiye’de görünen bulunan çöpler hiç te yüzde 90 oranında değil, yani en fazla yüzde 10’luk plastik bulunuyor. O plastiklerin nasıl ayıklandığı da tartışma. Çünkü çöp tarlaları bulunuyor. Siz bunu alıyorsunuz, ayıklıyorsunuz, illegal ise bu işi usulüne uygun yapan tesisler var, geri dönüşüm tesislerini biz önemsiyoruz. Güçlenmesi gerekiyor, hatta destek verilmesi gerekiyor. Yasa dışı yollarla bunlar topraklara döküldüğünde bu toprakları zehirliyor ve bu plastiklerin doğada erime ihtimali yok. Diyoruz ya 500 yıl sürüyor, bazıları hiç dönüşmüyor” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor